Ondergebit prothese

Author:
wegaanervoor
Posted:
do, 09/28/2023 - 03:38
Hallo, ik heb sinds 8 jaar een boven prothese. Grote angst voor tandarts, maar na het trekken en plaatsen van kunstgebit boven, weinig klachten gehad. Nu eindelijk de stap gemaakt om onder ook de resterende 6 tanden en 1 kies te laten trekken. Is een heel ander verhaal zegt mijn tandtechnicus. Is dit zo? Is dit een veel lastiger traject? Zijn er ook mensen met goede ervaringen? Ook wordt er nu al gepraat dat ik na een jaar implantaten moet zal nemen. Nu is dat nog een eind weg, maar als je gebit goed zit, is het dan nodig? Groet, Jolanda
Tandarts_Richa…

Uiteraard zijn er ook mensen met goede ervaring. Maar ik heb het idee dat de reden daarvoor eigenlijk komt omdat ze hun natuurlijk gebit zo hebben verwaarloosd, met veel klachten , dat de klachten v h gebit daarmee vergeleken in het niet valt. Indien uw onder hoektanden nog goed zijn...en misschien ook die kies , dan zou ik dat nooit laten verwijderen. Twee hoektanden zijn voldoende om een frame prothese te ondersteunen. De hoektanden is de kapstok waar u iets aan kan ophangen, uw frame prothese. Probeer maar iets op een muur op te hangen zonder haakjes. En dat zou dan weggegooid worden voor iets dat bij de meerderheid ellende geeft. Het is niet eens zeker dat u na een jaar toestemming krijgt v uw zorgverzekeraar voor de implantaten. Bel uw zorg verzekeraar en vraag om schriftelijke bevestiging dat u dat na een jaar wel krijgt.....Zo niet????. Bent u dan bereid om dat zelf te betalen, paar duizend Eur. of blijft u dan met een ellendig gebit rond lopen. Het is een lastiger traject omdat u te maken krijgt met een tong en bewegende wangen die zorgen dat uw gebit niet zo vast zit als een boven prothese. U moert ook leren anders te eten. Normaliter heeft men een voorkeur kauw zijde. Met een kunstgebit moet u leren aan beide kanten tegelijk te eten, neem daar 3 maanden voor om te wennen. Anders kan u het wip kantel effect krijgen. Sorry voor de negativiteit maar ik dit is mijn specialisme... Ik zie zo veel ellende. Misschien omdat ik juist meer de moeilijke gevallen krijg...maar u zult er maar bij horen. Als de hoek tanden op zijn.. tja "shit happens" maar dan heeft u geen keuze.
vr, 09/29/2023 - 00:20 Permalink
wegaanervoor

Het zal best u specialisme zijn, maar blij dat u mijn tandarts niet bent. Ten eerste, klikgebit wordt bij mij volledig vergoed. Ten tweede met bovengebit heb ik weinig problemen gehad, hoefde nooit aangepast te worden. Zonder problemen heb ik hem een jaar gedragen. Nu zal een ondergebit inderdaad een ander verhaal worden. Ik heb besloten om na het negatieve verhaal van u het maar los te laten. Het komt zoals het komt, kan er toch niets aan veranderen en nee kan niet mijn hoektanden behouden.
ma, 10/02/2023 - 07:27 Permalink
Tandarts_Richa…

Ik hoop dat u bij de positieven hoor. En als niet meer te behouden,,,, tja het is zoals het is. Bij welk verzekeraar zit u . Goed om te weten dat er een verzekeraar is die in alle gevallen vergoedt en geen voorwaarden stelt.
ma, 10/02/2023 - 08:57 Permalink
Anoniem23

