Kan men een tong inkorten of verleggen?

Author:
Casper_OK
Posted:
zo, 08/17/2003 - 20:29
Is het mogelijk een tong in te korten, te verleggen of zijn er andere mogelijkheden om ruimte in de mond te maken?

Het probleem is als volgt:

Ik heb een beugel om mijn tanden recht te zetten, maar moet geopereerd worden omdat mijn boven en onderkaak te ver uit elkaar staan om het goed te krijgen. Eerst is het zonder operatie geprobeerd, maar daardoor kon ik met mijn tong geen kant meer op waardoor ik die min of meer krulde in mijn mond. Mijn bovenkaak moet een stuk naar voren en misschien mijn onderkaak iets naar achteren. Waar ik het meest mee zit is mijn uiterlijk. Ze zullen het heus wel goed doen, maar wil niet met een overdreven bolle toet blijven zitten. Liever blijven ze van de onderkaak af, maar dan zou de bovenkaak wel heel ver naar voren moeten.

Heeft iemand hier ervaring mee of kan iemand hier iets over uitleggen? (indien mogelijk met exacte naam van het probleem)

Alvast mijn dank,

Casper
de digitale tandarts

Na de groeispurt in de pubertijd, is het eigenlijk niet meer mogelijk om met een beugel de groei van een kaak te remmen of stimuleren. Bij volwassenen is het echter wel mogelijk om met behulp van een chirurgische procedure de kaken te verplaatsen, deze ingreep wordt een (kaak)osteotomie genoemd.

Het klopt dat hierdoor, je van uiterlijk zou kunnen veranderen, over het algemeen zal dit een cosmetisch positieve verandering zijn. Overleg met de behandelend kaakchirurg wat dat in jouw situatie precies zou kunnen inhouden.

relevante topic:

http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?topic=329&forum=8




[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2003-08-17 22:26 ]
zo, 08/17/2003 - 22:25 Permalink
Casper_OK

Waar ik bang voor ben is dat als alleen mijn bovenkaak naar voren gezet gaat ik een behoorlijk bolle toet krijg en heb dan ook liever dat zowel boven naar voren gaat als onder naar achteren. Het probleem is echter dat mijn tong daar tussen zit en nog wel ruimte moet hebben om daar te blijven zitten. (ik weet even niet hoe ik dat anders moet uitleggen) Ik heb begrepen dat de meeste mensen de tong boven in de mond hebben terwijl het bij mij onder is vanwege dat ik boven ruimte gebrek heb.

Is er ook iets met mijn tong mogelijk? (inkorten, verleggen of iets anders)

Ik denk er niet ligt over de ingreep, maar moet er nog wel mijn hele leven mee verder.
di, 08/19/2003 - 18:00 Permalink