Onderschatting leukoplakie door kaakchirurg?

Author:
rob1967
Posted:
di, 08/21/2012 - 09:35
Hallo,

Een tijdje geleden zag mijn mondhygieniste een witte plek onder mijn tong. Volgens haar niet iets om me zorgen over te maken, maar ze wilde toch dat de tandarts er even naar keek.

Volgens mijn tandarts was het een "leukoplakietje", en hij heeft me doorverwezen naar een kaakchirurg.

Intussen ben ik gaan googlen en heb veel informatie over leukoplakie gevonden. Op alle websites die ik heb gevonden is het protocol ten aanzien van leukoplakie eigenlijk altijd (ongeveer) hetzelfde: zorgvuldige inspectie van de mondholte, keel, etc inclusief "palpatie" van de tong/mondbodem en controle keel mbv spiegel of "camera" via neus. Check op opgezette lymfeklieren. Vervolgens vermoedelijke oorzaak wegnemen en dan een paar weken afwachten of door wegnemen oorzaak de witte vlek verdwijnt. Als vlek niet verdwijnt biopt om eventuele dysplasie vast te stellen en vervolgens blijvende controle, om te beginnen elke 3 maanden en eventueel later wat minder vaak.

Afgelopen week ben ik naar de kaakchirurg geweest. Vanwege de informatie op internet had ik gerekend op in ieder geval een uitgebreide anamnese en een uitgebreid onderzoek van de mondholte/keel en mijn lymfeklieren. En dan vervolgens iets van zoeken naar een vermoedelijke oorzaak en dan follow up.

Tot mijn verbazing stelde de kaakchirurg echter geen enkele vraag vooraf, en keek hij alleen even met een spateltje naar de plek onder mijn tong, en vervolgens de wangen en even in mijn keel (niet met spiegel of zo, maar alleen tong naar beneden drukken met spatel). Vervolgens zei hij dat het inderdaad een leukoplakie was en dat ik me geen zorgen moest maken en dat hij me over een half jaar weer wilde zien voor een controle.

Ik heb toen gezegd dat ik vond dat hij wel erg snel klaar was met zijn onderzoek, en welke informatie ik op internet had gevonden en dat ik daarom een veel uitgebreider onderzoek had verwacht. Volgens de kaakchirurg was er niet veel meer te bekijken dan wat hij had gedaan en was er echt geen reden om me zorgen te maken. Ook een biopt vond hij onzin. Ik vroeg toen hoe hij dan wist dat ik me geen zorgen hoefde te maken (volgens bronnen op internet is aan de klinische verschijningsvorm van een leukoplakie niet te zien of deze verhoogde kans heeft op ontaarding en/of al kwaadaardig is). Hij gaf vervolgens aan dat de plek absoluut niet kwaadaardig was en dat zoiets een proces van maanden/jaren is en dat controle over een half jaar dus snel genoeg is.

Uiteindelijk blijf ik met een dubbel gevoel zitten: aan de ene kant wil ik natuurlijk graag gerustgesteld zijn, en wil ik ook vertrouwen op het professionele oordeel van een kaakchirurg (ik ga er vanuit dat hij serieus naar mijn mond heeft gekeken, zeker nadat ik hem er op had aangesproken). Aan de andere kant blijft het gevoel knagen dat hij wel erg snel klaar was met zijn onderzoek, en dat het helemaal niet leek op de protocollen op internet...

Ik weet nu even niet meer wat te doen. Iemand een idee?

Dank je!
Rob

PS: Ten aanzien van het wegnemen van een vermoedelijke oorzaak: ik ben/was roker, maar ben 8 weken geleden gestopt (niet vanwege witte plek, want dat wist ik toen nog niet). Dat heb ik ook aan de kaakchirurg gemeld. Zou het kunnen zijn dat een mogelijke oorzaak inmiddels is weggenomen en dat hij wil kijken of dat effect heeft? Maar is 6 maanden dan niet wat lang?