Implantaat - wat kan ik verwachten?

Author:
minique
Posted:
do, 04/29/2004 - 13:24
In juni krijg ik een implantaat. Nou heb ik wel al alles op internet gelezen hoe dat in z'n werk gaat (zeg maar de technische kant ervan), maar nergens lees je ervaringen van patiënten tijdens de behandeling en erna.
Kan iemand beschrijven hoe het in z'n werk gaat vanuit het oogpunt de patiënt? Met andere woorden wat kan ik verwachten? Het schijnt nogal een 'circus' te zijn (alles wat er omheen gebeurt dan) en ik hoor vaak dat het meevalt (ook de napijn), is dat jou/jullie ervaring ook?

Groetjes,
Monique
de digitale tandarts

Omdat er sterieler gewerkt wordt dan tijdens 'normale' tandheelkundige behandelingen ziet het er misschien uit als een circus.

De tandarts en de assistent hebben vaak operatiepakken aan en de omgeving is afgedekt met steriele doeken. Doordat het instrumentarium ook op deze doeken uitgestald is, kan ik me voorstellen dat dit soms de angst voor de ingreep kan vergroten.

Toch zeggen de meeste patienten achteraf dat het meegevallen is. De napijn is natuurlijk ook zeer afhankelijk van de grootte van de ingreep; een implantaat op een plaats met voldoende bot zal minder nabezwaren geven dan een uitgebreide reconstructie waar ook een botopbouw noodzakelijk is.

Als we van een enkel implantaat met gunstige omstandigheden uitgaan dan heeft men vaak niet meer dan 1 tot 3 dagen last. Meestal gaat het om een licht zeurende pijn al dan niet gecombineerd met een kleine zwelling. Ik hoor wel vaker dat men de hechtingen in de mond vervelender vond dan de napijn van de operatie.

Logischerwijs zullen de nabezwaren groter worden indien de ingreep uitgebreider wordt. Een sterk geslonken bovenkaak welke opgebouwd wordt met bot uit de heup, kan helaas weken lang last geven.

Succes!

[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2004-05-01 15:50 ]
za, 05/01/2004 - 15:48 Permalink
minique

Hartelijk bedankt voor je reactie, DT!

Het gaat om 1 implantaat (de 26). Mijn tandarts (die dus ook implantoloog is) gaf aan dat het bij mij in feite om de meest ideale situatie gaat: implantaat erin 7 weken na het trekken, ik rook niet en het tandvlees is in prima conditie. Hij verwacht ook niet dat er dan botopbouw nodig is, dus dat scheelt alvast weer.

Groetjes,
Monique
zo, 05/02/2004 - 07:48 Permalink
Janne

Hallo Monique,
Ik heb in september 2003 een implantaat laten plaatsen. Het is bij mij op de plaats van één van de kiezen (één na laatste). Hoewel het een beetje een circus is tijdens de ingreep, is het me reuze meegevallen. Ook de napijn viel reuze mee. Het enige waar ik van 'geschrokken' ben (schrik eigenlijk niet het juiste woord) is de hoeveelheid medicijnen die ik voorgeschreven kreeg en waarmee ik ongeveer een week voor de ingreep moest beginnen. Je moet dan denken aan een antibioticakuur, spoelmiddel en pijnstillers. Bij mij was ook botopbouw nodig en daarom moet ik wat langer herstellen. Inmiddels is alles goed vastgegroeid en ga ik over twee weken weer verder met de behandeling. Ik zal blij zijn als alles weer in goede staat is en zie absoluut niet op tegen de rest van de behandeling. Succes ermee en als je nog vragen hebt hoor/lees ik het wel!
Janne.

[ Dit Bericht is bewerkt door: Janne op 2004-05-03 21:15 ]

[ Dit Bericht is bewerkt door: Janne op 2004-05-03 21:16 ]
ma, 05/03/2004 - 21:13 Permalink
minique

Hoi Janne,

Hartstikke bedankt voor je reactie! Fijn te horen dat het je zo is meegevallen! Dat geeft de burger moed!

Ik heb bij het laatste bezoek aan de tandarts een recept voor antibiotica (3 gr. amoxicilline) meegekregen. Ik moet die hele dosis 1 uur voor de ingreep oplossen in water en innemen. Verder heb ik geen medicijnen o.i.d. voorgeschreven gekregen.
Dat is dus iets anders dan bij jou.

