Kronen voortanden met nieuwe stand: irritatie & drukpijn

Author:
heleeneen
Posted:
vr, 04/23/2010 - 12:17
Ruim vijf maanden geleden kreeg ik twee prachtig uitziende kronen op mijn voortanden. Éen voortand, waarin ik ooit een wortelkanaalbehandeling had gehad, was waarschijnlijk door een scheurtje afgebroken. De andere tand was nog gaaf, maar werd ook korter gemaakt, omdat mijn voortanden scheef naar binnen stonden en nu zou ik dus rechte voortanden (kronen) krijgen. Aan de achterzijde werd een reepje tandvlees verwijderd.

Tijdens de maandenlange periode van noodkronen heb ik geen problemen gehad. Maar sinds de plaatsing van de definitieve kronen voel ik de hinderlijke en soms pijnlijke aanwezigheid van deze kronen. Ik heb voortdurend last van speekselvloed en ook van anders smakend vocht in mijn mond, dat ik weg moet slikken. Die vloeistof voelt vaak stroperig aan met kristallen die zich kunnen verharden en dan een soort plak op mijn voortanden vormen. Soms is de druk tegen mijn verhemelte bijzonder pijnlijk. Dan lijkt er een blaasje te knappen, komt er vloeistof vrij in mijn mond en voelt het weer beter. Ik voel dan wiebelende velletjes net boven de kronen. Ook lijkt er een gaatje te zitten waar vocht uit komt. Soms slijmerig vocht. Mijn verhemelte boven de kronen is vaak pijnlijk en ook mijn tong wordt in de loop van de dag steeds meer geïrriteerd door de vloeistoffen. Aan het eind van de dag voel ik de vermoeide slikspieren. Al met al is het zeer vermoeiend en ook een akelig gezicht, dat voordurende wegslikken. Aan de achterzijde van mijn kronen is nog geen nieuw tandvlees over de rand gegroeid. Aan de voorkant ziet het er prachtig uit.
Natuurlijk heb ik deze problemen al meerdere keren gemeld bij mijn tandarts, bij wie ik al meer dan 30 jaar probleemloos in behandeling ben. Maar hij zegt dat het er goed uitziet en als ik vraag waar die klachten dan door veroorzaakt kunnen worden trekt hij zijn schouders op.

Ik heb bij een andere tandarts een second opinion gevraagd. Deze constateerde wat lijmresten aan de achterkant van de kronen en een bijzonder actieve speekselklier, maar zag verder geen afwijkingen en vermoedde dat de klachten van tijdelijke aard waren en te maken konden hebben met de nieuwe stand van de tanden. Ook op de röntgenfoto van beide voortanden waren geen afwijkingen te zien. De klachten zouden wel een jaar kunnen duren.

Mijn vragen zijn :

Wat kan de oorzaak zijn van mijn klachten?

Komen deze klachten vaker voor bij plaatsing van kronen op voortanden met een nieuwe stand?

Kunnen de kronen mogelijk te lang zijn, zodat het verhemelte geïrriteerd en beschadigd wordt?

Hoe zou ik van mijn klachten af kunnen komen?