Negatieve consquenties verstandkies trekken na beugel?

Author:
Mattijs
Posted:
di, 08/26/2003 - 11:24
Hoi,

ik heb misschien een rare vraag maar:

Ik heb een beugel gehad en ben nu in het bezit van een mooi recht gebit.
Nu is het zo dat mijn tandarts staat te popelen om mijn 4 verstandskiezen te verwijderen....omdat hij dit aanraad.
Zelf heb ik zoiets van "ik heb er geen last van dus laat maar zitten" maar ik kan zijn argumenten wel plaatsen:
-je kan ze slecht schoonhouden
-de kies naast de verstandskies kan ook minder goed behandeld of schoongehouden worden omdat de verstandkies in de weg zit. Deze kies is nogal belangrijk voor je gebid, belangrijker als de verstandkies.

Waar ik alleen bang voor ben is dat als mijn verstandskiezen er uit zijn er meer ruimte ontstaat in mijn kaak waardoor de tandenspanning veranderd en er misschien spleten tussen mijn tanden komen? Zelf kan ik dit theoretisch wel begrijpen, behalve natuurlijk als de tanden en kiezen echt verankerd liggen in de kaak.

Dit is eigenlijk het enige punt dat mij er van weerhoud om ze te laten trekken. Als ik nu zeker weet dat het geen consequenties heeft voor mijn gebit heb ik er vrede mee om een paar dagen niet prettig te kunnen eten.

Ik hoop dat iemand hier een antwoord op heeft.

Mattijs


[ Dit Bericht is bewerkt door: Mattijs op 2003-09-02 10:33 ]
de digitale tandarts

Er is onderzoek verricht naar de invloed van verstandskiezen op de stand/positie van de overige gebitselementen.

Eigenlijk was de opzet van dergelijke onderzoeken precies omgekeerd aan jouw vraagstelling: kan het doorkomen van verstandskiezen de oorzaak zijn dat de tanden scheef gaan staan? Uit de onderzoeken bleek dat dit niet zo was, maar dat de oorzaak vnl in de (permanente) groei van de onderkaak gezocht moest worden.

Waarschijnlijk zal het wel of niet hebben van verstandskiezen van weinig invloed zijn op de ruimte(gebrek) die de andere gebitselementen hebben.

Het is belangrijker dat de de voorliggende kiezen goed schoongehouden en/of gevuld kunnen worden. Daarom denk ik dat je het advies van je tandarts moet opvolgen.

Met vriendelijke groet.

[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2003-09-01 11:56 ]
ma, 09/01/2003 - 11:55 Permalink