laten verwijderen exostosen

Author:
Crista
Posted:
za, 06/02/2007 - 19:48
Ik heb nu al ongeveer twintig jaar zes exostosen aan de binnenkant van mijn onderkaak onder mijn tong.
Vorig jaar begon ik last te krijgen van kaakgewrichtsklachten en bleken de exostosen te zijn gegroeid.
Ik ben bij een kaakchirurg geweest en hij vertelde me dat de exostosen veroorzaakt werden door tandenknarsen en omdat ze erg groot waren chirurgisch verwijderd moeten worden, dit ivm eventuele wondjes en zweertjes.
Nu denk ik niet dat ik tandenknars ( volgens tandarts niets aan mijn gebit te zien ) en wilde ik vragen of er iemand is die ervaring heeft met het laten verwijderen van exostosen. Groeien ze niet weer aan en is het logisch dat dit veroorzaakt zou zijn door tandenknarsen.
Irfan

Beste Crista,

Exostosen in de onderkaak aan de binnenkant van je tong worden torus (tori meervoud) mandibula-ris genoemd. Deze behoeven in principe geen behandeling, behalve als er je last van hebt of aan een prothese moet. Dan worden deze chirurgisch verwijderd.

Er is een aantal artikelen waarin een lichte samenhang tussen tori en kaakgewrichtsklachten wordt getoond, maar die zijn niet keihard.

Volgens mij is in deze je hoofdklacht de kaakgewrichtsklachten en als een gevolg hiervan zouden de tori gegroeid zijn. Is het dan niet logischer dat je eerst laat behandelen voor deze klachten bij een tandarts of een gespecialiseerde tandarts in kaakgewrichtsklachten (tandarts-gnatholoog). Als je daar vanaf bent, is de kans waarschijnijk ook kleiner dat de exostosen terugkomen na chirurgische verwijdering, gezien de kaakchirurg denkt dat knarsen de oorzaak is.

Succes en groet Irfan
zo, 06/03/2007 - 18:49 Permalink