kies schoon laten maken door Mondhygiëniste

Author:
Tanja49
Posted:
di, 08/21/2007 - 10:54
Bij mijn zoon is een stuk vulling afgebroken,nu moet hij eerst naar de Mondhygiëniste om het gat schoon te laten maken en (ik denk) te laten vullen en dan moet hij de week erop weer naar de tandarts om de hele behandeling nog eens over te doen.Ligt het aan mij??of is dit dubbelop.En vind dit erg vreem.
Ik bv,ben nu 50 en heb nog 10 onder tanden,waar ieder half jaar een gigantische hoeveelheid tandsteen op zit,dat heb ik al jaren ondankst het vele poetsen en nu moet ik ook eerst naar de Mondhygiëniste,die alles weg gaat halen en schoon maken en dan mag ik nog eens bij de tandarts komen.Waarom is dat??Kunnen de tandatsen het niet meer of willen ze het niet meer,ik vind dit toch zo`n onzin!!Want het word wel dubbel gerekent en zo goedkoop zijn de tandartsen niet.
Lieneke

Kunnen de tandatsen het niet meer of willen ze het niet meer,ik vind dit toch zo`n onzin!!Want het word wel dubbel gerekent en zo goedkoop zijn de tandartsen niet.


Ik ben het er helemaal mee eens. Wat een luilakken zijn die tandartsen. Laat ze zelf hun rommel achter de kont opruimen. :lol:

Ahum, sorry....ga me al schamen :oops:

En nou serieus. Er zijn erg veel patienten en nog maar weinig tandartsen. Do the math. Er worden er zelfs bewust minder opgeleid, omdat mondhygienisten taken van de tandarts moet overnemen. Op hun beurt nemen de paro-preventieassistenten weer taken over van de mondhygienist en neemt de preventie-assistente taken over van de paro-preventieassistente. Zo kunnen er dus in minder tijd meer mensen worden geholpen terwijl er meer tijd voor ze wordt genomen. En kan er vanuit het uitgangspunt "voorkomen is beter dan genezen" worden gewerkt.
Niet mee eens? Stap dan over naar een oude tandarts met een solopraktijk en loopt u weer vrolijk jaren rond met een ontstoken mond (waar je overigens niks van hoeft te merken tot het te laat is).
di, 08/21/2007 - 18:11 Permalink
mecánico para …

@ Lieneke: beetje kort door de bocht van die ontstoken mond. Als je je zorggroep aanpast aan je mogelijkheden is goede zorg in de breedte goed mogelijk. Als je oldskool tandheelkunde waarin 1 persoon de gehele zorg op zich neemt af doet als niet effiecient kan ik je volen. Als je echter ongefundeerd zegt dat oudere tandartsen per definitie onder de maat werken denk ik dat je de plank behoorlijk misslaat en die oude tandartsen onnodig in een kwaad daglicht zet.
Ook het idee solopraktijk zonder hulpkrachten = slechte zorg vind ik raar. Ik geloof in delegeren, echter ik heb helaas heel veel gedelegeerd werk zonder ook maar de minste feedback voorbij zien komen. Dan zit je liever bij die solist dan in zo'n glaspaleis waarbij schone schijn boven zorg gaat. om nog maar niet te spreken over ontplffende maatschappen waarbij noncommunicatie centraal staat
http://www.nozzman.nl/images/edities/462.gif
di, 08/21/2007 - 21:36 Permalink
Tanja49

ik denk dat u eea verkeerd begrepen heeft. want zoals u het beschrijft , is het inderdaad te zot voor woorden..dus vraag het nog eens na! Ik denk dat de meeste tandartsen wel betere dingen te doen hebben dan dubbel werk.

Ik ben vanmorgen met mijn zoon mee geweest want ik wilde toch wel uitleg van wat er nu ging gebeuren en wat er eigenlijk was gedaan,eergisteren.Hij moest nu bij de "preventie hygieniste" zijn,dat is weer een voorloper vd mondhygieniste.Eergister zijn er dus 2 gaatjes gevuld,wat dus een uur duurde en waar hij best wel een zware verdoving voor heeft gehad.Vandaag werd er alleen maar geschraapt met zo`n tangetje,voor het tandsteen eraf te halen maar........omdat er splinters van het glazuur afkwamen is ze daar mee gestopt en moet hij weer naar de mondhygieniste,die het dan verder gaat doen.Toch vraag ik me af of al die behandelingen wel goed zijn,om daarna op de stoel bij de tandarts te komen.Ik zie het bos door de bomen niet meer en ik denk,dat hij als student,straks een gepeperd rekeningetje krijg.Hij is natuurlijk laag verzekerd!!
Als alles achter de rug is zal hij aan een duurdere verzekering moeten gaan denken,want hij zit nu al te denken om niet meer naar de tandarts te gaan en dat wil ik verkomen.
Nou,oke,ik heb altijd maar 1 tandarts gehad,die alles zelf deed en ik moet zeggen,ik kwam niets te kort hoor,hij deed zijn werk prima,het is dat ik naar een andere stad ben verhuist,anders had ik hem nu nog.
wo, 08/22/2007 - 13:28 Permalink
vV

