1 post / 0 nieuw
Knarsplaat SOVA veilig voor stand gebit?
Bonifatius
Offline
Laatst gezien: 9 maanden 1 dag geleden
Geregistreerd: 02/27/2020 - 16:37
door Bonifatius do, 02/27/2020 - 16:52
#1

In de nachtbeugel van de orthodontist heb ik gaatjes geknaagd. Onbewust 's nachts blijkbaar. Ik vroeg mijn tandarts dus expliciet naar knarsen, maar hij kon in mijn mond geen hard bewijs vinden. Enige slijtage van het glazuur maar niets opvallends. Geen klachten als spierpijn in de kaken of hoofdpijn. Ik heb wel gevoelige tanden de laatste tijd, medicatie Ritalin kan knarsen als bijwerking hebben maar ik heb geen erg hoge dosering (37,5mg/dag). Tandarts raadde me een second opinion aan van de orthodontist: die zei vanochtend ook geen bewijs voor knarsen te zien.

Ik kreeg opties van de ortho: laat nieuwe nachtbeugels maken voor boven en onder (€170), óf laat de tandarts een echte knarsplaat maken (€300). Dat zijn nogal bedragen. De noodzaak vind ik daarbij niet duidelijk. Als ik de tandarts niet zelf naar het knarsen had gevraagd, was hij er nooit over begonnen waarschijnlijk. Dus dan weet ik niet of ik dat geld ervoor overheb.

Er zijn echter ook "doe-het-zelf-bitjes" voor een paar tientjes. De SOVA staat goed aangeschreven kennelijk: https://www.vraagdetandarts.nl/bitje-tandenknarsen/
Mijn vraag is of zo'n bitje veilig is voor de stand van de kaken. Ik draag nog steeds een spalk en gebruik als volwassene nog de nachtbeugel. Het is niet de bedoeling dat de beet of stand van de kaken verandert.