kosten endodontoloog (specialist in wortelkanaalbehandeling

Author:
Tessa
Posted:
zo, 04/14/2002 - 13:20
beste tandarts kunt u mij misschien vertellen of een 2e wortelkanaalbehandeling bij een endotholoog hetzelfde kost als een normale wortelkanaalbehandeling bij de tandarts.
of is dit duurder omdat hij specialist is.

hoe kan ik erachter komen waar de dichtsbijzijnde is, bij ons in breda zit er nl geen.

tenslotte wil ik nog vragen wat het verschil is tussen de verschillende behandelingen die tandartsen doen, de ene tandarts (zo ook de mijne) boort het onder verdoving open, is een tijdje met iets in de kies bezig geen gekleurde vijltjes zoals het altijd op dit forum word uitgelegd.
dan gaan er noodvullingen op met medicamenten en 14 dagen later is de volgende afspraak en dan zijn ze nog even bezig en word er pasta ingedaan en afgevuld en klaar.

terwijl het op internet altijd heel anders word uitgelegd en zijn ze wel 1,5 uur bezig.

ik ben nl bij een weekendtandarts terechtgekomen die geconstanteerd heeft dat allebei mijn wortelkanaalbehandelingen slecht zijn uitgevoerd.
Hij wilde de zere kies niet trekken en verwees me naar een endotholoog.
vandaar dat ik graag wil weten komt het door de ouderwetese manier van mijn tandarts of kunnen het moeilijke kiezen geweest zijn.
en of de kosten gelijk liggen en wat een wortelkanaalbehandeling ong kost, er zou dan ook een kroon op moeten.
er is een lange wachttijd (1 jaar nog met pijn lopen hou ik echt niet meer vol, 1 week nog niet)
en ik moet alles zelf betalen omdat ik dit jaar aan mijn maxium bedrag zit.

aan de ene kant denk ik ik kan best 1 of 2 kiezen missen, ik heb een heel zwak gebit, er breekt al een paar x een stuk van een kies af. met de kroon die ik heb , heb ik ook allleen maar last. altijd onstoken tandvlees.
het gaat me echt kapitalen kosten, geld wat ik echt niet heb.

het zijn wel een boel vragen gewoorden en ik snap dat u ze allemaal niet kunt beantwoorden maar al u allen zegt hoeveel een endotholoog ong kost ben ik al heel blij

ik hoop heel snel een antwoord te krijgen
de digitale tandarts

De tandartstarieven zijn gemaximeerd tot een bedrag wat bepaald wordt door het Centraal Orgaan Tarieven in de Gezondheidszorg.

In principe berekent de endodontoloog (ook een tandarts!) dus dezelfde tarieven als de (huis)tandarts.
Het zou echter kunnen dat de rekening bij de endodontoloog hoger uitvalt.
De endodontoloog gebruikt nl. over het algemeen meer apparatuur en verricht meer handelingen dan de (huis)tandarts, denk hierbij bijv. aan een microscoop en moeilijk verwijderen van oude kanaalvullingen.

Helaas bestaan er inderdaad lange wachttijden voor de endodontoloog.

Ik heb een globale schatting gemaakt wat een herbehandeling van een kies bij een endodontoloog zou kunnen kosten:

E50 Het moeizaam verwijderen van oude wortelkanaalvulling 3 maal 22.20= 66.60
E10 Wortelkanaalbehandeling m.b.v. guttaperchastift/zilverstift 1 maal 71.00= 71.00
E15 Volgende wortelkanaal m.b.v. guttaperchastift/zilverstift 3 maal 35.50= 106.50
E85 Elektronische methode om lengte van wortelkanaal te bepalen 3 maal 11.10= 33.30
E86 Gebruik operatiemicroscoop 1 maal 60.00= 60.00
V21 Etsen t.b.v. witte vulling incl. etsbare onderlaag 1 maal 17.80= 17.80
V13 Drievlaksvulling 1 maal 37.70= 37.70
V50 Droogleggen m.b.v. rubberdam 2 maal 8.90= 17.80
X10 Röntgenfoto 6 maal 12.40= 74.40

Totaal rekening 485.10 euro
Met vriendelijke groet.
wo, 04/17/2002 - 23:57 Permalink
Spiegeltje

Sinds 2002 zijn de tarieven niet zo sterk gestegen (ik schat zo'n 10-15% gemiddeld) maar voor endodontologische behandelingen is het tarievensysteem intussen wel aangepast, onder meer om meer recht te doen aan de moderne behandelingsmogelijkheden en -technieken. Of dat ook daadwerkelijk heeft geleid tot (veel) hogere rekening durf ik niet te zeggen.
wo, 09/02/2009 - 15:06 Permalink
klinkie

We zijn inmiddels heel wat jaren verder en ik heb net een bericht ontvangen van een door mijn nieuwe tandarts aanbevolen endodontoloog. Hij zegt dat een wortelkanaalbehandeling tussen de € 750 en € 1200 kost of... meer. Ik ben daar reusachtig van geschrokken. Ik heb nog geen band opgebouwd met deze nieuwe tandarts en dus ook geen vertrouwen. Wel weet ik dat mijn nieuwe tandarts vindt dat mijn oude tandarts maar snel met pensioen moet gaan want zijn behandelmethoden zijn ouderwets. Ik had dit gevoel ook en ben daarom ook al een kies na een wortelkanaalbehandeling door mijn oude tandarts, deze kies verloren. De stiftjes die hij erin had gedaan zaten niet in de wortel maar in de kaak.
Ik heb dus al een gat aan de ene kant en wil de kies aan de andere kant dus graag behouden anders kan ik niet meer kouwen. Maar om zoveel uit te geven (en zonder garantie) stuit me toch tegen de borst. Mijn nieuwe tandarts zei al dat deze endodontoloog de beste was en dus duurder. Het kan gewoon zijn dat ze samenwerken en dat een andere endodentoloog misschien net zo goed is maar goedkoper. Maar shoppen bij tandartsen doe je niet zo snel. Heeft u raad?
do, 05/05/2011 - 17:57 Permalink
klinkie

Hartelijk dank voor uw antwoord. Zoals ik al vertelde ben ik rechtsonder ook al de een na de laatste kies kwijtgeraakt. Ik dacht toen ook al aan een brug, maar van de laatste kies is bijna niets van over dus heb ik het maar zo gelaten.
Deze kies, inderdaad de een na de laatste kies maar nu linksonder is waar het probleem nu is. Ik dacht alleen dat een brug een stuk duurder zou zijn dan het redden van een kies dmv een WKB. Maar ik zou dat kunnen informeren. Nogmaals, ik ken deze nieuwe tandarts nog maar van één eerste controle. Kunt u mij een richtlijn geven van de kosten van een brug? Alvast hartelijk dank.
do, 05/05/2011 - 20:18 Permalink
vV

een brug kost een 1500. ( 3 delig waarbij ik uitga van normale tandtechniekkosten en geen ingrijpende voorbehandelingen pijlers).
als die endodontoloog inderdaad 1200 gaat kosten, waarmee succes en de levensduur nog een vraagteken is, en er wanneer de endo blijkt te slagen er wellicht (zeer waarschijnlijk) toch ook nog een kroon van een 500 op moet...
vr, 05/06/2011 - 10:23 Permalink