Bij mij is het ook de 1 na achterste kies (verstandskiezen niet meegerekend, want die heb ik niet meer), linksboven. Was het bij jou boven of onder? En was het bij jou een 1 fase (dus implantaat meteen onder het tandvlees vandaan) of een 2 fase ingreep (dus eerst onder tandvlees ingroeien en daarna met nog een operatieve ingreep onder het tandvlees vandaan halen)?

Groetjes,
Monique
ma, 05/03/2004 - 21:36 Permalink
Janne

Hallo Monique,

Bij mij is het een tweefasen implantaat. Nu is er nog niets te zien, over twee weken wordt er een abutment (soort uitsteekseltje) geplaatst op het implantaat. Wanneer dat genezen is moet ik nog happen en kan de kroon erop! Bij mij was het de 46, in onderkaak. Omdat bij mij het kaakbot al wat geslonken was is er ook nog kunstbot toegevoegd en daardoor duurt het bij mij langer voordat men weer verder gaat met de behandeling. Zoals ik al schreef had ik veel meer medicijnen, maar misschien verschilt dat per tandarts. Ik had een kuur amoxycilline, corsodyl spoelmiddel (smerig zeg) en een of andere pijnstiller in bruispoedervorm. Die pijnstiller heb ik volgens voorschrift geslikt, en heb helemaal geen pijn gehad. Daarnaast ook nog één kalmeringstablet die ik een uur voor de ingreep moest nemen, maar die was achteraf echt niet nodig hoor.
Het enige wat mij tegenviel is dat de hechtingen verwijderd werden door een assistente die er vervolgens twee liet zitten (bleek achteraf). Ben daardoor nog twee keer extra teruggemoeten naar de praktijk..!
di, 05/04/2004 - 15:26 Permalink
minique

Hoi Janne,

Dank je wel maar weer!
Iedere implantoloog zal qua medicijnen wel zijn voorkeuren hebben. De pijnstiller in bruispoedervorm zal wel brufen bruis zijn geweest, dat zal ik evt. wel meekrijgen na de ingreep (maar ik heb er nog aardig wat liggen die ik had gekregen toen ik steeds maar zo'n kiespijn had, dus ik heb het niet echt nodig).

Mmm, dat van die hechtingen is vervelend lijkt me, als ze er 2 laten zitten...

Succes verder met rest van de behandelingen en hou me a.j.b. op de hoogte.

Groetjes,
Monique



[ Dit Bericht is bewerkt door: minique op 2004-05-05 19:12 ]
wo, 05/05/2004 - 19:12 Permalink
minique

Graag Janne, ik ben heel erg benieuwd hoe het verder met je gaat!

Succes in ieder geval, volgende week vrijdag!

Groetjes,
Monique

[ Dit Bericht is bewerkt door: minique op 2004-05-05 20:55 ]
wo, 05/05/2004 - 20:55 Permalink
Janne

Vanmorgen ben ik dus weer naar de tandarts geweest. Er is een klein sneetje gemaakt in mijn tandvlees, het kapje is van het implantaat geschroefd en er is een zogenaamd 'healing abutment' geplaatst. Dit is een soort dopje dat door mijn tandvlees naar buiten steekt. Nu moet mijn tandvlees genezen (geen hechtingen!) en over een week of vijf mag ik weer terug om te happen. Twee weken later wordt dan de kroon geplaatst. Het enigste waar ik vandaag last van heb is de flinke verdoving. Het is nu bijna 3 uur na de behandeling en ik voel nog steeds niet veel aan die kant van mijn gezicht. Maar ook dat zal natuurlijk wel weer bijtrekken!
Groetjes,
Janne.
vr, 05/14/2004 - 13:02 Permalink
minique

Hoi Janne,

Bedankt weer voor je berichtje... Ik had vandaag al aan je lopen denken.
Is deze ingreep nou weer zo'n 'circus' als bij de start of minder?
Tja, zo'n verdoving hoort er een beetje bij hè? Wel fijn dat er geen hechtingen in zitten!

Vandaag over precies 4 weken gaat het circus bij mij beginnen...

:smt006 Monique
vr, 05/14/2004 - 21:42 Permalink
Missy66

Spannend meisssssss...
Ik zal dan aan je denken en ja het staat in mijn "logboekje" wat naast de pjoeter ligt :lol:
Alvast heel veel sterkte kanjer...

