Kroon of facing?

Author:
Sjors0110
Posted:
ma, 09/25/2023 - 11:15
Beste forumleden,
Zie foto, het gaat om de middelste 2 voortanden. Als kind zijn 2 driehoekje afgebroken. De tandarts stelt 2 kronen voor. Ikzelf twijfel nog of ik niet beter een facing kan doen omdat ik bang ben dat kronen de voortanden verzwakken.
Graag hoor ik de mening van anderen hierover, mijn dank!
Attach
Tandarts_Richa…

Er zijn verschillende mogelijkheden:
-Tegenwoordig kunnen wij heel veel met composieten. Door verschillende tandheelkundige kunstenaars zo toe te passen dat je geen verschil ziet met echt. Gedeeltelijk hoekopbouw of een volledige facing v composiet. Nadeel dat het kan verkleuren. Voordeel dat indien verkleurd alleen de buitenste laag opnieuw gelegd kan worden . Dus eigenlijk weefsel besparend.
- Er kan ook een porseleinen facing gemaakt worden. Kleur verandert niet. Door de tandtechnische kunstenaar prachtig, niet v echt te onderscheiden, te maken. Nadeel : er moet meer weefsel opgeofferd worden en is prijziger. In de loop der tijden zullen uw natuurlijke tanden, door slijtage wegens gebruik, verder verkleuren maar de facings verkleuren niet mee. Maar kunnen dan vervangen worden. Soms minder houvast.
-U kunt ook een volledige kroon laten maken. Door volledige omslijping vaster, indien goed geprepareerd en geplaatst. Nog prijziger dan een facing met dezelfde voor en nadelen. En nadeel dat nog meer geslepen moet worden.
Het is afhankelijk v d vaardigheid v d behandelaar wat bij die behandelaar het beste is te laten maken.
Ik zelf kan een mooi composiet vulling/facing maken maar niet zo mooi als sommige kunstenaars. Mijn specialisme is kronen en bruggen vinden mijn collega's die client bij mij zijn. Kan een kroon beter maken dan een porseleinen facing dus ik zal eerder een kroon indiceren..... Tja moeilijk nietwaar. Maar daarom ben ik de tandarts die adviseert naar mijn kunnen. Anders verwijs ik door naar iemand die bepaalde "kunstjes" beter kan dan ik. Het heeft geen zin hier naar de ervaringen v cliënten te vragen daar een behandeling zeer individueel is. Afhankelijk v situatie en behandelaar. Ik zie op de foto alleen de gebroken tanden. Weet niet of aan de achterkant vullingen zijn of de de tanden met een wortelkanaal behandeling behandeld zijn. Maar indien alleen de hoeken zou ik in eerste instantie nieuwe mooie vullingen leggen. En indien mij dat niet, meestal wel, lukt doorsturen naar een v mijn collega's die het kunstje beter kunnen.
ma, 09/25/2023 - 13:54 Permalink