Opbeetplaat- is dit normaal?

Author:
poesiemauw
Posted:
wo, 05/14/2008 - 23:17
Sinds vandaag heb ik een opbeetplaat, het is een doorzichtig geval gemaakt van harde kunststof. Het probleem is dat ik hem geen 30 sec. kan inhouden, zo'n pijn doet ie! hij spant enorm om mijn tanden, vnl. mijn voortanden. Ik kan mijn mond er ook langs geen kanten mee sluiten, maar misschien hoort dit zo?
Als ik hem terug uit wil doen, moet ik echt met beide handen wrikken, zo vast zit het. is dit nu normaal?
Bij het aanpassen heb ik dit allemaal onmiddellijk meegedeeld aan de tandarts maar zij zei dat dit normaal was.
Ik heb hem een kwartier geleden nog eens gepast, nog geen halve minuut heb ik hem ingehad en mijn tanden doen er nog pijn van! Als ik hem uitdoe heb ik het gevoel dat al mijn tanden gaan meekomen!
Van Leeuwen

Een opbeetplaat zorgt er o.a. voor dat de tanden in hun huidige stand gefixeerd worden en hoort dus geen extra druk op de tanden te geven. Hij moet wel goed vastzitten dus dat hij moeilijk uitgaat is niet zo'n probleem. U moet ook goed de ondertanden tegen de plaat aan kunnen zetten (dit kan vreemd voelen omdat de plaat ervoor zorgt dat uw beet veranderd).

Gr. Maurice
do, 05/15/2008 - 11:00 Permalink
Danielle84

Hoi

Ik heb er ook een. En ik had hier ook last van. Probeer het bitje eens een paar minuten in warm / heet water te leggen en dan in te doen. Dan is ie iets wijder en zit ie fijner! hoelanger je em in hebt hoe fijner die gaat zitten. kwestie van wennen
:)
Succes! Groetjes Danielle
vr, 05/16/2008 - 12:12 Permalink
Van Leeuwen

Officieel gezien moet hij gewoon meteen goed passen nadat hij gemaakt is. Als je hem in warm water legt verander je dus de pasvorm en kan het zo zijn dat de beet die je probeerd te bereiken met deze opbeetplaat ook zal veranderen. Het is inderdaad wel een kwestie van wennen maar ik zou er zelf zo min mogelijk aan manipuleren.

Gr. Maurice
vr, 05/16/2008 - 13:35 Permalink
Danielle84

oki :oops: sorry voor de verkeerde tips!

je moet hem in water bewaren maar als ik em in koud water leg krijg ik em niet goed in t lijkt wel of ie dan krimpt. vandaar dat ik em even in warm water leg dan kan ik em zo ff inkliken. En de rest van de nacht trekt ie wel bij toch? want je mond is ook warm..

Groetjes Danielle
za, 05/17/2008 - 08:28 Permalink
Van Leeuwen

De mondtemperatuur is inderdaad rond de 37 graden (kan iets meer of minder zijn) dus een beetje opwarmen maakt zeker niet uit. Als de opbeetplaat uiteindelijk lekker zit en ook het gewenste effect bereikt wordt dan is er natuurlijk niets aan de hand. Een tandarts zou natuurlijk eens in de zoveel tijd de plaat moeten controleren....

Gr. Maurice
za, 05/17/2008 - 12:33 Permalink
poesiemauw

Bedankt voor de reacties. Het probleem is dat ik het onmiddellijk gemeld heb maar de tandarts het wegwuifde. Ze zei dat ik de eerstkomende weken niet moest langskomen om te laten bijslijpen want dat ik het eerst maar gewoon moest worden.
Kan ik hiermee nu naar een andere tandarts?
za, 05/17/2008 - 23:56 Permalink
vV

alleen naar een andere tandarts als je geheel overstapt.. Ik vind dat geen slecht idee overigens, want na plaatsen van een splint vind ik een paar weken wachten voor 1e nazorgconsult eigenlijk not done...
Zelf doe ik dat binnen 1 week na plaatsing. Kan best zijn namelijk dat de splint zich moet zetten, en dat daarna geen hout meer klopt van je beetverhouding, en dat de splint dus nog een keer ingeslepen moet worden. Het is bij een splint geen kwestie van plaatsen en klaar. Tenminste niet als je er serieus mee bezig bent en weet waarvoor je hem gemaakt hebt mi....
zo, 05/18/2008 - 18:43 Permalink