Onderhoud Dahl platform ?

Author:
Barr
Posted:
za, 06/11/2016 - 13:59
Mijn tandarts wil een Dahl platform aanbrengen voor herstel en bescherming van mijn voortanden.

Vergt zo'n Dahl platform op de lange termijn onderhoud ?
pricky

Meestal adviseer ik mijn patiënten om ook een splint/opbeetplaat voor de nacht te nemen ter bescherming van het Dahl-plateau. Soms zal het platform door de tijd hier en daar wat beschadigen, maar dat is meestal eenvoudig te repareren. Overigens ben ik zelf ook telkens weer verbaasd hoe goed zo'n platform functioneert, ook op langere termijn!
zo, 06/12/2016 - 12:53 Permalink
Margem@123

Wanneer bij het bovenfront de achterzijde 1 mm is verhoogd.
Er zijn mbv afdruk oude situatie noodkronen gemaakt. Hoe dik zouden de noodkronen aan de achterzijde minimaal moeten zijn?
vr, 02/02/2024 - 22:13 Permalink
Tandarts_Richa…

Een Dahl plateau wordt vaak aangebracht om de beet te verhogen. De ontstane opening tussen de kiezen gaat dicht omdat de kiezen de neiging hebben naar elkaar toe te groeien. Bij de een gaat het sneller, zelfs binnen enkele weken bij de ander langzamer, enige maanden. En soms groeien de kiezen niet voldoende uit. Dan corrigeer ik dat in eerste instantie met vull materiaal. Daarna kan de plateau eventueel verwijderd worden. Ik doe dat door achter de voortanden een laag composiet aan te brengen. Hoe dik hangt af v d mate v beetverhoging dat ik nodig vind. Als de beet verhoogd is komt er dus geen druk meer op de voortanden
vr, 02/02/2024 - 23:42 Permalink
Margem@123

Ik heb misschien de vraag verkeerd gesteld

Het boven front is aan de achterzijde met composiet 1 mm verhoogd. Daarbij zijn noodkronen (kopie oude situatie) gemaakt, Mbv afdruk van de opgehoogde frontelementen voor prepareren.

Hoe dik zouden die noodkronen (die ik in mijn bezit heb) aan de achterzijde minimaal moeten zijn, ik betwijfel of de tandarts de achterzijde wel genoeg heeft opgehoogd er is een probleem ontstaan.
za, 02/03/2024 - 10:04 Permalink
Tandarts_Richa…

Dikte is individueel afhankelijk v het te bereiken doel. Dus niet standaard aan te geven. Maar lijkt mij dezelfde dikte als wat met composiet is aangebracht plus wat voor de kroon wordt weg geboord. Een ding begrijp ik niet?? waarom wordt bij u een Dahl Plateau aangebracht? en aan welk elementen is composiet aangebracht.
za, 02/03/2024 - 12:36 Permalink
Margem@123

Bij 6 frontelementen hoekt-hoektand. Daarna bij de frontelementen kronen geplaatst. De tandarts heeft aangegeven dat hij bij alle elementen aan de achterzijde 1 mm composiet heeft aangebracht. De onderkaak is na het plaatsen van de kronen te ver naar achter verschoven. Nu ga ik ervan uit dat hij het “tafeltje” heeft weggeslepen en bij alle elementen te weinig heeft opgehoogd… de noodkronen zijn aan de achterzijde maar 0,6 mm dik (ik heb dat laten opmeten)
De tandarts beweert dat hij zijn werk goed heeft gedaan, ik betwijfel dat. Ik ga ervan uit dat de noodkronen aan de achterzijde minimaal 1 mm moeten zijn.
za, 02/03/2024 - 13:48 Permalink
Margem@123

Bij 6 frontelementen hoekt-hoektand. Daarna bij de frontelementen kronen geplaatst. De tandarts heeft aangegeven dat hij bij alle elementen aan de achterzijde 1 mm composiet heeft aangebracht. De onderkaak is na het plaatsen van de kronen te ver naar achter verschoven. Nu ga ik ervan uit dat hij het “tafeltje” heeft weggeslepen en bij alle elementen te weinig heeft opgehoogd… de noodkronen zijn aan de achterzijde maar 0,6 mm dik (ik heb dat laten opmeten)
De tandarts beweert dat hij zijn werk goed heeft gedaan, ik betwijfel dat. Ik ga ervan uit dat de noodkronen aan de achterzijde dan minimaal 1 mm moeten zijn.
za, 02/03/2024 - 14:06 Permalink
Tandarts_Richa…

Vaak verhoog ik te veel om uiteindelijk met minder te kunnen voldoen. Dat kan nu ook het geval zijn. Hoe lang na het aanbrengen v d verhoging zijn de kronen geprepareerd. En als de afdruk voor de noodkronen genomen zijn met de 1mm composiet verhoging dan zal de noodkronen daar een replika v zijn. Maar zijn de kiezen naar elkaar toe gegroeid na het verhogen en hoe lang heeft dat geduurd.
zo, 02/04/2024 - 00:12 Permalink
Margem

De kiezen zijn niet uitgegroeid, 2 weken na ophogen, was volgens de tandarts Dahlen bijna klaar.

4 maanden na verhogen zijn de kronen geprepareerd (ik vermoed dat hij voor verhogen eerst tandmateriaal heeft weggeslepen en daarna een dun laagje composiet heeft aangebracht.
Dat zou de oorzaak kunnen zijn dat mijn onderkaak na 14 dagen al iets naar achter is verschoven.
De noodkronen zijn geen replika van de situatie voor ophogen…. Het zg tafeltje /steuntje middelste voortanden is weg (noodkronen zijn daar nog geen mm dik)
zo, 02/04/2024 - 08:53 Permalink
Tandarts_Richa…

De noodkronen zijn vaak een replica v voor het prepareren, in uw geval verhoogd neem ik aan. Het is juist niet nodig eerst tandmateriaal te verwijderen voor het aanbrengen v 1 mm. Meestal zijn na 4 maanden de kiezen naar elkaar toe gegroeid. Dat controleer ik met een carbon papiertje tussen de kiezen. Als zij naar elkaar gegroeid zijn is het ook niet nodig de 1 mm aan te houden en kunnen de noodkronen minder dik gemaakt worden. Meestal schuift de kaak niet naar achter.
zo, 02/04/2024 - 19:55 Permalink
Tandarts_Richa…

Het lijkt alsof het laatste model een afdruk is v voor het 1 mm ophogen. Maar misschien zie ik dat verkeerd. Dat de noodkronen dunner dan 1mm zijn moet m i niets uitmaken omdat de kiezen door het Dahl Plateau de beet verhoging normaliter hebben opgevangen. Zo ook voor definitieve kronen.
ma, 02/05/2024 - 14:36 Permalink
Margem

Het laatste model is idd voor het ophogen.
De noodkronen op de foto is de situatie waarbij alle elementen aan de achterzijde 1 mm zijn opgehoogd.
Hoe kan het dan dat de noodkronen aan de achterzijde nog geen mm dik zijn?
Is toch vreemd
ma, 02/05/2024 - 22:02 Permalink
Tandarts_Richa…

Slijtage??.Een mm kan een indicatie zijn maar hoeft niet werkelijk 1mm te zijn. Het gaat om de mate v verhoging dat nodig is. In de mond 0.8 of 1mm aanbrengen....knap als je dat precies lukt. Zou mij daar niet druk om maken.
di, 02/06/2024 - 00:08 Permalink