"preventie hygieniste" zijn,dat is weer een voorloper vd mondhygieniste


ik denk dat ze een preventie-assistente bedoelen. Dat is een tandartsassistente met extra opleiding (gaan we maar wel even van uit dat zij die genoten heeft) en daaruit voortvloeiend extra bevoegdheden.

Maar door wie zijn die gaatjes gevuld?? 1 uur?? niet door de preventieassistente mag ik hopen wat die mag dat helemaal niet, gaatjes boren is een voorbehouden handeling die alleen tandartsen en mondhygienisten met aanvullende opleiding mogen doen.

Als ik dit lees wordt er wel een beetje erg snel gedelegeerd, zo ongeveer per noodzakelijke behandeling ipv op basis van alle behandelingen die noodzakelijk zijn. Zet dat dan bij de hoogst opgeleide die nodig is, of zorg voor aansluitende afspraken bij de diverse naar wie gedelegeerd wordt...(maar dat is mijn mening)
wo, 08/22/2007 - 15:03 Permalink
Tanja49

Dat is wel door de tandarts gebeurd,het vullen en boren en ja,dat duurde een uur.Wat ik wel raar vond,is,dat hij toch best wel een grote hoeveelheid verdoving had gehad,dat zag je aan zijn scheve gezicht.Ik heb ook eens zo`n gezicht gehad maar toen werden er ook 6 kiezen en tanden getrokken en dit was alleen voor het boren terwijl dat vroeger toch nooit werd verdooft.Daar zal ik het zekers met de tandarts,volgende keer over hebben.
do, 08/23/2007 - 09:08 Permalink
Mysterygast3

Hallo,

In juli heb ik zelf 2 gaatjes laten vullen door een preventie-assistente. Ik heb dr gevraagd of ze mocht verdoven en boren/vullen en haar antwoord was ja.., er zijn op die pratijk 2preventie-ass zijn die veel werk van de tandarts over nemen. Nu lees ik hier dat een preventie-ass dat waarschijnlijk niet mag doen.... :o Of kan het zijn dat ze een extra cursus heeft gevolgt?

Groetjes!

NB: Preventie-ass zei wel , als ik het door de tandarts zelf wilde laten doen dat dat geen probleem was.
do, 08/23/2007 - 13:25 Permalink
mecánico para …

Wederom sla je de plank een tikkeltje mis Lieneke. De 6 daagse cursus voor mondhygienistes bij gerenomeerde bedrijven wordt verlengd tot een 8 daagse cursus. Daarin is inbegrepen de 20 vullingen thuis onder supervisie en net zoveel theorie als de MH cursus.
Als ik dan even een vergelijk maak van de MH en Ass cursus dan is de kennis bij beide groepen als het om caries gaat even bedroevend. Ja, ook mondhygienistes weten na hun opleiding geen zinnig woord te zeggen over diagnostiek en behandelstrategie van caries.
Ook na de cursus verbaas ik me in hoge/lage qualiteit in beide groepen nergens over.
De kunst is een goede indicatie te stellen als tandarts en dat te delegeren.
Het is dus zeker niet zo dat er onder direct toezicht moet worden gewerkt, de wet BIG laat veel vrijheden toe.
En om je een nog wat jeukerig gevoel te geven...........de meeste mondhygienistes die de cursus volgende voor de klasse 1 kwamen wel een keertje terug bij de cursus voor de klasse 2. Ik kan je rustig zeggen dat van die dames de helft niet echt in de praktijk aan de slag was geweest gelet op de houterige uitvoering van de vullingen.
De tandartsassistenten deden op de uitvoering geen haar minder goed hun best en de resultaten waren ook gewoon netjes te noemen. Feit dat het geen voroopleiding in de HBOsfeer was die ze hadden gedaan maakte niet dat ze het kunstje niet zouden kunnen leren.
Beetje flauw om cursussen waar je geen ene millimeter inzicht in hebt en alleen van horen zeggen op je eigen cursus, een sneertje mee te geven.

