Nooit foto's gemaakt?

Author:
lgmjong
Posted:
vr, 02/08/2019 - 12:31
Al jaren ga ik naar dezelfde tandarts, deze staat in mijn omgeving bekend als een hele goede. Mijn familie en ik hebben enkel goede ervaringen. Vriendelijke medewerkers, geduldig en kundig. Ik denk dat niemand angstig hoeft te zijn met zo'n tandarts :-) Ik heb vrijwel nooit problemen met mijn tanden, geen beugel gehad en mijn verstandskiezen mochten ook blijven zitten. Tijdens mijn tienerjaren heb ik 1 gaatje laten vullen en pas heb ik facings op mijn voortand gekregen. Dit is overigens perfect gebeurd, het is mooi en ik heb geen pijn gehad. (De tand was door een ongeluk verkleurd). Ik heb nooit pijn aan mijn gebit, dus volgens mij gaat alles goed :-)

Ik twijfel absoluut niet aan kennis en kunde, maar ik begrijp dat bij veel mensen iedere 2 jaar foto's worden gemaakt. Is het vreemd dat mijn tandarts nooit foto's maakt? Mijn tanden staan recht, maar er zit wel wat ruimte tussen (bij de kiezen kan ik moeilijk beoordelen of ze echt strak op elkaar staan, maar mijn tanden hebben hele smalle spleetjes). Kan het zijn dat het in mijn geval niet nodig is omdat de tandarts het zonder foto's ook goed kan beoordelen? Ik kan het vragen want ik heb volgende week een afspraak, maar ik ben ook benieuwd wat mensen er hier van vinden.
Lieneke

Ik heb ook eens gewerkt voor een tandarts die nooit controle-foto's maakte. Ik vond dat niet kunnen en op mijn advies is het wel gaan doen. Ik had immers ook foto's nodig om mijn werk goed te doen. Vreemd genoeg bleek het zeer mee te vallen wat we daarna tegen kwamen. Hij was erg goed geworden in het ontdekken van gaatjes zonder foto's. Toch denk ik dat je foto's nodig hebt als je in een vroeg stadium een goed overzicht wilt krijgen. Als je vroeg iets ontdekt, kan je minimalistischer ter werk gaan en dat betekent dat je niet zo snel naar de boor hoeft te grijpen en weefselbesparend kan behandelen. Ook als je tanden wat wijder uit elkaar staan. Wellicht bij jou dan niet om de 2 jaar, maar helemaal niet lijkt me niet verstandig.
vr, 02/08/2019 - 14:46 Permalink
vV

Als antwoord op door Lieneke

bij mensen waar een (fotografisch!) aantoonbare langere geschiedenis is van een veilig gebit zeg maar hanteer ik 3 jaar, bij anderen waar het nodige gedaan is 2 jaar soms zelfs als er aanleiding toe is 1 jaar.
Probleem is dat je later bent dan nodig met ingrijpen als je niets doet. Kan ie goed zijn in gaatjes ontdekken op het blote oog, andere dingen heb je echt fotos nodig om te kunnen beoordelen.
vr, 02/08/2019 - 17:04 Permalink
lgmjong

Oké bedankt voor jullie duidelijke antwoorden! Ik ga volgende week dus maar eens vragen of er foto's gemaakt kunnen worden. Toch stiekem een beetje teleurgesteld dat mijn tandarts dat zelf nooit heeft voorgesteld...
za, 02/09/2019 - 11:45 Permalink