Implantaten of renovatie

Author:
blaffende hond
Posted:
ma, 10/08/2001 - 11:46
Ik ben 40 jr. en heb een zwak gebit.
Boven 3 kronen (voortanden) en ± 2 kieskronen
Onder: scheefstand, ruimtegebrek, overbite en ± kieskronen.
Alle kiezen zijn gevuld en ik heb regelmatig last van aanslag op 2 onderste voortanden.
Aangeraden door tandarts is: orthodontie/kaakcorrectie en renovatie (na informatief overleg met orthodontist).
Dat was schrikken. Ik zie er ontzettend tegenop. Ik heb ook nog niet besloten wat ik
zal doen. Mijn tandarts raadt mij aan de behandeling op te starten, ik twijfel.
Nu opeens breekt er een kies doormidden en ik vraag mij oprecht af of het niet beter is, mijn hele krakkemikkige gebit te vervangen door een kunst'implantaten'gebit.
De kosten en de tijd zullen waarschijnlijk met elkaar overeenkomen en heb ik misschien ook niet langer plezier van de ingreep. Wat is jullie mening? En hoe zou ik het het beste kunnen aanpakken?
de digitale tandarts

Bedankt voor je vraag.
Het is niet eenvoudig om hier een antwoord op te geven!

Allereerst wil ik je zeggen dat het breken van een tand of kies niet de aanleiding moet zijn om je tanden en kiezen te laten trekken en daarna een kunstgebit, al dan niet met implantaten, te laten maken.

Veel mensen vergissen zich in het comfort van een kunstgebit o.a. : je maximale bijtkracht wordt vele malen kleiner, waardoor je anders moet gaan eten, dingen afbijten is lastig, je smaak kan veranderen, het drukt op je tandvlees, het moet s’nachts uit etc.
In sommige gevallen als het gebit echt slecht is, dan is een kunstgebit wel een goede oplossing. Maar ik denk dat dit niet voor jou geldt.

Het is verstandig van je huistandarts om voor een ingewikkeld behandelplan, wat bij jou nodig is, verschillende specialist(en) te raadplegen. Vaak geeft half werk aan het einde van de rit veel teleurstellingen en misverstanden. Je moet dit grondig aanpakken en een duidelijk einddoel voor ogen hebben. Tevens is het erg belangrijk dat de voor- en nadelen van de verschillende opties bekend zijn, dit geldt ook voor de mogelijke complicaties.

Toevallig ken ik iemand bij wie de kaak na twee jaar orthodontische voorbehandeling chirurgisch naar voren is gezet en waarbij dat een goed resultaat heeft opgeleverd. Deze chirurgische orthodontie is tegenwoordig voor veel kaakchirurgen al een routine ingreep geworden.

Als ik je vraag goed lees, heb ik het gevoel dat je denkt dat de orthodontische problemen die je hebt met een kunstgebit op implantaten opgelost kunnen worden. Het is wel mogelijk om kleine standcorrecties ui te voeren met behulp van kunsttanden, maar dit kan natuurlijk maar in een bepaalde mate.
Implantaten moeten in het kaakbot geplaatst worden, als dus de onderkaak bijv. te ver naar achter ligt ten opzichte van de bovenkaak, dan kun je dat niet oplossen door de onderimplantaten verder naar voren te zetten, simpelweg om daar geen kaakbot zit.

Bepraat het plan nog eens met je tandarts en als je blijft twijfelen dan is het altijd nog mogelijk om een second opinion te vragen.

Succes!
ma, 10/08/2001 - 11:47 Permalink