Metronidazol

Author:
djeena
Posted:
ma, 02/08/2010 - 21:54
Vorig jaar heb ik een flapoperatie ondergaan. Ik had hierbij een ab kuur moeten hebben, gebaseerd op een kweek die is gedaan. Helaas is men vergeten deze te geven. Nu moet ik deze ab kuur alsnog gaan innemen. Ik moet binnenkort naar de mondhygieniste en 1 dag ervoor beginnen met de kuur.

Echter........als ik de bijsluiter lees word ik niet blij. Ik moet 3x daags een tablet innemen, een week lang. Zie er erg tegenop, zeker omdat ik jaren geleden een ab allergie heb gehad. Dat was weliswaar een ab uit een andere groep maar de angst zit er goed in. De flapoperatie is nu bijna een jaar geleden en de laatste tijd heb ik weer veel last van de plek. Ik moet er dus wat aan doen. De Metronidazol, heeft iemand daar ervaring mee? Loopt het wel los, en moet ik er gewoon mee beginnen?
Spiegeltje

Metronidazol (ook wel bekend als Flagyl) wordt vrij algemeen gebruikt bij de behandeling van parodontale aandoeningen, tenminste in die gevallen dat antibiotica ter ondersteuning wordt gebruikt. Tja, van een bijsluiter wordt je nooit vrolijk (en van zoeken op internet over bijwerkingen ook niet, ook als gaat het om een betrekkelijk onschuldig middel) maar als ik u was zou ik er gewoon aan beginnen. Mocht u bijwerkingen ondervinden die u niet vertrouwt kunt u altijd nog contact opnemen met de tandarts.
ma, 02/08/2010 - 22:12 Permalink
djeena

Aanstaande maandag zou ik met Metronidazol beginnen. Toevallig was ik vorige week bij mijn huisarts voor wat anders en zij wilde mij ab geven . Ik gaf aan binnenkort hiermee te moeten beginnen. Nou zegt zij, ik heb net je keel bekeken en dus ook je mond maar waarvoor heb je dat nodig, je mond ziet er prima uit. Ik heb e.e.a. uitgelegd. Zij wilde weer mijn mond bekijken en kwam tot de conclusie dat deze er prima uitziet en geen ontstekingen vertoont. Zij stelde voor een kweek af te nemen en heeft dit met een stokje met aan de bovenkant watten eromheen langs de plek in mijn mond gewreven.
Vandaag kon ik bellen voor de uitslag. Hier kwam niets uit en zij zegt dat er geen bacterie of schimmel in mijn mond is te vinden.

Nu is mijn vraag, is zo'n kweek hetzelfde als de tandarts heeft gedaan? Tenslotte is hij met een tangetje onder mijn tandvlees gegaan en de huisarts langs mijn tandvlees aan de buitenkant. Is dat hetzelfde of zit zo'n bacterie in je tandvlees?
vr, 03/19/2010 - 18:44 Permalink
djeena

Nou, dat is niet zo mooi dan. Hoe kan mijn huisarts dat nou zeggen dan? Dus maar gewoon beginnen, je had al aangegeven dat je geen patienten had die er niet goed op reageerden. Mag ik daar nog wat over vragen? Is dit een zware kuur of valt het wel mee? Je hebt wel door zeker dat ik er ontzettend tegenop zie. Ben gewoon zo bang dat ik daar ook een allergie tegen krijg.
vr, 03/19/2010 - 19:52 Permalink
Lieneke

Huisartsen hebben doorgaans geen verstand van dit soort dingen. Heb al vaker rare situaties daardoor meegemaakt...
Je weet...angst is een slechte raadgever...gewoon doen en dan zie je het wel. In de toekomst kijken kan je toch niet.
vr, 03/19/2010 - 20:50 Permalink
djeena

Bedankt voor je adviezen. Als ik éénmaal de angst te pakken heb (een mens lijdt het meest door het lijden dat men vreest etc etc) dan is het moeilijk praten met mij. Maar je overtuigt mij en ik ga er aan beginnen maandag. Zou je svp alleen nog antwoord kunnen geven op mijn vraag of het nu een zware kuur is 3x per dag 500 mg? Thanx

Vind het wel heel apart van mijn huisarts. Maar zo zie je maar weer.
vr, 03/19/2010 - 20:58 Permalink
djeena

Nou, 3x daags 500 mg. Vind het zoveel maar misschien zeg jij; dat is normaal. Dan ben ik erover uitgedacht. Moet sowieso morgenochtend beginnen. Word gek van mijzelf en jij waarschijnlijk ook van deze bangerd.
zo, 03/21/2010 - 21:10 Permalink
alpifresh