Ik ben hier een b-tje jullie ervaringen aan het meelezen zodat ik me misschien kan voorbereiden als ik ook voor implantaten zal kiezen...
Maar ik wil eerst ff de begroting aanvragen en *zucht* als het me te duur is doen ik het niet neem ik een frame... maar mijn vader "moppert" nu al op me als ik dat doe, hij zegt ga toch voor vastigheid in je mond...
Maar ik weet niet wat ik van de kosten kan verwachten...
Ik blijf jullie wel volgen ffies...

:wink:
vr, 05/14/2004 - 22:17 Permalink
minique

Hoi Missy,

De kosten... Mwah, wat zal ik zeggen... Reken maar niet terug naar guldens en als je het dan nog heel snel zegt, valt het wel mee...

Groetjes,
Monique
vr, 05/14/2004 - 22:20 Permalink
Missy66

hahaha lekker ding ben je toch ook he...
Guldens wat zijn dat...?
Hihi ik *zuchte* al niet voor nix heb op internet ook wel wat prijzen gezien, maar ja ik kan het op zijn minst laten begroten...
en dan zien ik het wel...
vr, 05/14/2004 - 22:25 Permalink
Janne

Het was nu niet zo'n circus als de eerste keer. Een haarnetje op, mijn kleding werd afgedekt met zo'n groene steriele doek en vervolgens is men gestart. De eerste keer verschilde hier niet veel van hoor, maar toen heeft het waarschijnlijk wat meer indruk gemaakt. :)
Succes over 4 weken en laat je nog iets weten?

Janne.
za, 05/15/2004 - 14:26 Permalink
minique

'Tuurlijk laat ik nog iets weten, Janne!

Volgende week vrijdag (11 juni) is het zover. Ik moet er niet al te veel aan denken, dan valt de spanning wel mee. En het gaat bij mij nu echt puur om spanning vanwege de behandeling, want het vertrouwen in mijn tandarts begint nu echt te komen (mag ook wel na zoveel jaar).
Ik heb vandaag even met de assistente gebeld om nog wat vragen te stellen en me nog eens goed te laten voorlichten, vooral dan over het circus dat me te wachten staat (want technisch wist ik het wel al - lang leve internet en die geweldige animatie op de hoofdsite van tandarts.nl). Ze heeft echt alle tijd voor me genomen en stap voor stap weet ik nu hoe mijn tandarts te werk gaat qua 'circus' dus ook, dat is voor mij belangrijk.

:smt006 Monique
do, 06/03/2004 - 16:51 Permalink
minique

Vanmorgen dus met de bibbers naar de tandarts, om daar ontzettend goed opgevangen te worden door tandarts en assistente. Nog even herhalen wat er precies ging gebeuren, m'n laatste vragen kunnen stellen, daarna verdoving erin en OPG gemaakt.
Na het inwerken van de verdoving naar de operatiekamer: 1 minuut spoelen met chloorhexidine (fijne knoeiboel als je al verdoofd bent, maar ach, ze zijn wel wat gewend, dus ik kreeg al meteen een tissue in m'n handen geduwd). Daarna werd mijn gezicht schoongemaakt met hetzelfde spul, haarnetje op en de stoel in. Een paar tellen wachten en toen ging het beginnen, eigenlijk zoals op de animatie op de hoofdsite te zien is. Het bot dat weggeboord werd, werd opgevangen en dat bleek later nodig te zijn, omdat ik net een 'klein hoekje' ergens tekort kwam. Die stukjes bot werden teruggeplaatst met wat nep-bot-korreltjes op de plek waar het nodig was, daarna werd het tandvlees weer gehecht (ik heb geen flauw idee hoeveel hechtingen, maar heel wat in ieder geval!). Het is dus een 2-fasen implantaat geworden, die zo'n 6 maanden onder het tandvlees moet vastgroeien. Met een volgende ingreep wordt hij a.h.w. onder het tandvlees vandaan gehaald.
De tandarts legde nog even uit hoe het nou zat met dat stukje bot dat ik tekort kwam, daarna ter controle nog een OPG gemaakt, waar ik een printje van meekreeg als bewijs...

Toen ik thuiskwam en merkte dat de verdoving begon uit te werken, heb ik voor alle zekerheid een brufen genomen, maar ik vermoed dat die langzamerhand toch echt uitgewerkt is/raakt en ik merk nog niets van napijn. Het vervelendste zijn eigenlijk de hechtingen, die steeds maar in m'n wang prikken. Het zijn geen oplosbare hechtingen, dus erg stug, maar dat went misschien nog wel wat. En anders gaan ze er donderdag alweer uit, ook te overzien...