Hoi, ik heb nu 6 weken mijn bovengebit daar heb ik geen problemen mee gehad. Afgelopen vrijdag 29/9/23 is mijn ondergebit getrokken, was gelukkig niet zo nerveus als met bovengebit omdat ik wist wat ik kon verwachten. Maar idd het gebit onder is wel wat anders dan bovengebit, maar toch laat ik me daardoor
Niet uit het veld slaan. Ik ga er vanuit dat het alle maal beter word. Je moet idd met eten proberen op beide kaken eten te leggen en dan rustig proberen te kauwen. Ik kon een dag daarna eigenlijk nog niets eten maar 2 dagen later heb ik wat krieltjes en rauwkost gegeten en dat ging best goed. Veel sterkte!
ma, 10/02/2023 - 14:52 Permalink
Tandarts_Richa…

Anoniem 23 bedankt voor uw verslag.. Sterkte hoop dat het allemaal mee zal vallen. Een positieve houding/doorzetting vermogen en Niet te veel verwachtingen .. daar komt u verder mee.
Heb geprobeerd te vragen of bij "Unive gemeentepolis compleet" een klik gebit altijd vergoed wordt. Maar daar kan de helpdesk geen antwoord op geven. Goedkeuring wordt per geval bekeken. Dus kan ook geweigerd worden.
ma, 10/02/2023 - 18:26 Permalink
wegaanervoor

Dag 8, vanmorgen bij de tandtechnicus geweest. Paar kleine drukplekjes weg gehaald. Verder had hij nog nooit iemand mee gemaakt die dezelfde dag alweer gewoon kon warm eten, wel kleine stukjes. Hoor ik blijkbaar bij het kleine percentage waarbij het meteen heel erg goed gaat. Hij blij, ik nog veel meer blij. Gebit voelt prima aan, ben er heel erg blij mee!
do, 10/26/2023 - 13:30 Permalink
Tandarts_Richa…

Een beetje geluk moet men hebben. Maar dat kan je helaas niet voorspellen. Stel je voor dat je dat niet hebt. Maar hij geeft ook een kleine percentage aan. Zou je die risico nemen als het niet echt nodig is....alleen maar omdat men vindt dat men dan mooiere tanden krijgt. Stel je voor dat je bij de grotere percentage hoort die wel veel ellende ondervindt.
do, 10/26/2023 - 23:29 Permalink
Tandarts_Richa…

Ik geef in algemeenheid aan zoals vaak bij velen gebeurt, men wil mooie tanden dus denkt men dat een prothese de oplossing is, men laat goede , maar lelijke tanden, trekken ipv te restaureren. Uw situatie ken ik niet, daar had ik het niet over in mijn opmerking, ben ook blij dat u tot die kleine percentage hoort. Maar ook lelijke tanden kunnen mooi gemaakt worden, als de fundering (wortel ) nog goed is, dan hoeft vaak niet getrokken te worden. Nogmaals uw situatie ken ik niet.
wo, 11/01/2023 - 23:57 Permalink
wegaanervoor

Hier was helemaal niets meer goed. Ik koos niet zelf voor een prothese, maar heb advies gevraagd en nog wel aan 2 tandartsen. Eerst de reguliere en toen de angsttandarts. Beiden kwamen tot de conclusie, na uitgebreid consult, foto's maken dat er niets meer te redden viel.
do, 11/02/2023 - 08:02 Permalink
Tandarts_Richa…

Helaas kan het voorkomen dat door bepaalde omstandigheden: Verwaarlozing, angst, gebrek aan financiën, etc etc een gebit in verval raakt en niet meer blijkt te redden. Dan moet men verder met een hulpmiddel voor dat handicap.... een prothese v plastic. U heeft twee tandartsen geraadpleegd met dezelfde conclusie... helaas. Meer kon u nu niet meer doen. En gelukkig kunt u tevreden zijn met dat hulpmiddel voor uw handicap. Zoals u ergens ander op dit forum kunt vinden behoort u tot de kleine percentage. Ik probeer die grotere percentage te behoeden v problemen. Stel voor dat uw zorgverzekeraar geen toestemming geeft voor implantaten in uw geval, en helaas daar zijn richtlijnen voor waar de ZV zich aan houdt, dan zult u dat bedrag v rond 6-7 duizend euro zelf moeten overwegen te investeren.
vr, 11/03/2023 - 11:43 Permalink