kiespijn na plaatsen brug

Author:
Dieltje
Posted:
di, 11/25/2014 - 23:38
Vijf weken geleden is er bij mij een brug geplaatst. Een aantal dagen na het plaatsen van de noodbrug kreeg ik een zeurende kiespijn. Nu, na vijf weken is er nog niets veranderd. Meestal heb ik 's avonds en 's nachts pijn die overigens met paracetamol wel te verhelpen is. Tandarts heeft foto's gemaakt, echter geen ontsteking te zien. Twee keer bijgeslepen omdat de brug wat te hoog zou zijn. Maar tot nu toe niets veranderd. Nog even volhouden om te kijken of het reversibel is. Zover ik begrepen heb kan het dan nog goedkomen. Maar word er onderhand wel een beetje moedeloos van.....
Dieltje

Ik heb elders op dit forum gelezen dat het voor kan komen dat de napijn een paar maanden (!) kan duren na het plaatsen van een brug. Ik zal gewoon nog vol moeten houden vrees ik.
Ik hoop dat iemand hier mqe moed inspreekt, voel me er zo naar bij.....word er chagerijnig an..
wo, 11/26/2014 - 11:14 Permalink
vV

tandarts moet toch wel even heel erg goed naar de belasting erop kijken. Niet alleen met bijten maar ook met kauwpatroon.
Ik begrijp dat de noodbrug nog in situ is? kan ook zijn dat er geen optimale aansluiting is.
Ik merk vaak bij patiënten dat dit soort klachten met noodbrug verdwijnen na plaatsen definitieve brug (wel met tijdelijk cement dan, voor de zekerheid).
Als de definitieve brug al wel geplaatst is, wel met tijdelijk cement hoop ik...
wo, 11/26/2014 - 12:31 Permalink
Dieltje

Hartelijk dank voor uw snelle reactie.
Helaas is de definitieve brug al geplaatst 3 weken geleden. Er is gisteren nog geslepen en volgens mijn tandarts moet dit het euvel zijn. Maar ik heb wel last van koude, d.w.z. na spoelen met koud-lauw water blijft de pijn daarvan een tijdje ´hangen´. Houdt dit in dat het toch een beetje naar een zenuwontsteking nijgt? Of kan dit ook bij irritatie van de zenuw horen.... Hoe dan ook, ik ga ervoor om het nog even vol te houden. Met paracetamol is het wel te doen.
Wanneer de klachten aanhouden zal ik eens vragen of hij naar het kauwpatroon kan kijken.
Ik wil niet zonder meer een wortelkanaalbehandeling starten als de klachten niet verdwijnen.
wo, 11/26/2014 - 14:08 Permalink
vV

ik zou zo snel mogelijk nog eens op de kontakten laten controleren, als je te lang doorloopt kan het op een gegeven moment zijn dat de zenuw niet meer herstelt. Hij zit nu inderdaad op het randje, elke dag langer kan zorgen dat het de verkeerde kant op doorslaat. Geen garantie dat het goed komt als snel gecorrigeerd is, maar wel verhoging risico dat het verkeerd gaat.
Het kan ook zijn dat een klein te hoog contact als trigger voor klemmen/knarsen gewerkt heeft, dan is de oorzaak misschien al wel weg maar bij doorgaand knarsen komt er dan geen rust.
wo, 11/26/2014 - 15:11 Permalink
Dieltje

Mijn complimenten voor de snelle antwoorden hier, heel fijn!
Ok, ik wacht even af of het slijpen van gister heeft geholpen, zo niet, dan laat ik het heel snel weer controleren. Het leek (afkloppen) vandaag heel iets beter te gaan.....
Nogmaals bedankt voor uw advies!
wo, 11/26/2014 - 19:14 Permalink
Dieltje

eens kijken of je in het weekend ook zo snel bent met antwoorden! :smt002

Het slijpen heeft helaas geen verbetering gebracht. Overdag niet zoveel pijn, maar gisteravond zeer oor, pijn net onder mijn slaap en beetje rillerig. Toch ontsteking? Maar dan moet ik toch een onhoudbare kiespijn hebben? Het is nog steeds uit te houden met paracetamol, alleen 's avonds neem ik ibuprofen erbij omdat de pijn dan wel erger is. Ik weet het niet meer hoor. Voel me zo lastig om morgen wèèr naar de tandarts te gaan.
zo, 11/30/2014 - 17:38 Permalink
Dieltje