Ik kan niet anders zeggen dan dat het me echt alles is meegevallen. Ik was op de hoogte van het circus er omheen (dus erop voorbereid) en de ingreep zelf viel me echt ook alles mee. Gezien mijn angst is er wel heel wat keer aan me gevraagd of het goed ging en dat ging het ook. Ik ging er vooraf met een dubbel gevoel naar toe. Enerzijds wilde ik het heel graag, maar aan de andere kant vond ik het ook doodeng. Maar ik ben dolblij dat ik het gedaan heb en heb er absoluut geen spijt van!

:smt006 Monique
vr, 06/11/2004 - 16:35 Permalink
minique

Hallo minique,

Waar heb je de implantaat dan zitten, wat draag je dan tijdelijk op die plaats, een plaatje of frameprothese......
Wat is een OPG ??? Ik hoor het wel van je.

Groetjes Senna.
vr, 06/11/2004 - 17:23 Permalink
minique

Hoi,

Het is linksboven de 1 na achterste kies (verstandskiezen niet meegerekend). Het gaat om een implantaat ter vervanging van 1 enkele kies. Ik heb geen tijdelijk iets, omdat de plek zo ver naar achteren zit dat je het niet ziet (of tenminste: als je het niet weet, dan zie je het niet en zelfs sommige mensen die het wel weten zien het niet).

OPG staat voor orthopantomogram, dat is een overzichtsfoto van je hele gebit (gemaakt met zo'n apparaat dat rondom je draait).

:smt006 Monique
vr, 06/11/2004 - 17:24 Permalink
Missy66

hey kanjer... wauwwwie wat goed dat je het voor zover achter de rug hebt en wat fijn dat je geen napijn hebt en alles zo goed bevallen is...
Ik ben ook erg blij voor je meisssssss...
Nu alleen ffies w88 tot het donderdag is en de vervelende hechtingen eruit zijn, maar idd als dat alles is he...

Toppie enne dankjewel voor je verhaal...
Ik zou bijna willen zeggen "ik krijg der zin in" hihi maar ik vrees dat ik het gewoonweg te duur ga vinden, maar maandag weet ik meer...

Groetjes en liefsssss en een fijn weekend Missy
vr, 06/11/2004 - 20:54 Permalink
minique

Zo, ik kan weer breeduit lachen, want de hechtingen zijn eruit. Daar heb ik de afgelopen dagen nog de meeste last van gehad, niet van de wond zelf. Dat hechtingen eruit halen stelde dus echt geen fl* voor.
Het is nu nog een klein beetje een beurs gevoel en het velletje is nog maar dun, dus nog geen harde/scherpe dingen eten en nog een poosje blijven spoelen met chloorhexidine (Corsodyl - jak!). Over 2 weken, vlak voor mijn vakantie, nog eens een controle.

:smt006 Monique
do, 06/17/2004 - 16:33 Permalink
Janne

Goed zeg Monique,

Je verhaal lijkt heel erg op dat van mij. Ik had inderdaad ook het meeste last van de hechtingen. Ik ga morgen om te 'happen' en over twee weken wordt dan uiteindelijk de kroon geplaatst. Zal dan weer iets van me laten horen. Had jij dat trouwens ook; zo'n beretrots gevoel dat je het toch gedurfd hebt?!

Janne
do, 06/17/2004 - 20:18 Permalink
minique

Hoi Janne,

Goh, voor jou gaat het nu echt opschieten, gaaf! Ik ben heel benieuwd hoe je het straks ervaart als de kroon er definitief op zit.
Hoe lang zat er bij jou nou eigenlijk tussen fase 1 en fase 2? Mijn tandarts had het over 6 maanden ingroeien.

Ja, ik ben ook supertrots dat ik het heb aangedurfd. Het is echt een mijlpaal en ik loop mezelf de hele week al schouderklopjes te geven.
Dit is toch een ingreep die ik een paar jaar geleden niet eens zou hebben overwogen! Nu durfde ik het laten doen omdat mijn eigen tandarts implantoloog is (en dus de hersenspinsels van dit persoontje zo onderhand wel een beetje kent), anders was het misschien nog steeds geen optie voor mij geweest.
En stiekem ben ik al aan het uitkijken naar december, als het implantaat onder het tandvlees vandaan gehaald gaat worden en dan een paar weken later de fase waar jij nu in zit. Alhoewel ik als fase 2 voor de deur staat, ik misschien toch wel weer even moet slikken...

