Onder narcose voor het trekken van 4 verstandskiezen?

Author:
Mr. X
Posted:
ma, 09/17/2007 - 06:38
Beste,

Ik moet zoals velen mijn verstandskiezen laten trekken, op advies van de tandarts. Ben net 20 geworden (voor wat dat er toe doet).
Maar om heel eerlijk te zijn zie ik er vreselijk tegen op.
De bovenste 2 verstandskiezen zijn er doorheen en staan een klein beetje schuin naar buiten gericht, echter zie ik onder geen teken van een kies. Mijn gok is dat ze dus horizontaal liggen, zoals ik dat hier al meer heb gelezen (en filmpje heb gezien :smt078 )
Nu zie ik hier vreselijk tegen op. Niet tegen de spuiten, niet tegen het boren wat ik al gewend ben sinds ik elk half jaar gaatjes heb, niet tegen de eventuele pijn achteraf, maar wel tegen het vreselijke gekraak van het breken/trekken van de kies.

Vind het helemaal niets.
Het spookt al dik 3 weken door mn hoofd. Heb het idee dat ik hem ga flippen op die stoel. Ben nu op vakantie in Amerika, maar vlak na ik terug zal komen staat de afspraak om ze op een reguliere manier te trekken (spuit verdoving).
Zie het totaal niet zitten, denk er al 9 dagen continu aan en het blijft me maar bij. Zo raar.
Ik heb al eens 3 tanden in één keer moeten laten trekken (het was dat of een beugel) maar kan me dat niet goed meer herinneren.

Om even terug te komen op mijn idee/vraag.
Ik heb gelezen dat je onder narcose de behandeling kunt laten uitvoeren. Zodoende was het mogelijk om ze ook alle 4 tegelijk te laten trekken (niet opzwellen van de mond waardoor er geen kans is op ademhalingsproblemen)
Dit is op meerdere manieren aantrekkelijk.

1.
Ik heb wat problemen met school gehad, daardoor is het allemaal anders gelopen dan gepland en heb ik besloten om het eind examen VWO te gaan doen op een particuliere school. Omdat de reis naar Amerika geboekt was konden we die niet meer afzeggen. Hierdoor heb ik 4 weken van school gemist. Als ik terug kom zit ik dus al met een erge achterstand die weg gewerkt moet worden wat me veel tijd zal gaan kosten. Namelijk nog geen maand nadat we terug komen begint School Examen week nr. 1, waarvoor ik dus een BERG moet inhalen.
2.
Als ik het op de reguliere manier doe zit ik met een tijdsbestek van ongeveer 7 weken op een aller gunstigst geval. Aangezien ik er nu al zo tegenop zie zal het niet bevordelijk zijn voor mijn opleiding omdat hem me erg gaat afleiden en door mn hoofd zal spoken (ken mezelf namelijk goed genoeg) Daarbij komt dan dat ik 2x een paar dagen last heb van mn mond en wellicht nog meer dagen van school ga missen. Wat ik namelijk er niet bij gezet heb, is dat het een particuliere school is waar je de laatste 2 jaar in één doet. Zodoende is het al een érg zware opleiding en met het oog op mijn grote achterstand mag ik blij zijn als ik het voor het eind examen heb bijgewerkt (no joke)
3.
Ze kunnen in één keer alle 4 getrokken worden, waardoor ik misschien nog een paar dagen verlies, maar altijd minder dan op de normale manier. Dan is het eindelijk in een keer achter de rug en ben ik er vanaf. Zie er verder ook niet tegenop, zelfs niet de pijn.
4.
Als er complicatie's zijn krijg ik er niets van mee :smt003 dan trekken en boren ze maar wat ze willen, I don't care. Als ik daar op die stoel lig en zie dat ze opeens iets verkeerd doen, of ik hoor iets breken wat niet moet... man, ik weet niet wat ik zou doen. (Waarschijnlijk doodstil blijven liggen, maar lachen zou ik er zeker niet om kunnen)
5.
Als ik toch besluit het op de normale manier te doen en het valt me tegen (door bijvoorbeeld complicatie's), zal ik de 2e keer toch eens met een beetje meer tegenzin naar de kaakchirurg stappen. Wellicht dat ik dan alsnog persé onder narcose wil (wellicht ook helemaal niet! maar daar kan ik dus niets over zeggen)

Nou ben ik een gezonde jongen, geen verdere medische klachten what-so-ever, dus verwacht ook niet dat het een probleem zal zijn om onder narcose te gaan met oog op eventuele complicatie's op dat gebied.

