Mijn ervaring met een kunstgebit de eerste paar dagen.

Author:
Lif3Chang3r
Posted:
zo, 11/11/2018 - 15:17
Dag allemaal,

Afgelopen woensdagochtend is door de kaakchirurg mijn bovengebit getrokken en heb ik een immediaatprothese gekregen. Eigenlijk moet onder ook, maar ik durfde alles in 1 keer niet aan. Het trekken ging ongelooflijk snel. Verdoven en na 10 minuten stond ik weer buiten. Ook geen hechtingen. De prothese voelde meteen fijn aan. Ik kon zelfs zelf naar huis rijden in de auto. Na ongeveer 6 uur trok de verdoving weg en voelde ik wel wat napijn, maar viel mij alles mee. Ik had zelf Ibuprofen 400 mg gekocht en daar nam ik er 1 van in. Ik ben de hele dag rustig op de bank blijven liggen, heb veel water gedronken en 's avonds rond 21:00 uur heb ik een smoothie gemaakt en opgedronken. Slikken is echt een beetje raar in het begin, omdat je je gehemelte niet voelt. De kaakchirurg adviseerde om het gebit in de avond er even uit te halen, schoon te maken en heel voorzichtig mijn mond met lauwwarm water te spoelen. Maar dat ging niet, ik kreeg het gebit zelf niet los en het bloedde ook nog wel een beetje. Ik besloot dus het gebit te laten zitten en het de volgende ochtend te proberen. Ik ben de nacht goed doorgekomen, maar merkte wel meteen de napijn bij het wakker worden. Ik heb weer een Ibuprofen 400 mg genomen en na een half uurtje zakte de pijn. Toen maar weer geprobeerd om het gebit los te krijgen, maar dat ging met geen mogelijkheid. De tandprotheticus gebeld en ik kon 's middags om 11:50 uur komen, dan zou zij mij helpen. Ik ging in de stoel liggen en zij pakte hem er zo uit. Ze gaf me een spiegel om even "mee te kijken". Ik gilde direct dat ik het niet wilde zien, want zou dan van mijn stokje gaan denk ik. Dus borg ze de spiegel weer op. Ze maakt mijn gebit schoon, ik kon even kort voorzichtig spoelen en daarna gaf ze het gebit aan mij, ik moest 'm zelf weer indoen. Dat ging prima, maar deed wel even zeer tegen de wonden aan. Toen moest ik 'm zelf weer eruit halen, met tegenzin deed ik dat, maar dat ging nu goed. Toen er weer in, weer even een felle pijnscheut, maar het zat weer op zijn plek en ik was opgelucht. De donderdag en vrijdag ben ik op dezelfde wijze doorgekomen, veel rustig liggen op de bank, om de 8 uur een Ibuprofen, smooties gegeten, dus het viel mij echt alles mee! Tot zaterdag...(gisteren dus). In de loop van de dag merkte ik dat ik meer pijn kreeg en de Ibuprofen na 4 uurtjes zijn werk al niet meer deed. Ik kreeg een hele vieze bittere smaak in mijn mond en een stinkende adem. Mijn linkerwang vertoonde een rood plekje, gloeide en werd dik.
Ik nam een extra Ibuprofen (immers ontstekingsremmend), haalde Ultradent mondspray en wachtte het maar rustig af. In de avond werd de pijn zo erg, dat ik van ellende maar een paar glazen witte wijn ben gaan drinken. Dat verdoofde en voelde lekker koel aan tegen de zere plek. Het werd wat rustiger en durfde voor de nacht mijn gebit niet uit te doen om schoon te maken, bang dat het direct daarvan weer zou gaan opspelen. Ik ben dus maar naar bed gegaan, toen was het ook al 03:00 uur en de alcohol zorgde er wel voor dat ik zou kunnen slapen. Vanochtend werd ik om 11:00 uur wakker met een verschrikkelijk vieze smaak in mijn mond. De pijn leek iets te zijn afgenomen en mijn wang gloeide niet meer zo erg. Ik heb het gebit eruit gehaald en die zat aan de kant van de zere plek vol met bruine rommel, korreltjes leken het. Ik spoelde mijn mond en er kwam nog veel meer van die bruine korreltjes uit. Afijn, alles weer fris, gebit er weer in gedaan en voelde een klein beetje pijn. Ik heb weer een Ibuprofen 400 mg genomen en tot aan dit moment van schrijven, heb ik nog geen pijn. Wel weer een klein beetje die vieze smaak, maar niet zo erg als gisteren. Ik heb mij nu dus maar weer een glaasje witte wijn ingeschonken, want dat hielp gisteren goed tegen de ontsteking.
Al met al, is dit dus een vrij positieve ervaring na het trekken van alle tanden en kiezen en nu te leven met een kunstgebit. Dus ik dacht, laat ik dit verhaal eens met jullie delen, want zelf heb ik voordat ik geholpen zou worden, heel internet gelezen over wat mij te wachten zou staan.
Het kan dus allemaal ook meevallen! Mijn gezicht is er nauwelijks door veranderd, en bijkomend voordeel is dat ik nu in deze 4 dagen al 2,5 kg ben afgevallen!
Eten gaat echt nog voor geen meter, omdat de druk op de wonden dan te groot wordt en dat erg veel pijn doet.
Na hoeveel dagen of weken konden jullie weer eten? Daar ben ik wel benieuwd naar.
Heb je vragen, hoor ik het graag! Iedereen die de komende tijd een kunstgebit krijgt, veel sterkte en het komt echt allemaal goed!!!
Lientjuh

