Na nieuwe vulling veel napijn bij kies, wkb of trekken?

Author:
Mieke185
Posted:
wo, 01/30/2019 - 08:01
Bijna 2 weken geleden heb ik een vulling laten vervangen in mijn voorlaatste kies rechtsonder. Al vanaf het moment dat de verdoving was uitgewerkt had ik last. Omdat de zeurende pijn aanhield week na het vullen toch maar naar weekendtandarts gegaan. Deze weekendtandarts deed de standaard testjes. Tikken, gevoeligheidstest, foto's. Er bleek niets raars aan de hand. Wel zag hij een klein zwart randje onderaan de vulling wat kon duiden op wat restmateriaal en bacteriën.

Op maandag naar eigen tandartspraktijk. Pijn leek iets minder te worden maar toch nog even gegaan. Ook geen rare dingen. Zij vond wel dat de vulling diep zat en waarschijnlijk dicht op de zenuw. Tijdens de gevoeligheidstest bleek dat de zenuw wel gewoon nog leeft dus ik was dan ook verbaasd dat ze aangaf, als er na een week nog steeds geen verbetering is, ik een wkb moet ondergaan. We belandden in een discussie. Ik heb nog niet eerder een wkb gehad, weet dat dit een standaard procedure is in Nederland maar ik sta er niet achter om diverse redenen. Plus met in het achterhoofd dat de weekendtandarts geen problemen zag, het helemaal niet had over een wkb...

Inmiddels neemt de pijn weer toe. Af en toe trekken er ook tintelingen door de wang. Ik heb weer gebeld met de praktijk maar met ibuprofen moest ik het toch nog maar een week aankijken. De zenuw zou zich nog terug kunnen trekken. Antibiotica vond ze niet nodig. De pijn komt soms vanuit de kies, als een soort stroom maar het zeurende zit eigenlijk in het gebied er om heen. Ik ben geen fan van pijnstillers maar zeker aan het einde van de dag is het niet meer te doen zonder. Ik heb dan ook een beetje verhoging en warme wangen.

Ik snap dat opnieuw vullen waarschijnlijk weer hetzelfde probleem geeft en dat een wkb dit probleem verhelpt. Maar ik baal hier erg van, eerst simpel vullen en dan ineens een wkb. Soort van regen in de drup. Ik neig echt meer naar de kies laten trekken. Een wkb verzwakt die kies nog meer (er zit ook nog een vulling in aan de andere kant) en ik heb echt geen zin om nog tig keer terug te moeten voor allerlei behandelingen. De manier waarop het nu met de vulling is verlopen geeft me weinig vertrouwen. Een blinde darm wordt ook verwijderd als ie afsterft. Dus waarom laten we dode kiezen en tanden zitten? Cosmetisch gezien vind ik het geen probleem want hij zit niet in het zicht.

Ik zit nu dan ook echt in dubio. Misselijk van de pijnstillers, moe van de pijn en ik moet nog een paar dagen wachten. Ik hoor graag andere meningen en dan met name waarom het eventueel belangrijk is dat de kies behouden wordt.

Alvast bedankt!
vV

antibiotica is zinloos, dus daar geef ik de tandarts gelijk in.
Keuze behoud (dus wortelkanaalbehandeling en ga er maar van uit tzt een kroon) of trekken hangt van heel veel dingen af: plek in d emond, wat gaan de kiezen eromheen en tegenover doen? die gaan verschuiven en tegenoverliggend waarschijnlijk uitgroeien want geen kontakt meer.
Voor specifieke advies zijn er op zijn minst rontgenfotos nodig. en liever ook gewone (goede) mondfotos.

Een kies met wortelkanaalbehandeling is dood, maar niet te vergelijken met een blindedarm die necrotisch is en voor problemen zorgt. Werkt echt heel anders.
wo, 01/30/2019 - 12:52 Permalink
Mieke185

Als antwoord op door vV

Dank voor de reactie! Ik lees ook regelmatig dat mensen na een diepe vulling wat langer napijn houden maar dat deze ook nog steeds kan wegtrekken. Ik vraag me dus ook af hoe lang ik moet wachten om te vroeg of misschien onnodig ingrijpen te voorkomen.
Het rare is ook dat de kies die gevuld is zelf maar sporadisch gevoelig is. Het is het gebied achter de laatste kies. Maar er is niets te zien. Terwijl het erg branderig aanvoelt. Kan het zijn dat de zenuw die geïrriteerd is op een andere plek pijn geeft??
wo, 01/30/2019 - 14:03 Permalink
Mieke185

Als antwoord op door vV

Ik zal voor de zekerheid nog even de foto van de weekendtandarts bijvoegen. Deze foto is wel van een week geleden en gescand van een dubbelgevouwen print dus geen goede kwaliteit.
Volgens mijn partner roep ik al vanaf het moment dat de verdoving uitgewerkt was dat de pijn niet uit de kies komt maar achter de laatste kies, net onder mijn oor, een branderig gevoel. Op de foto dus nog achter de meest linkse kies. De kies die gevuld is, (middelste op de foto) is gevoeliger voor warm en koud maar geen hevige kloppende pijn o.i.d. Ik kan gewoon tandenpoetsen, er tegen aan tikken, spoelen met mondwater etc. En aangezien de meningen verschillen, is dit nu wel of geen diepe vulling?
Verder vraag ik me af hoe het zit met dat ik al 1,5 week iedere dag verhoging/koorts heb. Ik heb nooit koorts dus ik vraag me dan toch af wat er aan het rommelen is.

Ik bel morgen mijn tandarts maar weer, de vlag ging al bijna uit, gisteren bijna de gehele dag pijnvrij maar vandaag helaas weer niet.
Zijn er mensen die uiteindelijk na een paar weken last toch verder pijnvrij bleven?
Alvast bedankt maar weer!
Attach
zo, 02/03/2019 - 20:36 Permalink