Noodzaak wortelkanaalbehandeling

Author:
kareldegroot
Posted:
di, 12/02/2008 - 18:45
beste lezers

Van een hoektand in de bovenkaak brak een stukje uit het glazuur/ er viel een stukje vulling uit aan de zijkant vlakbij de rest van de vulling. Dit gebeurde een maand geleden. Ik ben ondertussen op kontrole geweest en had vooraf het probleem met de hoektand gemeld. Er was toen te weinig tijd en ik zou later terugkomen.

Gisteren 1 december:
De tandarts stelde voor een foto te nemen om daarmee de noodzaak van een wortelkanaalbehandeling vast te stellen.

Op de foto waren bij de hoektanden geen wortelkanalen zichtbaar. Bij 1 een wat vage lijn. Bij andere wel.
Bij de betreffende hoektand wees de tandarts op een zwart plekje bij, onder de vulling.

Omdat het wortelkanaal niet zichtbaar was meende hij dat deze "reeds versteend/ (verkalkt)" waren.

Hij stelde voor de wortelkanaalbehandeling toch te doen "omdat bij een kies die al langer een vulling heeft er een druk op de vullling komt vanuit het wortelkanaal". "Dat blijft zo zolang het kanaal niet behandeld is". "Dan kan de vulling er weer uitvallen en moet je steeds terugkomen"

Ik vroeg hem of dat de kanalen reeds mogelijk dood waren. Dat zou wel zo zijn meende hij. (zo meen ik me te herinneren)

(Ik meende voor mezelf dat je een automotor die nog loopt beter niet moet openmaken)

De tandarts drong enigzins aan.

Vervolgens boorde tandarts de gehele vulling weg. Hij boorde een hele tijd verder. Er was lange tijd niets van enig wortelkanaal te zien. Later ging hij er op zoek naar. Uiteindelijk bleken ze te vinden en feitelijk intakt. Ze dienden toch behandeld.

NB behalve het stukje glazuur of zo dat er uit viel vanwege op een hard snoepje kauwen was er geen klacht. De tand staat wel enigzins los zo zei de tandarts. Inderdaad als je tegen de tand duwt kan deze bewegen

Nu is er nog steeds een wat zachte pijn. De tand is afgedicht en na 14 dagen dien ik terug te gaan. De kanalen worden dan dichtgemaakt. "verstevigd, wat beter voor de tand is" zo zegt de tandarts. (Mogelijk gebeurd dit in etappes)

Mijn vraag is of een wortelkanaalbehandeling hier de juiste methode is/was.? Ik vraag me af of de tand niet beter af was met levende wortels waardoor er nog gewoon wat voedingsstoffen aangevoerd konden worden naar het deel dat intakt is/was.

Nadien vroeg ik of de kanalen reeds dood waren. Dat was zo, zo antwoordde de tandarts. Echter ik vraag me af waarom ik nu toch gevoeligheid ervaar.

groet Karel