Fijn dat het je eigenlijk wel is meegevallen. Maar die pijn die je had lijkt wel een ontsteking. De eerste paar dagen/weken dien je eigenlijk dagelijks te spoelen, bv perio aid. Dit is speciaal voor als je niet kan poetsen en na het trekken van tanden/kiezen.
Ik mocht de eerste avond mijn gebit er niet uithalen,dit zou de tandarts de volgende dag doen. De prothese is in het begin een soort van verband. En daar alles nog kan opzwellen in het begin bestaat de kans dat als je je prothese er al snel uithaalt na het trekken je deze erna, door het zwellen, er niet meer terug in kan doen.

Ik ben sinds vorig jaar 8 november een trotse bezitter van zowel een boven- als een onderprothese. De eerste twee weken was het afzien, maar daar had mijn tandprotheticus me voor gewaarschuwd. Na die twee weken, toen ook mijn hechtingen waren opgelost, kreeg ik een zachte vulling in mijn gebit die het wat comfortabeler maakte. Ook ik was inmiddels veel afgevallen. Na die vulling ben ik voorzichtig steeds meer gaan eten, en dat ging steeds beter. Met de kerstdagen heb ik heerlijk gegeten, reebiefstuk. Kleine stukjes, maar het ging. Dat is sowieso iets wat je je moet aanleren, kleine stukjes. Het is dus mogelijk. En dan heb jij nog onder tanden, maakt het wel wat makkelijker.
Veel succes.
Gr. Lien
zo, 11/11/2018 - 21:05 Permalink
Lif3Chang3r

Als antwoord op door Lientjuh

Hoi Lientjuh,
Dank je wel voor je reactie. Ik ben vanochtend even naar de tandprotheticus terug geweest en inderdaad, er zit een flinke ontsteking. Helaas doen ze er niets aan. Gewoon blijven spoelen, maar dat deed ik al de afgelopen dagen. Ik wilde een antibioticakuurtje, maar die krijg ik niet. De pijn mag ik blijven onderdrukken met Ibuprofen, gelukkig helpt dat wel. Met betrekking tot eten heb ik dus goede vooruitzichten op basis van jouw ervaring. Ik krijg er alleen geen zachte laag in, want dan kan ze het gebit onvoldoende bijwerken als mijn kaken gaan slinken. Over 3 maanden krijg ik een rebase en over 6 maanden mijn definitieve gebit. Het gaat bij mij dus wel iets anders. Maar goed, we wachten het af, blij dat jij er ook positief over bent.
ma, 11/12/2018 - 10:24 Permalink
Lif3Chang3r