Ben weer geweest. Ik heb witte strepen oo mn wangen, dit komt dus door het klemmen zei de tandarts. Dat je zoeites zelf doet vind ik zo gek, maar ja, zo werkt het onderbewustzijn. Hij zei dat ik net zo vaak mocht komen als ik wil om goed te onderzoeken waar de (letterlijke) knelpunten zitten. Want ik voelde me al beetje schuldig dat ik er alweer zat!
Nou ja, fingers crossed zullen we maar zeggen!
di, 12/02/2014 - 12:48 Permalink
Dieltje

Tja, hoe doe je dat? Wil het wel voorstellen aan de tandarts maar voel me dan wel een betweter. Hij is ook een beetje no-nonsense type dus denk niet dat hij het nodig vindt.....maar ja, dat zijn mijn eigen gedachten hoor! Heb er trouwens nog nooit van gehoord, heeft zo iemand een eigen praktijk of is zoiets in het ziekenhuis?
di, 12/02/2014 - 16:15 Permalink
vV

zoekfunctie van dit forum even gebruiken, ze hebben een eigen website, en volgens mij is er eigenlijk geen verwijzing meer nodig behalve dat het voor de behandelaar prettig is, en de tandarts dan ook verzekerd is van terugkoppeling/verslag brief.(hangt af van polisvoorwaarden, valt gewoon onder fysiotherapie).
Beetje betweter zijn vind ik niet erg wanneer een behandelaar de indruk wekt zijn bijscholing niet echt bij te houden of op zijn minst niet in praktijk brengt...
Dit is gewoon basale behandeling van problemen die met knarsen/klemmen gepaard gaan.
CBT van een ziekenhuis kan er meestal ook weg mee en hebben vaak een fysio in dienst of een verwijsrelatie, die weten wel welke de goede zijn en waar die zitten.
Waar woon je?
di, 12/02/2014 - 16:23 Permalink
Dieltje

Heb al even gegoogeld , in Zwolle zit er één. Woon zelf in Ommen dus dat is dichtbij!
M'n kaak voelt trouwens heel goed ineens. Ontspannend gevoe. Laatste paracetamol vanmorgen half acht gehad , dus dat is hoopvol! Maar kan ook wishfull thinking zijn....
Overigens weer bedankt voor de snelle reacties, top!
di, 12/02/2014 - 16:31 Permalink
Dieltje

Ongelofelijk! Ik heb zo ontzettend goed geslapen en ben heel anders wakker geworden dan de laatste 5/6 weken! Wat een verschil....
Dat het zo snel verbetering zou geven had ik niet gedacht. Heel erg bedankt, nu gaat het vast goed komen!
Gr. Anita
wo, 12/03/2014 - 09:12 Permalink
Dieltje

Inmiddels ben ik 5 maanden verder. Gelukkig geen kiespijn meer, wel spijt van de brug: tandvlees is gevoelig, net of het te strak zit en als ik eet verdwijnt er van alles onder de brug. Zit dan de hele tijd te peuteren met mn tong en probeer het eruit te krijgen. Ook ontstaat er vaak een soort valse lucht. Bah....ik wou dat ik er nooit aan begonnen was. Nog tips iemand?
di, 03/17/2015 - 20:40 Permalink
Dieltje

Beste Romy, bedankt voor je reactie. Is het heel erg veel gedoe om een brug er weer uit te halen? En moet alles dan weer opnieuw? Of ......? Ik moet binnenkort voor de halfjaarlijkse controle en zal eens overleggen met mn tandarts of dat een optie is....
ma, 03/30/2015 - 20:19 Permalink
Romy32

Het is wel een klusje ja, aangezien de brug natuurlijk gecementeerd is.
In jouw geval hoeft de brug niet heel te blijven (hij past immers niet goed), dat maakt het misschien iets makkelijker.
Als de brug eruit is, moeten er opnieuw afdrukken worden genomen, waarmee het laboratorium een nieuwe brug kan maken.

Ik wéét natuurlijk niet of de brug niet goed past hè.
Zo klinkt het, maar je tandarts is de enige die dit met zekerheid kan zeggen.
ma, 03/30/2015 - 20:38 Permalink
Dieltje

Als antwoord op door Romy32

de brug is eruit. heb het zwevende gedeelte eruit laten slijpen. Heb dus weer een gat zoals het was en twee kronen overgehouden. Helaas....de problemen zijn niet weg. de voorste kroon irriteert me enorm. Ben nu al anderhalf jaar bijna aan het 'zuigen' en ga constant met mijn tong langs de kroon . Hele dag kauwgom helpt wel een beetje. Maar als het avond wordt krijg ik gewoon spierpijn in mijn kaak.
Kom ik hier ooit vanaf? Mijn tandarts zegt dat ik er 'gewoon' mee moet stoppen.....ja ja...makkelijk praten. Ik word er tureluurs van...
do, 02/18/2016 - 21:33 Permalink