Kroon - Past niet? Te veel afgeslepen.

Author:
Houdini
Posted:
vr, 03/15/2019 - 10:52
Hi iedereen van het forum,

Ben pas bij de tandarts geweest om een kroon te laten maken voor mij is dit de eerste keer. Ik heb metaal en porcelijn. Ik weet dat ik soms knars, mijn tandarts weet dit ook ik heb namelijk zon speciaal bitje ervoor laten maken bij hem. Achteraf wat ik nu weet over kronen was een zirkonium kroon niet beter of sterker geweest? Ik ben niet verder geïnformeerd wat mijn opties waren ik wist toen niet wat mogelijk was..

Wat er nu gebeurd is:
Mijn kroon is er uit gevallen. Ik had het laten maken en de tand voelde te lang. Ik heb het een week aan gekeken maar het werd er niet beter op dus toch terug gegaan. Hij heeft het bij geslepen ik was blij dacht eindelijk klaar te zijn. Week later valt mijn tand uit bij het eten van een boterham..

Nu ik de tand zie baal ik een beetje van de kleur het lijkt in de buurt te komen maar toch vind ik het er raar uit zien. Misschien is het omdat er geen lichtdoorheen komt maar ik vind de tand wat aan de donkere kant vergeleken met de andere in de rij. Hij heeft me ook geen spiegel voor gehouden

Ik mag deze tandarts heel graag en ik wil geen problemen veroorzaken. Ik verwacht dat hij zijn werk kent en goed doet. Maar toch twijfel ik of ik er nu iets van moet zeggen?

Is het normaal dat je ijzer ziet aan de onderkant van de kroon en een kant lijkt nogal erg afgeslepen. Ik ben blij dat hij niet te veel van mijn goede tanden niet mee heeft genomen bij het afslijpen maar dit lijkt toch ook niet helemaal de bedoeling. Het ergste is dat de tand nog steeds niet past kennelijk anders valt hij er niet zo maar uit.

Aankomende maandag staat er een afspraak voor het terug plaatsten.

Ik ben benieuwd wat jullie vinden is het normaal of niet normaal? Zie ik spoken of is er wel degelijks iets vreemds aan tand?

Alvast bedankt voor alle tips en verhalen die ik hiervoorbij zie komen, het heeft me vaker in het verleden geholpen!
vV

dat er zoveel geslepen moest worden is niet goed, betekent dat de beet of de afdruk of beiden niet goed was.
Mooiste bij knarsers is vol goud, in ieder geval kauwvlak. 2e is monolitisch (zirconiumvariant). Voordeel van beiden is dat je minder van de kies hoeft weg te nemen. De moderene monolitische materialen zijn qua slijtage vergelijkbaar met tandmateriaal.

Kleur van een kies achterin is in de regel donkerder dan voortanden, dus dat is appels met peren vergelijken zo. daarnaast is met metaalbasis de translucentie die eigen elementen wel hebben weg. (kleur metaal moet geblokt, dus lichtdoorval wordt ook geblokt).
Het zou netjes zijn wanneer er een nieuwe kroon gemaakt wordt. met correctie van de fouten in beet. (opnieuw afdrukken dus en beetbepalen, wellicht alleen beetbepalen wanneer zeker is dat alleen daar d efout in zit).
za, 03/16/2019 - 18:36 Permalink
Houdini

Als antwoord op door vV

Heel erg bedankt voor uw uitgebreide reactie vV! Ik zal eens opzoeken wat u allemaal gezegd heeft en met mijn partner overleggen. Ik waardeer heel erg deze eerlijke reactie daar kan ik iets mee hehe. Over de kleur heeft u inderdaad een punt meestal is dat inderdaad zo alleen bij mij gaat het vreemd genoeg van licht naar donker en daarna weer licht. Ik kon het moeilijk fotograferen maar ik heb het toch geprobeerd. Ik ga er overna denken en nogmaals waardeer erg uw reactie heel erg bedankt!!
Attach
za, 03/16/2019 - 19:14 Permalink
Houdini

Als antwoord op door Houdini

Mijn vriend had er nog eens naar gekeken en blijkbaar had ik de tand in een verkeerde slag vast XD. Zo lijkt ie al veel meer te kloppen. Toch vind ik het wel zonde van het slijpen/ijzer. Aangezien hij na het slijpen nog steeds niet goed paste.
Attach
za, 03/16/2019 - 19:48 Permalink