Valt me een beetje tegen. NB, Daar waar jij je ideetjes voor de scriptie hebt staan te maken
werd dus allleen door assistenten met uitgebreide opleiding en mogelijkheid tot feedback gewerkt. En die boren echt beter dan de gemiddelde tandarts als het om veel werk bij kleine kinderen gaat. Veel beter.
do, 08/23/2007 - 19:02 Permalink
Lieneke

NB, Daar waar jij je ideetjes voor de scriptie hebt staan te maken
werd dus allleen door assistenten met uitgebreide opleiding en mogelijkheid tot feedback gewerkt.

Euh..hoe zeg je?

En waar heb jij ergens gelezen dat ik ontzettend goed ben in boren/diagnostiek etc? Ik vraag namelijk nog steeds begeleiding van de tandarts...

Verder kan ik je melden dat er in de buurt waar ik woon helaas cursussen worden gegeven die echt minder lang zijn dan 8 dagen.
do, 08/23/2007 - 19:24 Permalink
mecánico para …

NB, Daar waar jij je ideetjes voor de scriptie hebt staan te maken
werd dus allleen door assistenten met uitgebreide opleiding en mogelijkheid tot feedback gewerkt.

Euh..hoe zeg je?

En waar heb jij ergens gelezen dat ik ontzettend goed ben in boren/diagnostiek etc? Ik vraag namelijk nog steeds begeleiding van de tandarts...

Verder kan ik je melden dat er in de buurt waar ik woon helaas cursussen worden gegeven die echt minder lang zijn dan 8 dagen.


Voor je eindscriptie uit Nijmegen heb je in Rotterdam en bij ons ideetjes over de behandeling van kinderen met autisme opgedaan. Dat zeg ik.

Ik zeg nergens dat iemand wel of niet goed is, ik geef aan waar de kneep zit bij delegeren.

DAt er cursussen zijn die je op een achternamiddag leren sealen zal zeker, als er over een korte tijd een nieuwe Hoytema reeks begint zal je je vast verbazen wat bekende namen in het boekje aan te treffen. En dat gaat dus altijd om 6-8 daagse cursussen met huiswerk en veel theorie. echwel
do, 08/23/2007 - 20:34 Permalink
hello jozefien

Poeh meneer de fietsenmaker, ik moet het even kwijt hoor: het geeft toch een heel raar gevoel als de assistentes en alle andere in deze sector , pre -, mondhyg, wat dan ook, het werk van de tandarts gaan doen. Ik weet dat dokters assistentes ook steeds meer werkzaamheden verrichten, bloed prikken, controles houden enz. maar om nou iemand anders dan een tandarts in mijn kiezen te laten boren....nuh lijkt me niet, niet na 8 en niet na 80 dagen. de tandarts maakt al niet meer schoon, sommige laten mondhyg. de controle doen, de assistentes de verdoving doen, als je dan ook nog laat boren, gaat de tandarts dan alleen trekken en het kroon en brugwerk doen? komt dit nu door het gebrek aan tandartsen??? :smt006
do, 08/23/2007 - 21:02 Permalink
mecánico para …

Ik kan niet zeggen waarom anderen het doen, weet alleen dat er bij ons een reden was waarin verwezen kinderen werden behandeld omdat de verwijzend tandarts er niet uitkwam. En wij als team wel. In het belang van het kind was dit beter dan blijven aanmodderen bij de originele tandarts of verwijzen voor een rondje saneren onder narcose bij het CBT (deed ik ook).
Ergo, ze kregen gewoon een prima behandeling. En dat was al voor er een tekort was, en dat is nu en dat zal ook zijn als er wel een tekort is. Het belang van een goede relatie, heel hoge saneringsgraad (wij haalden gewoon ijskoud 95%, terwijl landelijk het gemiddelde bij 6 jarigen op 14%/nu 12 % ligt). Is dat zorg of is dat geklooi?
Ik heof niemand te overtuigen van het gelijk, maar doorgaans worden kinderen:
1) te laat rontgenologisch gescreend
2) te weinig behandeld door falende diagnostiek
3) bij evidente caries vaak niet behandeld
4) met fistels niet behandeld
5) volgens eenverouderd protocol geseald
6) wel met fluoride maar zonder totaalpreventie, behandeld.

