Operatieve verwijdering verstandskies

Author:
lapofluxury
Posted:
vr, 06/07/2002 - 11:03
Donderdag 30 mei is mijn verstandskies linskonder verwijderd. Deze kon niet doorkomen en drukte tegen de andere kies. De genezing lijkt goed te gaan. De zwelling is nagenoeg weg, echter daar waar mijn kaak open gaat blokkeert blijkbaar nog iets. Ik krijg mijn mond nog altijd niet goed open. Afgelopen dinsdag heb ik het ziekenhuis gebeld waar de operatie is gedaan en daar werd mij verteld dat dit een soort spierpijn van de kaak is en dat ik een week nodig heb om te genezen. Het is nu een week geeden maar er komt geen verandering. Er komt een vieze smaak van de wond en ik moet zeggen dat ik niet op tijd heb gespoeld omdat in de folder stond dat dit beter de eerste dag niet gedaan wordt. Omdat het nog wat kon nabloeden de eerste dagen ben ik met zout water gaan spoelen in het begin van deze week, maar de laatste dagen niet. Als ik preaat doet het pijn in mijn mond. Mijn vraag is nu moet ik het ziekenhuis bellen of gewoon afwachten? Ik heb geen koorts.
de digitale tandarts

Waarschijnlijk is bij jou sprake van een beperking van de mondopening, ook wel trismus genoemd.

Een trismus kan inderdaad ontstaan na een operatieve handeling

Deze bewegingsbeperking kan gelokaliseerd zijn in het kaakgewricht (intra-articulair) of buiten het kaakgewricht (extra-articulair)

De bewegingsbeperking buiten het kaakgewricht is meestal het gevolg van irritatie van de kauwspieren, door bijv. de operatie, een ontsteking van de extractiewond en of mechanische beschadiging door de injectienaald. Dit zal over het algemeen na enkele weken spontaan moeten genezen.

Mochten er al onderliggende functie problemen bestaan in het kaakgewricht dan zou door de kracht uitgeoefend op het gewricht, of door het te ver openen van de mond, pijn en bewegingsbeperking kunnen optreden. Het probleem ligt dan binnen het kaakgewricht.

Rust en warmte is hier de beste remedie. De patient krijgt het advies de mond niet te ver te openen (met de hand de kaak ondersteunen bij gapen) niet te grote dingen af te bijten (appels, enz.) en niet te stevig voedsel te kauwen (taai vlees enz.)

Mochten de klachten niet vanzelf afnemen (+/- 3 maanden) dan kunnen voorzichtig openingsbewegingen geoefend worden. Doe dit dan bij voorkeur met hulp van een gespecialiseerde tandarts (tandarts-gnatholoog).

Succes.
di, 06/11/2002 - 23:24 Permalink