kroon

Author:
joke
Posted:
di, 04/23/2002 - 09:02
Op de achterste kies onder zit een inlay, deze is verbonden met een kroon, waartussen een brug van een kies hangt. Die achterste kies is 3x behandeld, omdat ik last had. Bij de laatste behandeling heeft de tandarts een medicijn twee weken laten inwerken om de zenuw dood te maken. Er is geen wortelkanaalbehandeling gedaan. Als ik last blijf houden, moet volgens hem de kies eruit, maar dan ven ik ook de brug kwijt, dus een groot gat blijft dan over in mijn kaak. Nu heb ik niet echt last van die kies, maar als er druk op komt is hij gevoelig. Ook is nu (na een maand) mijn kaak en het tandvlees eromheen een beetje ontstoken.
Wat moet er gedaan worden en is er evt. bij noodzaak toch een kroon mogelijk.
de digitale tandarts

Hallo,

de klacht die je omschrijft betreffende een kies welke dient als pijler van een brugconstructie kan verschillende oorzaken hebben.

De pijn kan ontstaan door een ontstoken tandzenuw en/of een ontsteking van de steunweefsels (parodontium) rondom de kies.
Uit je verhaal begrijp ik dat je tandarts het vermoeden heeft dat een ontstoken tandzenuw of een ontsteking rond de wortelpunt de veroorzaker is van de klacht.

De kanalen zijn nu gereinigd en er is een tijdelijk ontsmettend middel ingebracht. Uiteindelijk zal de kanaalbehandeling nog wel afgemaakt moeten worden!

http://www.tandarts.nl/imagesforum/endometzwarting.jpg

Op de afbeelding boven zijn de wortelkanalen gereinigd en opgevuld; de nu nog aanwezige ontsteking rondom de wortelpunten moet door het lichaam zelf opgeruimd kunnen worden.

http://www.tandarts.nl/imagesforum/endometminderzwarting.jpg

De afbeelding hierboven zou een voorbeeld kunnen zijn van de situatie 6 maanden later. De ontsteking is kleiner en het bot groeit weer aan.

Dat u momenteel klachten heeft met druk zou kunnen wijzen op een nog steeds aanwezige ontsteking rond de wortelpunten.

Gezien het feit dat deze kies een belangrijke steun voor uw brug is, kan ik me voorstellen dat u zoveel mogelijk wil doen om deze te behouden. Mogelijk is het verstandig om een consult aan te vragen bij een specialist in wortelkanaalbehandelingen: de endodontoloog

Deze specialist heeft de beschikking over een microscoop en meer speciale hulpmiddelen voor de wortelkanaalbehandeling. Mogelijk dat het dan lukt om alle kanalen zodanig te reinigen dat uw klachten verdwijnen.

Een alternatieve behandeling zou extractie van deze kies kunnen zijn, waarna t.p.v. het brugtussendeel en deze kies, implantaten geplaatst kunnen worden.

Overleg met uw eigen tandarts over de te volgen strategie.

Succes.


[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-04-26 11:35 ]
do, 04/25/2002 - 19:21 Permalink