Dag lieve Djeena, ik bemoei me er ook maar eens mee.
Weet je waar ze alles weten over medicijnen? De apotheek. Nee, dat bedoel ik niet flauw. Het is gewoon zo. Daar weten ze meer over bijwerkingen e.d. dan wat je huisarts/tandarts nog weten, en anders zoeken ze het voor je op. Daar kunnen ze je vertellen wat een lage/normale/hoge dosering is.
En ik krijg tegenwoordig standaard 3 A4-tjes mee met alle info over het medicijn dat ik kreeg.
Ze hebben voor mij ook eens informatie uit Amerika opgezocht over iets wat mijn arts wilde voorschrijven (maar waar ik eerst meer over wilde weten). Mijn ervaring is dat ze heel behulpvaardig zijn en me graag willen helpen.
Je kunt altijd morgen nog langs gaan. :)
zo, 03/21/2010 - 21:26 Permalink
djeena

Dag lieve Djeena, ik bemoei me er ook maar eens mee.
Weet je waar ze alles weten over medicijnen? De apotheek. Nee, dat bedoel ik niet flauw. Het is gewoon zo. Daar weten ze meer over bijwerkingen e.d. dan wat je huisarts/tandarts nog weten, en anders zoeken ze het voor je op. Daar kunnen ze je vertellen wat een lage/normale/hoge dosering is.
En ik krijg tegenwoordig standaard 3 A4-tjes mee met alle info over het medicijn dat ik kreeg.
Ze hebben voor mij ook eens informatie uit Amerika opgezocht over iets wat mijn arts wilde voorschrijven (maar waar ik eerst meer over wilde weten). Mijn ervaring is dat ze heel behulpvaardig zijn en me graag willen helpen.
Je kunt altijd morgen nog langs gaan. :)

Dat was een hele goede tip, ben bijzonder aardig geholpen en weet er nu alles van. Thanx.
ma, 03/22/2010 - 15:39 Permalink
djeena

Beste Lieneke,

De kuur is klaar. Héhé. Bedankt nog voor het duwtje over de drempel. Heb helaas wel last van bijwerkingen gehad maar als er volgens de apotheek mee te leven is dan gewoon doorgaan. Zo gezegd, zo gedaan.

Over de dosering ondervind ik verschillende meningen. Mijn tandarts zegt dat dit op advies van het lab is. Tja, wie ben ik om daar tegenin te gaan. Normaliter zegt hij, krijg je idd 2x 500 per dag maar dan samen met een amoxilline en daar kan ik niet tegen, vandaar deze dosering.

Enfin, een kweek zal uitwijzen of het over is maar zo te voelen is dat zo.
ma, 03/29/2010 - 21:54 Permalink
hermina

Dosering klopt ook niet.
Eenmalig 2 gr. of gedurende 6 dagen 2x daags 500mg of 3x daags 250mg gedurende 10 dagen.
Als de huisarts zijn farmaceutisch kompas had geraadpleegd.
Ik snapte deze redenering niet helemaal, ervan uitgaand dat het gaat om anaerobe infecties staat dit in het kompas:
Anaërobe infecties en angina van Plaut-Vincent:
Volwassenen: Oraal: 750 mg driemaal per dag of 500 mg drie- à viermaal per dag gedurende 7 dagen, zo nodig langer. Over doseringen bij een behandeling van parodontitis geeft het Kompas verder geen advies.

Elders wordt overigens ook de dosering 3 maal daags 250-500 mg gehanteerd bij problemen in de tandheelkunde, bij monotherapie na een gerichte kweek zelfs gewoon alleen 3 x 500 mg, is dus niet vreemd of erg veel. Die 3 x is gewoon gebaseerd op de halfwaardetijd (7-8 uur).

Advies voor profylaxe richt zich in het kompas niet echt op tandheelkundige problemen, maar grotere chirurgie .

@ Robinson: ik ben gewoon benieuwd waar je jouw doseringsadviezen (die vast goed zijn) vandaan hebt, in het Kompas vind je deze bij mijn weten niet terug.

@ Djeena: overigens zal een kweek zoals de huisarts gedaan heeft geen anaerobe (zonder zuurstof groeiende) bacteriën (die waarvoor metronidazol vaak wordt voorgeschreven) opleveren, die overleven het niet als er zuurstof bij komt. En die vind je ook niet door over het tandvlees te strijken, zoals Lieneke al schreef, die zitten dieper, daar is een andere verzamel- en kweek-techniek voor nodig. De laatste is vast beter uitgevoerd.
di, 03/30/2010 - 20:58 Permalink
djeena

Inmiddels heeft de kuur zijn werk gedaan. Gelukkig maar, is het niet voor niets geweest. Ik kijk net in mijn ziektekostenverzekering en zie tot mijn schrik dat er ten laste van mijn eigen risico ongeveer 70 euro af gaat ivm de kweek die door mijn huisarts is gegaan. Niet normaal, moet ik er ook nog voor betalen voor die onzin.
ma, 04/26/2010 - 22:09 Permalink