:smt006 Monique
vr, 06/18/2004 - 08:16 Permalink
Janne

Hoi Monique,

Bij mij zat er zo'n 8 maanden tussen eerste en tweede fase. Best lang dus, maar bij mij moest ook botopbouw plaatsvinden en daarom heeft men zo'n lange tijd aangehouden. Vandaag dus gehapt en over twee weken zit het er eindelijk op! Hoera! Ik laat je dan natuurlijk nog wel weten hoe het verlopen is.
Janne.
vr, 06/18/2004 - 14:30 Permalink
minique

Hoi Janne,

Bij mij bleek dus toch ook al ietsjes botopbouw nodig te zijn, maar slechts een klein hoekje zoals de tandarts het uitlegde, misschien dat dat iets uitmaakt???
Wat ik me eigenlijk afvraag is hoe men 'zeker' kan zijn van of het bot al voldoende is ontwikkeld en of het implantaat stevig genoeg zit. Kunnen ze dat zien a.d.h.v. x-rays, weet jij dat toevallig? Of iemand anders die dit leest misschien?

:smt006 Monique
vr, 06/18/2004 - 14:38 Permalink
Janne

Voordat ze bij mij zouden starten met de tweede fase is er een röntgenfoto gemaakt, waarop heel goed te zien was dat het implantaat helemaal was vastgegroeid. Ik heb zelf gezien dat zelfs bij de schroefdraad van het implantaat alles netjes vastzat!
Vandaag heb ik even om een spiegel gevraagd; vreemd om te zien hoor; zo'n rond gaatje in je tandvlees en daaronder de schroefdraad bovenop het implantaat!
vr, 06/18/2004 - 14:49 Permalink
minique

Oh, wauw, dapper hoor! Lijkt me wel een heel apart gezicht. Ik vind het ook echt een beetje jammer dat je bij mij nu nog niets kan zien.

Bedankt voor je antwoord over de x-rays, ik vermoedde al zoiets.

Weet je wat mij nu zo 'eng' lijkt? Dat je dat implantaat mag gaan belasten... Ik geloof dat dat wel even zal duren voordat je er vertrouwen in krijgt dat het echt goed vast zit...

:smt006 Monique
vr, 06/18/2004 - 14:55 Permalink
Hoi pipeloi

Na lang twijfelen heb ik van de week een melkkies laten trekken, linksboven, net 1 naar voren als bij jullie. Het bleek een hele goede beslissing, want ipv drie zaten er twee wortels aan de kies waardoor het stokje van de laaste wkb gewoon in mijn kaak stak :o Nu snap ik ook waarom die spoelingen tijdens de wkb zo'n pijn deden......
Het zit helaas best wel in het zicht dus :smt003 is er ff niet bij. Mede om die reden zit ik te denken aan een implantaat en bovendien vind ik het niet handig eten met zo'n gat in het midden van een kiezenrij.

Zoals ik het begrijp kun je dus een week of 6 na het trekken al het implantaat laten aanbrengen ? Als dat zo is ga ik vast bellen met de tandarts, ik kan beter maar meteen de knoop doorhakken voordat ik hier ook zo lang over ga twijfelen.
vr, 06/18/2004 - 20:37 Permalink
Janne

Hallo monique,

Vanmorgen is eindelijk de kroon geplaatst! Een paar keer passen, wat bijslijpen en toen met lijm vastgezet. Ik stond in 25 minuten weer buiten. Het ziet er echt heel natuurgetrouw uit, maar het voelt nog een beetje vreemd. Ik heb op die plek bijna twee jaar 'niets' gehad en nu zijn mijn tanden weer compleet. Ben achteraf toch heel blij dat ik het heb laten doen. Ik vond het een enorm dure grap, maar het resultaat mag er wezen. Ik heb vanmiddag al weer gewoon gegeten en gekauwd met de nieuwe tand, ging allemaal prima. Jij nog heel veel succes met je behandeling; ik kom hier nog wel eens kijken hoe het je vergaat!
Groetjes,
:smt006
Janne.
vr, 07/02/2004 - 13:31 Permalink
minique

Hoi Janne,

Op de valreep voor mijn vakantie (ga morgen weg) lees ik nog je nieuwste berichtje. Ik zou zeggen: gefeliciteerd! Het is een langdurige en kostbare 'grap' zo, maar het resultaat is er dus ook naar. Eindelijk weer een compleet gebit.

