Oekrainische tandarts

Author:
hans
Posted:
za, 05/25/2002 - 18:03
Hallo,

Ik ben twee nieuwe bruggen nodig en in Holland is dat nogal een kostbare zaak.

Tijdens mijn verblijf in Oekraine vertelde mij een Oekrainische tandarts dat daar een
kroon (plus plaatsing) maar 10 dollar kost

vraag: bestaat er een ernstig kwaliteits verschil tussen hollandse en oekrainische tandartsen. Want tussen 3000 euro en 70 euro bestaat wel een heel erg groot verschil

met vr. gr.

hans
de digitale tandarts

Beste Hans,

Ik heb geen inzicht in de kwaliteit van de opleiding tandheelkunde in de Oekraine. Wat ik wel uit eigen ervaring weet als tandarts, is dat de bruggen die ze in Oost-europa maken geen handgemaakte bruggen zijn. Maar zogenaamde confectiekronen (one size fits all), deze zijn ook niet van goud of van ander edelmetaal, maar van een goedkopere metaallegering en dus veel minder sterk dan de in Nederland gebruikte materialen. De stap naar de tandtechnieker wordt dus overgeslagen en wordt kortweg een kroon op de kies ter plaatse door de tandarts gemaakt.
Een goede controle zou zijn, om te vragen aan de betreffende tandarts, wat voor kronen of bruggen hijzelf (of zijn familie)in zijn mond heeft zitten, waarschijnlijk geen kronen van 70 euro.....

Hopende u zo van voldoende informatie te hebben voorzien,

Met vriendelijke groet



[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-05-26 14:28 ]
zo, 05/26/2002 - 14:19 Permalink
de digitale tandarts

De ervaring die ik (andere dig. tandarts) heb met tandheelkundig werk uit de oekraine is helaas niet al te positief.

Ik verleen vier uur per week tandheelkundige hulp aan asielzoekers, onder andere ook aan asielzoekers uit staten van de vroegere Soviet-unie.

De grijze vullingen zijn van een redelijke kwaliteit, maar bijv. de witte vullingen zijn over het algemeen slecht te noemen. Dit wordt waarschijnlijk niet veroorzaakt doordat deze tandartsen een mindere handvaardigheid hebben dan de westerse, maar door slechtere/verouderde materialen en mogelijk ook onvoldoende kennis over het gebruik van deze materialen.

De kronen die ik tegenkom, zijn meestal van goedkope legeringen gemaakt die kunnen roesten in de mond (corrosie) en het tandkleurige deel is meestal gemaakt van minder fraai en zachter plastic in plaats van porselein.

De pasvorm van de kronen wisselt; soms sluiten ze goed aan, maar ik heb ook monden gezien waarbij de kronen lekten of niet goed aansloten waardoor tandbederf en tandvleesontstekingen ontstonden.

Ik weet niet of ik het zou aandurven om me daar te laten behandelen. Je moet daarbij ook denken aan de hygiene; zijn er moderne middelen aanwezig om goed te steriliseren!
Zou kunnen dat dit wel het geval is, maar ik zou dat zeker controleren.

Je hebt gelijk dat we in Nederland nooit voor dezelfde prijs een kroon kunnen aanbieden zoals in lage lonen landen wel mogelijk is. Ik weet dat er tandartsen zijn, die werken met techniekers in het buitenland (bijv. china), zodat ze hun kronen en bruggen goedkoper kunnen aanbieden.

Dat hier ook nadelen aan kleven, moge duidelijk zijn. Maar ik denk dat dit een ontwikkeling is die op de langere duur net als in andere sectoren, niet tegen te houden is.
Arbeidsintensief werk zoals de tandtechniek zal voor een deel uit landen met dure arbeid worden verplaatst naar lage-lonen landen.

Met vriendelijke groet.




[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-05-29 20:28 ]
ma, 05/27/2002 - 16:59 Permalink