Nog geen 40 en mijn tanden breken af, wat nu ?

Author:
Rockit
Posted:
vr, 08/10/2007 - 09:55
Hallo,

Nog geen veertig jaar oud, heb ik als het meezit nog behoorlijk wat jaartjes voor de boeg. Mijn tanden lijken nu echter volledig aan hun einde te zijn. In de loop van de jaren breekt me de ene na de andere geheel of gedeeltelijk af; zelfs mijn "betere" tanden blijft dit lot niet bespaard, zo bleek gisteren bij het eten van een bruine boterham.

Ik heb nogal een verleden met mijn tanden en ben nu op het punt aangekomen dat ik er eigenlijk wel klaar mee ben. Zoals iedereen wil ik een oplossing die mooi is, niks kost, geen pijn doet, de rest van mijn leven funktioneert, prettig zit en geen problemen oplevert. Wetende dat die oplossing niet bestaat ben ik op zoek naar het alternatief dat hierbij het dichtst in de buurt komt.

Vooralsnog lijkt het ondergebit het wat beter te houden dan het bovengebit. Een jaar of 15 geleden zijn alle grote kiezen verwijderd. Boven heb ik nu nog (de voorste) 10 tanden staan, waarvan 1 noodkroon en 2 afgebroken kleine kiezen. Overige tanden zijn/lijken ook vrij kwetsbaar. Onder heb ik nu nog (de voorste) 9 tanden, die het naar verhouding redelijk lijken te doen.

Iedere tand vervangen door implantaten/kronen is financieel niet erg aantrekkelijk en wat mij betreft alleen lonend als er aan de overige opties (b.v. gebit op 2 implantaten) nadelen kleven waarvan ik geen weet heb. Het moet vooral een duurzame oplossing worden waardoor ik niet de rest van mijn leven om de haverklap weer naar de tandarts moet; dit dan weer liefst zo betaalbaar mogelijk.

Grootste nadeel aan een gebit (boven) is voor mij dat plastic gehemelte, of kan dat tegenwoordig ook anders ?

Nou, een lang verhaal (en dit was de korte versie), en veel vragen. Alle antwoorden (ook op niet gestelde vragen), tips, ervaringen enz. zijn welkom.

b.v.d.

R.
vV

Het moet vooral een duurzame oplossing worden waardoor ik niet de rest van mijn leven om de haverklap weer naar de tandarts moet;


elke optie zal regelmatig gecontroleerd moeten worden. kronen in welke vorm dan ook zeker, en implantaten al is het met een prothese erop ook.
Zelfs een volledige prothese zal eigenlijk regelmatig gecontroleerd en eventueel aangepast moeten worden, hoewel dat in de praktijk (te) weinig gebeurt.

Als ik uw verhaal zo lees is er een lange periode ""hap-snap"" gerepareerd als er iets kapot was, en is er (nog) geen echte lange termijn visie op het gebit losgelaten. e.e.a. hangt erg af van uw financiele mogelijkheden, maar zeker ook van de exacte conditie van het gebit, lengte van wortels bv ook, grootte van vullingen, aantal kiezen wat echt niet te behouden zal zijn, kaakvorm (!!..een te platte kaak weet je al van dat dat problemen met een prothese gaat geven..) etc etc. Eventueel is iets te spreiden over meerdere jaren qua kosten en behandelingen. Bedenk dan welke constructie dan ook nooit het eeuwige leven zal hebben. Kronen-bruggen 10-20 jaar, prothese veel korter. Ook bij implantaten gaat weleens iets mis.

Dit is een vraag die zo over internet moeilijk te beantwoorden is. bezoek dus eens een tandarts met deze vraagstelling, dan kunnen er eventueel meerdere opties bekeken worden, en begroot worden. En kan ert gekeken worden wat in elk geval niet zal kunnen vanwege bv een te platte kaak, te weinig kaakbot, ongunstige vorm of verhoudingen. Bedenk ook dat financieel gezien u wellicht in aanmerking kunt komen voor aftrek bijzondere ziektekosten, dus een belastingteruggave. (ik heb overigens een gerucht gehoord dat dit volgend jaar wellicht afgeschaft wordt??)
za, 08/11/2007 - 14:03 Permalink
Spiegeltje

Bedenk ook dat financieel gezien u wellicht in aanmerking kunt komen voor aftrek bijzondere ziektekosten, dus een belastingteruggave. (ik heb overigens een gerucht gehoord dat dit volgend jaar wellicht afgeschaft wordt??)

Dat is wel iets meer als een gerucht maar een serieus plan van het kabinet omdat deze open eind regeling "onbeheersbare trekjes" begon te vertonen en veel geld nodig is voor bezuinigen. Het gaat inmiddels om ruim 900 miljoen (in 2000 nog maar 200 miljoen). Als er dure behandelingen moeten worden gedaan kan het de moeite lonen deze nog in 2007 te laten doen. Overigens zal op de 3e dinsdag in september blijken wat hiervan allemaal werkelijkheid wordt als het nieuwe belastingplan wordt gepresenteerd. Misschien krijgen we de laatste 3 maanden van dit jaar wel een run op de tandarts .......en wordt het de komende jaren wat rustiger in de stoel voor wat betreft de uitgebreide restauraties.

Het is overigens wel de bedoeling dat een deel van de lastenverzwaring wordt doorgesluisd naar de gemeenten voor uitgaven in de sociale sfeer maar dan alleen voor de lage inkomens (we hebben niet voor niets de PvdA in de regering).
za, 08/11/2007 - 15:46 Permalink
vV

http://www.fd.nl/ShowKrantArtikel.asp?Context=N%7C1&KrantArtikelId=…

vooralsnog is de maatregel nog een plan. Maar zeker iets om rekening mee te houden, want het gaat dus zeer waarschijnlijk wel door...! Ben wel benieuwd hoe men een economische ontwikkeling met een groei van de economie en een afkalving van de koopkracht op langere termijn in stand denkt te houden.... en hoe men andere zaken in relatie met de aftrek (want die was er niet alleen voor ziektekosten, ook voor andere zaken bv adoptiekosten) in goede banen wilt leiden..Maar dat is een andere discussie, waar vragensteller nu niets aan heeft.
za, 08/11/2007 - 17:55 Permalink