kwaliteit kunstgebit.

Author:
darla
Posted:
do, 09/01/2005 - 15:46
Wie kan mij meer informatie geven over de materialen die er bebruikt worden bij het vervaardigen van een kunstgebit.
Het volgende is echter aan de hand, bij mij moet het bovengebit vervangen worden door een kunstgebit en het valt mij op dat er nogal een verschil zit in de kwaliteit van kunstgebitten bij mensen.
Bij sommige personen is het gewoon goed te zien dat ze een kunstgebit dragen.
Natuurlijk wil ik het beste wat er is, en wil daar ook wel wat voor neerleggen als dat moet.
Maar waar moet ik op letten en welke verschillen zijn er.
Graag zoveel mogelijke reactie's
alvast bedankt, Darla
carabelli

De basis van kunstgebitten (het 'roze' deel) wordt gemaakt van zog. warmpolyserende methylmethacrylaten, dit is een kunststof die gemaakt wordt uit een poeder en een vloeistof waarna dit in een mal geperst waarbij de kunststof uithard onder druk en warmte. Dit kunststof is in meerdere tinten verkrijgbaar (bijv. vertex kleuren), voor blanke mensen is dit niet zo belangrijk daar deze altijd roze tandvlees hebben, maar bijv. negroide mensen kunnen soms anderskleurig tandvlees hebben (paars, of roze met donkere vlekken).

Voor wat betreft de tanden en kiezen kun je zeggen dat deze in twee groepen uiteen vallen, nl. de kunststof tanden en kiezen en de porseleinen tanden en kiezen.

Porseleinen tanden en kiezen geven door de bank genomen een wat mooier resultaat dan kunststof. Maar het verschil is tegenwoordig een stuk kleiner dan vroeger en daar komt bij dat porseleinen tanden en kiezen niet gebruikt mogen worden in een overkappingsprothese, prothese die in contact staat met eigen tanden en kiezen en prothese op een precisieverankering. Soms kan het door de beethoogte technisch ook niet mogelijk blijken om porseleinen tanden en of kiezen te gebruiken.

Kunststof tanden en kiezen kunnen in meer gevallen gebruikt worden en aangezien hun esthetische kwaliteiten steeds meer in de buurt komen van die van porseleinen elementen worden ze steeds meer gebruikt. Kunststof tanden en kiezen kunnen altijd gebruikt worden, zijn prettiger om te gebruiken (porseleinen elemten kunnen 'tikken' en soms een ruw gevoel geven).

Er is dus wel het een en ander te zeggen over protheses, de keuze voor porselein of kunststof moet je in overleg met je tandarts/tandprotheticus doen, persoonlijk ben ik altijd wel gecharmeerd van de elementen van Candulor, ze zijn net even anders dan de rest, met hier en daar een vlekje of oneffenheidje voor het meer natuurlijke effect, maar zoals gezegd dat is persoonlijk.

Ik hoop dat je hier iets mee kunt, mocht je nog vragen hebben stel ze gerust.
vr, 09/02/2005 - 19:04 Permalink
darla

bedankt voor het antwoord.
Toch heb ik nog een vraagje, mijn tandarts heeft altijd weinig tijd om informatie te geven, bij hem is het altijd happen en wanneer je komt om je tanden te laten trekken is het gebit al klaar.
Het kunstgebit van mijn man is gewoon lelijk dus hoe kan ik dit het beste aanpakken, svp advies
vr, 09/02/2005 - 20:15 Permalink
carabelli

De prothese die geplaatst wordt na het trekken van de tanden of kiezen, de zog. immediaatprothese, zal nooit een echt mooie prothese zijn. Dat heeft te maken met de manier waarop de prothese gemaakt moet worden, inherent aan deze maakwijze is dat de prothese klaar is op het moment dat de tanden en kiezen nog getrokken moeten worden. Gevolg hiervan is dat er heel weinig ruimte is om elementen mooi op te stellen, er heeft nog geen resorptie van de kaak plaatsgevonden. Voortanden staan over het algemeen in een immediaatprothese redelijk ver naar voren, elementen zijn in een immediaatprothese eigenlijk altijd van kunststof omdat deze beter passend te slijpen zijn in de krappe opstelruimte.

Dus van de eerste prothese kun je esthetisch geen topresultaat verwachten, van de daaropvolgende prothese kun je een stuk meer verwachten.
vr, 09/02/2005 - 21:46 Permalink