Als antwoord op door Lientjuh

Ha Lientjuh,

Wat aardig dat je naar me vraagt!
Ik heb antibiotica gekregen van de tandarts (zit naast de protheticus) en de ontsteking is weg. Ook heb ik een spoelmiddel mee gekregen Perio-Aid. Lekker fris.
Ik heb geen pijn meer, maar als ik iets wil eten, gaan de wonden steeds weer open en heb dus nog steeds bloedingen.
Inmiddels doe ik de prothese nu in de nacht uit, zodat alles een beetje tot rust kan komen, maar oei...wat voelt dat vies.
Mijn kussen zit onder de kleine bloedvlekken in de ochtend, want schijnbaar kwijl ik tijdens het slapen, echt vies allemaal.
Ik zie het nog een weekje aan en anders maar even terug waarom het nog steeds bloedt.
Door dat bloeden durf ik dus niet goed te eten en zit ik weer aan de vloeibare maaltijden.
Dit klinkt allemaal wat vervelend misschien, maar toch ben ik er erg blij mee en gaat het verder allemaal hartstikke goed, vergeleken bij de horrorverhalen die ik op internet allemaal had gelezen.
Alleen het bloeden is dus nog een dingetje, dat duurt wel erg lang vind ik. Had ook geen hechtingen gekregen, misschien dat het daarom zo lang duurt.
Fijne avond,
Groetjes Agnes
ma, 11/19/2018 - 19:40 Permalink
Lientjuh

Als antwoord op door Lif3Chang3r

hoi Agnes,

Vervelend dat het nog steeds bloed, maar ik zou hiermee niet te lang wachten hoor. Tja het vloeibare dieet zal je nog wel even blijven houden, de wonden moeten eerst nog helen voordat je er druk op kan zetten. Het weer leren eten gaat in kleine stapjes. En trouwens ook met kleinere happen. Grote happen passen niet meer :-) Fijn dat je ondanks alles er wel heel blij mee bent, hou dat vast.

gr. Lien
di, 11/20/2018 - 13:07 Permalink
Dimalo@55

Als antwoord op door Lif3Chang3r

Goede morgen,
Ik heb sinds 2 dagen een onder en boven protese
Ik had last van veel ontstekingen en tandpijn,onder had ik bijna geen kiezen meer.
Ik heb ook gekozen om alles 1 ene keer eruit te laten halen wel onder sedatie ik wilde er niets van mee krijgen.
Dit is af gelopen maandag gebeurt .
Ik moet zeggen dat het allemaal mee is gevallen ik zag er erg tegen op.
Nu 2 dagen verder heb ik weinig last gehad ook bijna geen napijn .
Gisterenavond voor het eerst men gebit eruit gehaald en schoon gemaakt vond het wel spannend maar het is gelukt wat een raar gevoel is dat zeg en zag er ook raar uit zonder tanden:) .
Ga zo proberen een zacht broodje te eten. Heb alleen nog maar smootie en havermout pap en soep gegeten.
Groetjes Marga
wo, 10/18/2023 - 11:57 Permalink
wegaanervoor

Als antwoord op door Dimalo@55

Super Marga! Ik heb vanmorgen mijn ondergebit laten trekken en uiteraard meteen een prothese erop. Tot nu toe ook geen centje pijn. Het voelt heel goed gelukkig en ja voor er reacties komen, weet dat het gaat slinken, drukplekken, niet goed meer gaat passen. Maar deze positieve ervaring pakt niemand mij af! Boven heb ik ook nooit geen drukplekken gehad, wie weet heb ik nu weer geluk. We gaan het mee maken. Praten gaat prima, heb er alle vertrouwen in dat het goed gaat komen!
wo, 10/18/2023 - 17:39 Permalink