oplosbare hechtingen

Author:
ibrilman
Posted:
wo, 08/27/2003 - 11:00
3 weken geleden ben ik geopereerd aan een breukje in mijn kin/onderhuidse ontsteking daar in de buurt, en aangezien het mijn grootste angst was, heeft de kaakchirurg een paar kiezen getrokken die er op den duur toch uitmoesten. Ik ben zeer opgelucht dat dat achter de rug is (mijn grootste angst is weg dus bij de angsttandarts straks moeten de eerste stappen 'makkelijker' zijn) maar ik heb 1 vraag.
In de folder die ik meekreeg stond dat in de mond oplosbare hechtingen worden gebruikt, die na 2 a 3 weken zelf oplossen. Heeft iemand van jullie dat ook eens gehad na een operatie? Ik had bijna geen nabloedingen door de hechtingen maar na 3 weken zijn ze nog niet opgelost. Het 'knoopje' in de hechting voel ik zeg maar zitten. Soms met eten merk ik dat die hechting wat meekomt. Deze week met tandenpoetsen dacht ik dat er een stukje van een kies meekwam maar ik besef nu dat dat niet zo is, op die plek is geen gat te voelen maar daar zit een hechting. Is dit normaal dat het met tandenpoetsen/eten eruitkomt en hoe kan het dat de hechtingen niet zijn opgelost?
Of maak ik me druk om niks?

Ingrid
thura

In principe lossen de hechtingen inderdaad op, maar een knoopje kan lastig zijn. Dit is verder geen probleem. Het tandvlees zal de restanten van de hechtingen vanzelf verder naar buiten "werken" zoals je al voelt met het poetsen en uiteindelijk gewoon uit je tandvlees verdwijnen (in je maag of door het poetsen :wink:Voorlopig zou ik me nog niet druk maken over je hechting, zeker omdat ie al aan de buitenkant van de wond zit.
Succes!
wo, 08/27/2003 - 21:14 Permalink
ibrilman

Hallo Thura,

bedankt voor je reactie. Ik merk inderdaad met de 2 hechtingen bovenin dat ze wat 'opschuiven'. De ene hechting zit nu tegen een andere kies aan, onder het tandvlees dus niet meer erop, ik kan nu gewoon het tandvlees voelen op die plek (gek trouwens dat dat vanzelf na het trekken van een kies het gat opvult en weer hard wordt). Volgens mij is net een stukje van die hechting meegekomen. Kan het kloppen dat die hechtingen beige-achtig zijn? Het voelt minder vreemd aan dus ik zal wel een stukje ervan kwijt zijn.
Weet jij dat toevallig?

Ingrid
do, 08/28/2003 - 21:27 Permalink
de digitale tandarts

De hechtingen lossen wel op, maar misschien anders dan je denkt.

De structuur gaat verloren en ze worden zachter, zodat ze na verloop van tijd uiteindelijk ergens breken en daarna worden ingeslikt of uitgespuugt.

Er zijn verschillende soorten hechtingen met onder meer verschillende kleuren en 'oplos'tijden.

Met vriendelijke groet.

[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2003-08-29 16:29 ]
vr, 08/29/2003 - 16:28 Permalink
ibrilman

Dank u wel voor het antwoorden.
Ik begin inderdaad te beseffen dat de hechtingen bovenin (links en rechts) 'zakken', zo'n knoopje of zo voel ik nog wel maar niet meer tegen het tandvlees aan maar iets naar onderen. Ik dacht dat het maar 1 soort hechting was wat ervoor gebruikt werd. Ik werd al een beetje onrustig omdat ik a.s. donderdag voor controle weer naar de kaakchirurg moet. Ik dacht: o jee ze zijn nog niet opgelost, haalt hij ze er nu zelf uit?
Zo ja, merk je daar wat van? (ik ben nog panisch door een erge tandartsfobie als hij in mijn mond kijkt met een spiegeltje en nog wat, DAT vind ik nog eng) En doet dat pijn, ALS hij ze tenminste verwijdert? Kun je op die plek nu wel poesten, ook al zit er alleen een hechting en tandvlees (wordt al weer wat 'harder', geen gat meer?
En nog 1 vraag (sorry): is het normaal als je hechtingen , al is het 3 weken geleden, ineens gaat 'voelen' ik bedoel dat het net is of het iets irriteert of scherp voelt of zo? Ik had het bij de gewone hechting na de operatie ook wel op mijn kin, maar kan dit, na 3 weken?
Ingrid
za, 08/30/2003 - 15:59 Permalink