Implantaten

Author:
blaffende hond
Posted:
ma, 10/08/2001 - 11:38
Ter redding van een gedeelte van m'n gebit zouden implantaten (voor mij iets nieuws) een mogelijkheid zijn. Wat betekent deze ingreep en wat zijn de voor- en nadelen. Kosten?
de digitale tandarts

Implantaten zijn titaniumschroeven, welke in het bot van de kaak worden geplaatst. Je kan ze dus eigenlijk beschouwen als kunstwortels.

Op deze implantaten kunnen kronen, bruggen en/of bijv. drukknoppen voor een kunstgebit gemaakt worden.

Voor het plaatsen van implantaten is het allereerst belangrijk dat er voldoende bot aanwezig is en dat het tandvlees gezond is. Mocht er te weinig bot zijn, dan zijn er nog wel technieken om dit aan te maken.

Het plaatsen van de implantaten gebeurd m.b.v. de normale plaatselijke tandartsverdoving. Als deze is ingewerkt, wordt er een sneetje in het tandvlees gemaakt, waarna dit opzij geschoven wordt (opklap). Vervolgens zal in het bot een gaatje geboord worden, waarin het implantaat gedraaid wordt.

In de onderkaak moet in de regel een implantaat +/- 3 maanden vastgroeien en in de bovenkaak +/- 6 maanden, voordat er iets aan bevestigd mag worden.

De prijs van een kroon op een implantaat verschilt per tandarts (verschillende systemen/werkwijzen). Het bedrag loopt uiteen van +/- 3000,- tot 4500,- gulden per implantaatkroon. Mochten er meerdere implantaten geplaatst worden, dan daalt vaak de prijs per implantaat ook wat.

De voordelen van een implantaat zijn o.a:

- Het niet hoeven boren aan 'gezonde' tanden en kiezen in de buurt, wat met een brug bijv. wel moet.

- De mogelijkheid tot het kunnen maken van een vaste constructie, waar anders alleen een uitneembare prothese mogelijk was, zoals bijv. een kunstgebit.

- Het instandhouden van het kaakbot, wat anders zonder tanden en kiezen zou gaan slinken.

nadelen o.a:

- chirurgische ingreep noodzakelijk, met (zeer kleine) kans op complicaties
- langere behandeltijd dan bijv. een brug (hoewel dat tegenwoordig niet altijd meer geldt)
- duurder (ook afhankelijk van waar je het laat doen)

Vraag een consult aan bij een tandarts-implantoloog. Deze kan specifieke informatie geven voor jouw situatie.

Succes.





[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2001-10-08 11:40 ]
ma, 10/08/2001 - 11:38 Permalink