Zoals jullie hopelijk zien is het een wel overwogen besluit.
Echter staat er nog niets vast (behalve de datum van de kaakchirurg, maar die wou ik morgen misschien nog zelfs gaan afbellen!)

Graag zou ik eens wat ideeën horen.

Maarten
Ps. de 3e october heb ik de afspraak staan bij de chirurg, dus over nog iets meer dan 2 weken.
Spiegeltje

Een heel verhaal maar wat ik mis is in hoeverre is sprake van klachten of noodzakelijke spoed? Als de tandarts verwacht dat verstandskiezen problemen gaan opleveren geeft de tandarts vaak het advies deze te (laten) verwijderen. Het heeft ook voordelen dit op jongere leeftijd te doen (voor je 25e) in verband met de heling van het bot en tandvlees. Maar het zou goed kunnen dat je eerst twee laat verwijderen en de andere twee eventueel later, bijvoorbeeld na je eindexamen of als je leven in een wat rustiger vaarwater terecht is gekomen. Je maakt nu wel een behoorlijk stresserige indruk, kan ik me wel voorstellen, maar is eigenlijk niet nodig (makkelijk gezegd natuurlijk).

Of je die opleiding gaat halen, zal echt niet afhangen van de vraag of je je verstandkiezen laat trekken, geloof mij maar. Je kunt er natuurlijk wel een paar dagen last van hebben, maar na één dag rust waarschijnlijk wel weer gewoon naar school met een goede pijnstilling indien nodig. De kans is behoorlijk groot dat het erg meevalt, het is meer een dikke week hinderlijk dan echt pijnlijk. Je kunt je wel druk maken om allerlei complicaties, maar dat heeft weinig zin. Je kunt ook morgen je been breken, ben je nog verder van huis, zal ik maar zeggen.

Elke narcose heeft een bepaald risico en zeker algehele narcose. Bovendien heb je natuurlijk ook wat meer napijn met vier kiezen tegelijk vooral als er twee operatief moeten worden verwijderd. Het is ook nog maar de vraag of het allemaal wordt vergoed en of je kaakchirurg er aan wil meewerken. Dat weet ik verder niet, maar als je per sé wilt zal het wel lukken het ergens op die manier te laten doen.
ma, 09/17/2007 - 10:39 Permalink
Irfan

21. Beste Kerel,

Ik snap dat je op dit moment een kleine angst hebt ontwikkeld tegen het hele gebeuren van het verwijderen van verstandskiezen en je hebt een mooi betoog neergezet zoals we dat leren bij het vak Nederlands.

Het punt is wel dat je de plank misslaat, waarbij je denkt voordeel te hebben bij narcose. Als dat zo was, zou een chirurg iedereen onder narcose behandelen, echter proberen we narcose altijd te vermijdern en gebruiken we het als het echt niet anders kan.

Verstandskiezen verwijderen is een kleine ingreep, waar een kaakchirurg 20 minuten voor nodig heeft. Na een goede verdoving wordt het tandvlees iets opgeklapt en de man/vrouw die er al zoveel gedaan heeft is er zo mee klaar en je voelt er absoluut niets van. Tegen de napijn neem je pijnstillers, maar je kunt na de ingreep ook direct weer naar je lessen, met een gaasje in je mond. Alleen even niet eten en drinken eerste 2 uur. Het valt allemaal heel erg mee.

Gr. Irfan
ma, 09/17/2007 - 11:09 Permalink
Mr. X

@ Irfan
Dankje, dat stak me wel een hart onder de riem.
Een goede Arts heb ik al gevonden. Een vader van een vriendin van me is tand technicus met een paar eigen praktijken, en die heeft me er een aangeraden. Daar ben ik ook verder helemaal niet bang voor.

@ hello jozefien
Ze moeten eruit omdat mijn tandarts heeft geconstateerd dat ze problemen kunnen gaan opleveren. Ik ben nu op vakantie dus kan het helaas niet in de exacte woorden hier plaatsen. Het is gewoon een standaard brief die je thuis gestuurd krijgt dat ze eruit moeten :wink:
Is het wel nodig dan een pijnstiller te nemen? Ben namelijk niet het type dat bij het minste of geringste een 'asperientje' vraagt, vind dat zo overdreven en kleinzielig.
Ik zeg niet dat mijn pijngrens hoog ligt, maar met barstende hoofdpijn neem ik er geen.
Kan me de laatste keer niet herinneren dat ik zo'n ding heb ingenomen trouwens nu ik er aan denk.


