Minipoll

Author:
Ad
Posted:
zo, 03/02/2003 - 19:43
Vraagje aan anderen: hoe ervaren jullie verdovingen? Hoe verdooft jullie tandarts bij behandelingen van de grote kiezen onder - achterin of naast de kies, binnen of buiten?
ninaislief

hee die ad!
zover ik me kan herrineren is dat niet per definitie binnen of buiten.ik heb steeds op verschillende plaatsen een verdoving gehad (soms voor 1 kies 2 keer spuiten, buitenkant kies, verhemelte bijv.)...
weet je dat er ook een verschil zit tussen een verdoving voor een kies in de bovenkaak en een kies in de onderkaak?
ik weet niet meer precies of ik het zo goed zeg, maar ik meen dat de zenuw in de onderkaak zo ligt dat je niet per kies kunt verdoven.Je verdooft automatisch de hele rij waarin het element ligt.
'N voordeel als je meerdere gaatjes hebt in verschillende kiezen, dan hoef je niet zo vaak geprikt te worden.
Voor de bovenkaak ligt dit verhaal anders.
Daar moet je per kies verdoven.
even een tegenvraagje:waarom wilde je hier graag iets over weten?

groetjes nina
zo, 03/02/2003 - 20:31 Permalink
Ad

Verdovingen boven gaan best. Beneden is altijd wat spannender - van 4 keer achterin prikken voor een 'blok' 2 keer de zenuw gepakt... da's niet prettig. Kan me van vroeger ook niet herinneren dat onder achterin werd geprikt, altijd naast de kies (ook bij grote kiezen).
zo, 03/02/2003 - 21:34 Permalink
terry

Hoi HOi ad.bij mij verdoven ze tot nu toe ook nog altyd naast de kies zelf.dit is bij mij nog altijd zonder problemen gegaan.vele groetjes terry.
di, 04/08/2003 - 22:29 Permalink
terry

voor nina,toen ze bij mij een kies boven een verdoving gaven naast de kies toen waren mijn andere tanden ook gevoeloos.
er waren toen twee maal een injectie naast de kies gegeven,zoals binnen en buiten kant,maar niet achter aan in de mond zelf.
dus hier ben ik ook nog niet helemaal uit omdat wat jij zei over verschil van boven of onder,dat had ik dus ook al eens gehoort.
maar vriendelijke groeten van terry.
di, 04/08/2003 - 22:34 Permalink
de digitale tandarts

In de bovenkaak wordt over het algemeen t.p.v. de kies, de verdovingsvloeistof aan de wangkant ingespoten. De verdovingsvloeistof zal dan in het bot 'trekken' en de zenuw die naar de betreffende kies loopt, verdoven. Dit wordt infiltratie-anaesthesie genoemd.

Ter plaatse van de (grote) kiezen in de onderkaak is het bot te compact voor de eerder beschreven methode en zal de zenuw op een andere wijze verdoofd moeten worden.

Dit is bijvoorbeeld mogelijk door de vloeistof op een plaats aan te brengen waar de zenuw beter bereikbaar is. Dit wordt geleidings-anaesthesie genoemd.

http://www.tandarts.nl/imagesforum/mandibulairblock.jpg
Hier is het gebied aangegeven waar de verdovingsvloeistof, tijdens een verdoving van de kiezen in de onderkaak, ingebracht wordt.

In dit gebied lopen o.a. twee zenuwen, de nervus lingualis, welke een gedeelte van de tong van gevoel voorziet en de nervus alveolaris inferior, welke de tanden/kiezen en een deel van de lip en kin van gevoel voorziet.

Door de zenuw die het gevoel van de tanden en kiezen verzorgt, hier te blokkeren, zullen deze gevoelloos worden, tevens zal als bij-effect dit ook gebeuren met een gedeelte van de kin en lip.

Het is ook mogelijk om de injectievloeistof tussen het tandvlees en de wortel in te spuiten dit wordt een intra-ligamentaire of parodontale verdoving genoemd. Hiervoor moet de tandarts wel over een apart soort spuit beschikken. Soms wordt deze verdoving als minder pijnlijk beschouwd, maar het omgekeerde komt ook voor. De werkingsduur is wel wat korter dan bij de "standaard" verdoving.

Met vriendelijke groet.




[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2003-04-09 17:23 ]
wo, 04/09/2003 - 17:20 Permalink
ninaislief

interessante info digitale tandarts!
wat dat toen bij jou geweest is met je bovenkaak kan ik ook niet verklaren terry, misschien weet de d.t. hier een antwoord op.
ik heb net als ad vertelde steeds meegemaakt dat onder per blok is verdooft voor slechts 1 te vullen kies en boven heb ik dit niet meegemaakt.

liefs nina
wo, 04/09/2003 - 20:57 Permalink
Ad

Hi,

Inderdaad heb ik de laatste keer voor rechtsonder (46) om een intra-ligamentaire verdoving gevraagd. De tandarts zei nog: "'k weet niet of ik diep genoeg zit (met de verdovingsspuit)..." dat zat 'ie inderdaad niet :sad:
De erop volgende behandeling was nogal een 'belevenis'.

Volgende keer toch maar een blok, werkt in mijn geval kennelijk beter dan intra-ligamentair!

Gr. Ad.

[ Dit Bericht is bewerkt door: Ad op 2003-04-09 22:55 ]
wo, 04/09/2003 - 22:50 Permalink
ninaislief

hee ad!
waarom wilde je een keer die andere vorm van verdoving proberen eigenlijk?
was blijkbaar niet zo'n succes dus, maar eh dat's dan wel weer mooi voor mij dat ik dat weet nu;ik hou het voortaan "lekker" bij een blok;)


liefs nina
do, 04/10/2003 - 11:47 Permalink
terry

hOI ad een vraagje,Wat bedoelje met niet diep genoeg,was dat omdat de behandeling met boren pijn nog deed.mijn tandarts wacht altijd eerst en dan prikt hij met een naaldje eerst overal langs de kies of tand om te voelen of het werkelijk verdoofd is.tot nu toe heb ik nog geen prblemen gehad,afklopen maar hihi.
vriendelijke grtzz terry
do, 04/10/2003 - 23:04 Permalink
ninaislief

in de zenuw geprikt ja? :eek:
wil van je aannemen dat dat niet okee voelt ad (heeft verder geen uitleg nodig)

groetjes nina
vr, 04/11/2003 - 20:04 Permalink