kapje in je mond?

Author:
assebas
Posted:
wo, 04/11/2007 - 11:39
Hallo, heeft iemand er ervaring mee dat zijn/haar tandarts bi boren of behandeling een ijzerenrandje (kapje geen idee hoe het het) in je mond doet war dan plastic witte rand omheen zit zodat je tandarts beter erbij kan? ik vind het heel erg vervelend en kan me mond niet verder open doen en hij zit dan maar te zeuren meer open en open, tja dat gat iet door dat ding en ik wil dat ook helemaal niet is dit verpicht of mag ik dat als patient toch weigeren?
Irfan

Beste Assbas,

Ik neem aan dat je een rubberdam bedoeld. Er gaat eerst een ijzeren klemmetje om de kies/tand heen die behandeld wordt, daarover heen gaat een rubberlapje en dat wordt op zijn plaats gehouden met een ijzeren frame. Sommige patienten vinden dat erg vervelend, maar deze is wel nodig om het element goed droog te houden. Een aantal materialen mogen niet in contact komen met bloed of speeksel, vandaar het gebruik hiervan.

Een deel van de behandeling weigeren, omdat je het vervelend vindt, dan maak je het de tandarts ook niet makkelijk. Even goed overleggen met de tandarts en vragen of hij de rubberdam zo wilt plaatsen dat je er geen last van hebt en dan kom je er vast met zijn tweeen uit.

Groet Irfan
wo, 04/11/2007 - 12:07 Permalink
hermina

Over de rubberdam heb ik ook nog een vraag, kon ik hier en via google geen antwoord op vinden. Ik ben allergisch voor latex en de rubberdam is volgens mij latex (heel forse reactie, daarom wel een probleem), voor handschoenen is een alternatief, is dit er ook voor de rubberdam?
wo, 04/11/2007 - 12:45 Permalink
hermina

Weer een off topic discussie starten? Had ik niet veel zin zin in omdat het voor mij een serieuze vraag was! Maar als het echt off topic wordt wil ik best wel meedoen hoor (maar mogen jullie nl ook samen doen).
wo, 04/11/2007 - 14:38 Permalink
mecánico para …

Nee het is Roeko maar tandheelkunde wordt een stuk leuker op deze manier. hee Sas doet mijn een paarse roekoe en je navelpiercing (de klem) dan komp deze jetser (premolaar) effe strak droog te legguh. Effe me kamer opruimen (kanaaltje vijlen) en yoghurt erin draaien (CalciumHydroxide) en afstuuken (cavitje erin)

zo is een wortelkanaal behandeling weer leuk
toch?
wo, 04/11/2007 - 14:40 Permalink
vV

yoghurt erin draaien


kan de patient dan ook kiezen in smaak?? :smt003
en gebruik je links draaiend of rechts draaiend??

en de roekoelapjes zijn een mooi paars kleurtje.

Ik denk dat voor alles wat er in latex is tegenwoordig ook een non-latex variant is. Daarvoor komt allergie tegenwoordig te vaak voor, mn bij de behandelaars..!
wo, 04/11/2007 - 14:50 Permalink
mecánico para …

yoghurt erin draaien


kan de patient dan ook kiezen in smaak?? :smt003
en gebruik je links draaiend of rechts draaiend??


ahum, ik gebruik banaan voor de kromme kanalen en sinaasappel bij een open apex (tegen het doorpersen).


Overigens had ik vorige week het Juliana kanaal drooggelegd.........ja, er zijn mensen die zo heten ja
:smt003
wo, 04/11/2007 - 14:55 Permalink
mecánico para …

jahee, die Roeko dingen (paars) zijn echt enorm latexvrij

en droogleggen, tja..........dat blijft een keus die je als tandarts maakt. Stel de patient vidn het niet fijn maar jij hebt geen assistent en je wil toch optimaal werken........heb je niet zo veel keus.
Ja, een andere tandarts zoeken die met wattenrollen droogt houdt. Maar een tandarts die netjes vult onder cofferdam, die moet je bloemen sturen! Bewieroken en een kaart met Xmas!
Kan je je niet vinden in zijn/haar manier van werken dan mag je het voorleggen op het risico af dat ie geen compromis wil maken. En dan is de keuze:

1) accepteer die cofferdam
2) zoek een andere tandarts

Iemand dwingen te werken zoals jij dat wil leidt meestal niet tot een oplossing. En geen oplossing betekent je eigen conclusie trekken.
Er is geen tussenweg.
wo, 04/11/2007 - 15:05 Permalink
hermina

Ik denk dat ik het begrijp, ik ben niet de topic starter, ik vroeg alleen naar een allergische reactie en alternatieven voor een rubberdam. Mijn tandarts is een hele fijne man! Kan in augustus ook met hem de discussie aangaan maar daar ging het me niet om.
wo, 04/11/2007 - 15:15 Permalink
hermina

Mijn PC is te traag om de antwoorden te volgen. Mijn vraag is, ik ben heel erg allergisch voor o.a. latex. Binnenkort zit een wortelkanaalbehandeling er wel eens in en ik wil gewoon weten of er andere moggelijkheden zijn buiten de latex rubberdam
wo, 04/11/2007 - 15:19 Permalink
hermina

Mijn PC loopt dus nog steeds een antwoord achter (en ik ben er nog wel mee bezig geweest om het sneller te laten verlopen :cry:
Met dank voor de site
wo, 04/11/2007 - 15:34 Permalink
Moon

ik geloof dat het antwoord op de latex allergie alternatieven is gegeven?
(voor er zo offtopic gegaan wordt dat het helemaal niet meer te volgen is!)
wo, 04/11/2007 - 16:20 Permalink