na trekken verhuizen de resterende tanden

Author:
anikajustanika
Posted:
ma, 10/30/2023 - 15:25
Hoi,
ik heb paradontitis en de kaakchirurg zegt nu dat alles best zo snel mogelijk getrokken wordt. Alles behalve de 6 voorste en 6 onderste tanden.

Mijn tandartsen (door de jaren heen, ik ben 51) hebben altijd verwittigd om zeker niets te laten trekken, omdat de rest van de tanden dan plaats krijgt en de wortel hem dan anders zet, iig dat de tand ernaast altijd opschuift naar het gat toe waar de tand uit weg is. Dus dan krijg je een lelijke mond zei men altijd, want dan komt alles scheef te staan en nu ziet een leek er niets aan. Heb nog nooit pijn gehad en heb mooie gave tanden, zonde van te trekken.
Toch voel ik mij nu enorm opgejaagd tot een overhaaste beslissing door die kaakchirurg; die het allemaal niet erg vind en voor wie alles rap uittrekken de enige goede oplossing is. Over tanden die zich verplaatsen heeft hij nog nooit gehoord, maar ik lees er nochtans over op internet, er zijn ervaringen genoeg van mensen met spijt van trekken.

Wat staat er mij eigenlijk te wachten hieromtrent? Wat is uw mening hierover?
Tandarts_Richa…

Als u een huis bouwt met speelkaarten wat gebeurt er als een kaart uit dat huis getrokken wordt...idd dan stort het huis neer. Uw tanden en kiezen zitten vaster in de kaak dan de kaarten in een kaartenhuis. Maar in principe gebeurt na verloop v tijd hetzelfde. U heeft ,zegt u, parodontitis. Wat heeft uw parodontoloog ( de specialist wat betreft problemen met tandvlees)/ tandarts geadviseerd. Vooral de hoektanden niet trekken indien nog te behouden. Daar kan een frame prothese houvast aan krijgen. Indien nog wat te behouden, op advies parodontoloog, dan behouden en een gedeeltelijk uitneembaar voorziening, de frame prothese laten maken. Waarschijnlijk heeft u gerookt, kan ik v hier natuurlijk niet beoordelen, met dit als gevolg. Ik hoor dit vaak bij mensen die roken.
ma, 10/30/2023 - 18:04 Permalink
anikajustanika

dank u tandarts Richard voor uw uitleg, ik begrijp. Zoals ik schreef, blijven de hoektanden staan voorlopig.
Heb idd gerookt van mijn 16 tot mijn 50ste. Erg jammer dat de moment dat men vraagt naar dat roken, dat de empathie ineens verdwijnt en het lijkt alsof het allemaal je eigen schuld is en zelf gewild hebt. Het blijft toch een ziekte, een mankement. En blijkbaar willekeurig, ik ken trouwens ook -nooit gerookt nietrokers - met parodontitis.
Nog een fijne dag !
di, 10/31/2023 - 13:29 Permalink
Tandarts_Richa…

Klopt ook niet rokers kunnen parodontitis krijgen. Bacterieel. Bijvoorbeeld door een kus met een roker. Tja helaas ik herken wat u bedoelt met empathie. Er wordt dan vaak gedacht: Wij weten dat er een directe relatie is tussen roken en verlies v tanden /kiezen. Wij weten dat roken niet alleen voor de tanden ongezond is. Roken is een verslaving.. ..de empathie.. eigen schuld dikke bult gedachte bedoelt u. Het heeft geen zin te stoppen met roken als men dat niet wil. Maar zodra men overtuigd wil... de eerste maand heeft u het moeilijk... als u daar voorbij bent gaat het makkelijker bij de meesten.
di, 10/31/2023 - 20:46 Permalink