Opbouw altijd nodig ?

Author:
janna
Posted:
vr, 10/25/2002 - 12:44
Ik ben 48 jaar en heb kronen nodig, mijn tandarts suggereert dat een opbouw (stift) meestal nodig is.
Is dit zo ?
En als de kies-zenuwen nog in tact zijn ?

Verder zou ik willen weten waarom de ene tandarts goud gebruikt voor de opbouw-stift en de ander titanium ?
Kan dit gevolgen hebben voor je gevoel in je kies ?
Is het een te verkiezen boven het ander ?
de digitale tandarts

Een goudlegering wordt bij een indirecte opbouw het meeste gebruikt vanwege zijn makkelijke verwerkbaarheid (verloren was methode) en vanwege zijn goede materiaal eigenschappen.
Titanium heeft natuurlijk ook uitstekende materiaaleigenschappen en is zeer weefselvriendelijk (implantaten worden ervan gemaakt), maar is moeilijker in de juiste vorm te gieten/slijpen. titaniumstiften worden wel meer gebruikt bij direct door de tandarts in de mond gemaakte opbouwen.
afhankelijk van de situatie kan gekozen worden voor een indirecte gouden opbouw of directe opbouw met een titaniumstift. De laatste is goedkoper en makkelijker maar in situaties waarin veel kracht op de opbouw komt te staan weer wat minder geschikt.

Soms als er te weinig overeind staat van een tand/kies zal een kanaal behandeling uitgevoerd moeten worden om extra houvast voor de kroon uit het wortelkanaal te creeren. <a href="http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?topic=212&amp;forum=8">zie ook deze vraag...</a>

Een kies met een wortelkanaalbehandeling zal natuurlijk niet meer gevoelig zijn voor warmte/koude etc. Maar omdat in het steunweefsel (parodontium) rondom de wortel nog wel gevoel zit, zal het dode gevoel over het algemeen nauwelijks opvallen.

Succes.



[ Dit Bericht is bewerkt door: vaart op 2002-10-25 16:13 ]
vr, 10/25/2002 - 16:06 Permalink