Ik ga morgen eens bellen met de tandarts met de vraag hoe dringend ze eruit moeten. Zie het namelijk niet zitten in een tijdsbestek van minder dan een maand een achterstand van 2 maanden weg te werken op VWO niveau.
Maar zoals ergens in een ander topic iemand zei, het is natuurlijk nooit een geschikte tijd om ze te laten verwijderen. Binnenkort is het namelijk nieuwjaar, daarna is het nieuwjaar die je goed wil beginnen, niet eens zo lang daarna weer wintersport vakantie, vast wel weer ergens een belangrijk examen of proefwerk tussendoor. Excusen zijn altijd makkelijk te vinden.

Na het lezen van de reactie's toch besloten dat ik niet moet zeuren en ze ga laten trekken op de gewone manier.
Kan iemand me vertellen hoe erg dat kraken is? Is het soortgelijk als op chips bijten, of minder hard.
En is het toegestaand eventueel muziek te luisteren via oordopjes :smt003

Nog een laatste vraag, wat is de herstel periode van deze ingreep? In wat voor tijdsbestek kunnen de andere 2 verwijderd worden? Dan kan ik als ik terug ben eens gaan kijken wanneer het goed uit komt.
Als het dus niet zo lang vervelend is, zou het in een weekend kunnen na mijn SE week. Misschien zelfs voor een vakantie.

Heel erg bedankt voor de reactie's.
di, 09/18/2007 - 03:55 Permalink
Dominiek

Ik heb er donderdag twee uit laten halen...
Net als jij, was ik een beetje bang voor het 'kraken' (idioot eigenlijk, bang voor geluid haha :D)
Maar eigenlijk geen last van gehad... Niks gehoord... Ineens zei de tandarts: "Zo, dat was de eerste"...

Belangrijkste: LAat je niet bang maken door verhalen! Ik heb me helemaal op laten fokken door de ergste horrorstories over, inderdaad, 'megagekraak' en 'getrek aan je hoofd'..

Wel nu... Niks van gemerkt. Echt, de behandleing zelf is me 100% meegevallen!!!!
di, 09/18/2007 - 12:50 Permalink
SannE88

Hallo,

Aangezien ik veel last heb van mijn verstandskiezen en ze onder als een soort "paddenstoel" groeien zegt de tandarts, moeten ze eruit.
Ik ben als klein kind altijd heel bang geweest voor de tandarts en durf absoluut niets te laten trekken.
Ik krijg daarom ook een verwijsbrief om alle 4 de kiezen in een keer te laten verwijderen onder algehele narcose.
Hier ben ik ook zeer blij mee, want ik ben bang dat als ik ze laat trekken, ik daarna weer zo bang wordt als vroeger.

Weet iemand van jullie of het klopt dat je 250 euro zelf moet betalen voor de narcose?
Wordt dit wel vergoedt door de zorgverzekeraar of is dit bedrag meer of minder?

Groetjes,

Sanne
zo, 01/04/2009 - 21:04 Permalink
dreesterr

Ik moet ook mijn verstandskies laten trekken, maar ik ben zo super bang dat ik het onder narcose mag.
Maar ik weet niet of dat beter is..
Ben namelijk als de dood voor dat infuus ( de pijnen enzo en de misselijkheid erna wat je allemaal hoort ), maar wil er opzich ook echt niet bij zijn als mijn kiezen eruit worden gehaald.
Als ik het onder narcose doe, worden ze er wel alle 4 tegelijk uitgehaald, zodat ik dat gezeur niet meer zal krijgen en weer de angst.
do, 11/26/2009 - 13:28 Permalink
bangekip

Als íemand een angsthaas is op tandarts gebied ben ik dat wel... (vandaar mij naam :lol: ), toen mijn tandarts dan ook zei dat mijn verstandskiezen eruit moesten, dacht ik: 'haha, grapjas, mooi niet!' Heeft dan ook een jaar (!!) geduurd voor ik een afspraak heb gemaakt bij de kaakchirurg (had ook allerlei smoezen, studie, verbouwing, druk, geen tijd, vakantie etc.)...maar ja, toen moest ik er toch maar eens aan geloven, nou heb er nachten van wakker gelegen. Ik zag overal tegenop, het kraken, de verdoving, dat alles mis zou gaan, dat het uren zou duren etc. etc. maar het viel ONWIJS mee... het klinkt misschien stom, maar nu ik het heb laten doen snap ik echt niet dat mensen dit onder narcose willen laten doen. Ik zou dat infuus etc. zo verschrikkelijk vinden en dan de narcose zelf etc. daarbij valt 'ff verstandskiezen trekken' denk ik echt bij in het niets. Het wordt goed verdoofd en daarna voel je niks meer. Ik had een gezellige kaakchirurg, die gewoon de hele tijd kletste en grapjes maakte en ze waren er zo uit (lagen scheef/ waren niet door, hij moest boren/ snijden, weet ik veel) maar het was zo gepiept (kwartiertje, inclusief hechten etc.). Ik vond het absoluut niet erger dan een gaatje boren ofzo. Ik vond het wel interessant achteraf gezien, een bezoekje aan de kaakchirurg, kom normaal nooit in het ziekenhuis (gelukkig)... Binnenkort moet ik weer, maar zie er nu niet zo tegenop. Leuk is anders, maar ben blij dat ik niet onder narcose hoef, 'gewoon ff verstandskiezen trekken'... :smt005
do, 11/26/2009 - 20:36 Permalink
Sterre23