Wetend hoe bedroevend het aantal vullingen bij kinderen is dat een pas afgestudeerde tandarts heeft gemaakt. Wetend dat de affiniteit voor kinderen niet opgelegd kan worden.
Wetend dat j ebeter een goede vulling kan hebben van een niet tandarts, dan een slechte van een wel afgestudeerde tandarts......zeg ik: met die intern opgeleidde dames is het erg goed kersen eten. Ik zie de foto's na 2-3 jaar en denk. Ik ben trots op ze, want ik zie geen verschillen tussen de door mij en door hun gemaakte vullingen.
do, 08/23/2007 - 21:59 Permalink
Lieneke



Voor je eindscriptie uit Nijmegen heb je in Rotterdam en bij ons ideetjes over de behandeling van kinderen met autisme opgedaan. Dat zeg ik.

O zo, bedoel je. Spijt me zeer om te vertellen, maar de ideeen voor de behandeling van kinderen met ADHD kwamen echt niet van de assistentes vandaan. Daarmee wil ik niet zeggen dat ze er niks van bakken, maar het meeste heb ik gehad aan de tandartsen zelf en aan mn litteratuur.

Ik zeg nergens dat iemand wel of niet goed is, ik geef aan waar de kneep zit bij delegeren.

En bij de begeleiding en bij de cursist. De cursist moet zelf inzien of hij/zij ergens echt bekwaam in is ja of nee.

DAt er cursussen zijn die je op een achternamiddag leren sealen zal zeker, als er over een korte tijd een nieuwe Hoytema reeks begint zal je je vast verbazen wat bekende namen in het boekje aan te treffen. En dat gaat dus altijd om 6-8 daagse cursussen met huiswerk en veel theorie. echwel

Helaas gaat het niet alleen over sealen. Sealen kan je echt wel snel leren. Ook heb ik het niet over Hoytema. Ik vind het gewoon te kort. Punt. Ik zeg niet dat assistentes dit van hun leven nooit zullen leren etc etc. De een zal hier beter en sneller in zijn dan de ander. Dat geldt voor iedereen, ook voor tandartsen. Maar een tandarts heeft tenminste een lange opleiding gehad met veel gelegenheid tot oefenen en goede begeleiding. Het ene gaatje is het andere gaatje niet. Dus met een paar keertjes oefenen, vind ik niet dat je er al bent.


Terug op het onderwerp: Een mondhygienist kan echt wel tandsteen verwijderen, anders is het wel een enorme kneus. Daar heeft hij/zij 3 of 4 jaar een HBO studie voor gedaan en heeeel veel voor geoefend. Een mondhygienist neemt de tijd voor je en vertelt ook hoe je problemen kan voorkomen.
Liever alles door de tandarts laten doen? Ook prima. Wat jij wil.
vr, 08/24/2007 - 07:15 Permalink
mecánico para …


Terug op het onderwerp: Een mondhygienist kan echt wel tandsteen verwijderen, anders is het wel een enorme kneus. Daar heeft hij/zij 3 of 4 jaar een HBO studie voor gedaan en heeeel veel voor geoefend. Een mondhygienist neemt de tijd voor je en vertelt ook hoe je problemen kan voorkomen.
Liever alles door de tandarts laten doen? Ook prima. Wat jij wil.


Krijg een beetje het idee dat je je persoonlijk aangevallen voelt. Het is ook een nobel streven je beroepsgroep te verdedigen als het om qualitatief goed werk gaat. Maar dat een mondhygieniste heeft leren scalen en rootplanen trek ik ook niet in twijfel. Dat ze er veel tijd in hebben gestoken ook niet. Maar zeggen dat iedere mondhygienist veel tijd uittrekt en alles perfect achterlaat?? Die uitspraak lijkt me ..........net even boven de macht gegrepen.
En dat komt omdat je niet alles van iedereen kan weten.

Daarnaast, ik laat niet alles liever door een tandarts doen, dus daar is ook niet "wat jij wil" op te plakken.

NB, de opmerking dat je het spijtig vindt me te vertellen dat die assistentes enzovoorts......je begeleiding kwam van de tandartsen, maar de uitvoering kon je ook aflezen aan het gedrag van de kinderen.........en die worden heel vaak behandeld door assistentes. Die krijgen natuurlijk ideeen aangegeven, maar hun eigen inbreng is dermate groot dat het "two become one" mag heten.
vr, 08/24/2007 - 14:00 Permalink