Bij mij was het echt geen pretje!!
Ik was super zenuwachtig maar ben dapper heen gegaan. Er moest eerst een 3D foto/filmpje van mijn kaak worden gemaakt om te kijken of de kies niet te dicht bij de zenuw lag. Die chirurg legt het in no-time uit en zegt dat we het gaan doen en dat de kans klein is dat hij mijn zenuw raakt. * Achteraf vind ik dat hij dat had moeten overleggen* Als hij mijn zenuw namelijk had geraakt had ik voor ongeveer een half jaar een doof gevoel gehad in mijn mond/wang. De kiezen hoefden er overigens niet perse uit maar meer preventief. De tandarts had er ook een brief bij gedaan dat als er een (te groot) risico was het niet hoefde te gebeuren.

Toe kwam de verdoving gewoon hoppa zonder te waarschuwen spuit in mijn mond!! Toen schoot er iets naar mijn oog en die viel dicht en ik kreeg hem niet meer open. Ik helemaal in shock en hoppa nog een spuit. Ik vraag de beste man waarom mijn oog niet open wil zegt hij "ooh zenuw geraakt gaat wel weer weg". Toen ging hij weg lag ik daar met mijn dichte oog en verdoofde mond.

Hij heeft helemaal niet verteld wat hij zou gaan doen. De tandarts had gezegd dat de ene trekt de andere kapot boord ligt een beetje aan de situatie en de voorkeur van de arts. Ik vraag dat dus doet hij heel geïrriteerd en ik krijg een vluchtige uitleg. Toen moest ik naar de behandelkamer ondertussen viel ik bijna flauw van de zenuwen (ik viel echt bijna flauw de assistente heeft me op de tafel geholpen).

Van de behandeling zelf heb ik helemaal niks gevoeld ook de verdoving viel allemaal wel mee. Het was gewoon dat je constant niet wist wat er met je ging gebeuren. Je ligt daar onder een groene lap en je weet dat er 2 mensen boven je hangen die vervolgens niks zeggen. Je weet niet of het goed gaat en hoe lang het nog duurt.

Nu (een dag later) merk ik opeens dat ze de hechtingen hebben vastgezet in mijn wang!!! Is dat normaal het is namelijk vreselijk irritant.

Nu moet ik februari weer heen voor de andere kant. Op dat moment dat ik de afspraak maakte was ik helemaal in shock en zei dat ik wel de zelfde chirurg wou maar dat wil ik helemaal niet is het raar als ik dit ga afbellen en vraag om een andere chirurg.

Trouwens ik wil niemand bang maken hoor ik was bang voor de onwetendheid van de behandeling zelf heb ik echt niks gevoeld!!
wo, 12/09/2009 - 09:16 Permalink
Loes22

Ik ben onder narcose gegaan, omdat de kaakchirurg dat zelf beter vond.
De kiezen lagen namelijk nogal vervelend en ik ben echt heel erg bang.

Het is mij prima bevallen, al is narcose wel een risico.
Bij mij zijn ze ook alle 4 tegelijk eruit gegaan, dat was wel lastig.
Mijn gezicht werd echt super dik, en ik kon een paar dagen alleen vloeibaar voedsel eten.

Maar niet geklaagd, ze zijn er alle 4 uit en dat zonder me druk gemaakt te hebben!
Pijn heb ik wel even gehad toen ik wakker werd, maar de verpleging heeft daar snel een injectie voor gegeven en toen heb ik nog een paar uurtjes heerlijk geslapen.

Zoek wel goed uit hoe het zit met je verzekering!
wo, 12/09/2009 - 13:14 Permalink