Ik ben begin vorige week nog eens teruggeweest naar de tandarts, omdat de 2 wondranden open waren gaan staan in de dagen na het verwijderen van de hechtingen. Daardoor was het membraam zichtbaar geworden en daar schrok ik wel een beetje van. Het membraam was nog wel in tact en vanwege het botopbouw moet ik proberen dat zo lang mogelijk zo te houden en mag dus voorlopig nog geen scherpe dingen eten die het kunnen openstoten en nog een hele tijd blijven spoelen met chloorhexidine.
Ik ben nu 1,5 week verder en merk dat de 2 randen van de wond langzaam naar elkaar toe gaan, dus ik heb toch goede hoop dat het binnenkort helemaal dicht is en dus minder kwetsbaar. Dat zou in ieder geval wel fijn zijn.

De overige afspraken zijn inmiddels gemaakt: begin december de 2e fase-operatie, 2,5 week daarna afdruk voor de kroon en half januari het plaatsen van de kroon. Daar kijk ik nu al een beetje naar uit: eindelijk weer compleet... Heerlijk dat jij dat nu al bent!

Bedankt voor je berichtje!

:smt006 Monique
vr, 07/02/2004 - 14:08 Permalink
Freia

Hallo,

Vorige week heb ik ook de eerste operatie voor een implantaat ondergaan. Ik heb net even deze tread gelezen en zo is het wel ja. Die dikke wang gaat na een paar dagen weer weg. De medicatie (antibiotica en valium) maakt dat je de eerste dagen nogal suf bent. Is misschien maar goed ook, want dan doe je weinig dingen die belastend kunnen zijn voor je kaak of hoofd.
Helaas was de implantoloog ziek toen ik de hechtingen eruit moest laten halen dus dat gebeurt pas volgende week.
Ik probeer me nog steeds rustig te houden wat betreft eten en bewegen om mijn kaken te ontzien.
Mijn vraag aan anderen die ook deze fase doorheen zijn gegaan: wanneer kan je weer 'echt' eten? Ik bedoel ook appels en musli en zo. Je wilt niet weten hoeveel pap, sap en soep ik gegeten heb de afgelopen weer. Gelukkig mag ik nu weer brood en avond eten dat niet door de blender is gehaald!!
Hoe doen jullie dat met bewegen? Ik ben nogal een sportliefhebber en mag dus voorlopig niet hardlopen en (steps)aerobics doen. Fitness werd me ook afgeraden. Maar je moet toch wat!!
Ik zal bij het eruit halen van de hechtingen maar even vragen welke oefeningen wel en welke niet mogen.
Verder ben ik met fietsen ook heel voorzichtig bij hobbels zoals tramrails en slecht wegdek. Rennen voor een trein doe ik ook niet!
Nou ja dat zijn zo van die dingen in het dagelijks leven die misschien het ingroeien van het implantaat belemmeren. Of zie ik het te zwaar?

Groetjes,
Freia
do, 09/23/2004 - 12:46 Permalink
minique

Hoi Freia,

Ik denk dat jij het wel een beetje zwaar ziet, ja. Ik weet natuurlijk niet waar bij jou het implantaat zit, maar bij mij is het linksboven, de 1 na achterste kies (verstandskiezen niet meegerekend) en ik kon meteen 'normaal' eten (aan de rechterkant) en had het advies gekregen alleen de dingen met scherpe randen (harde broodjes, etc.) te laten staan tot de wond helemaal goed dicht was. Ik eet nog steeds alleen rechts, maar nu wel weer echt alles, dus ook de scherpe dingen (doe ik al vanaf een week of 6, 7 na de operatie).
Maar als je implantaat meer voor in je mond zit, kan ik me voorstellen dat het langer duurt voordat je weer 'normaal' kunt eten, vanwege toch (eventueel) te snelle belasting van het implantaat. Ik zou het even aan je implantoloog vragen als je hechtingen eruit gaan!

Verder had ik géén antibiotica en/of valium, alleen een goede pijnstiller (die ik niet echt nodig heb gehad) en chloorhexidinespoelmiddel, dus van sufheid e.d. was bij mij geen sprake.
Ik ben ook niet gewaarschuwd i.v.m. bewegen, heb er trouwens ook nog nooit iets over gelezen (en ik heb toch bijna wel alles op internet gelezen wat er over implantaten te lezen viel, maar goed dat zegt ook niet alles). Ook dit zou ik dus even goed navragen bij je implantoloog, volgende week (of dit blijft gelden, of dat het alleen tijdens de 1e paar weken was/is)!

Afgelopen dinsdag was ik op controle (halfjaarlijks, gecombineerd met implantaatcontrole) en alles ziet er mooi uit, wond is mooi dicht en ik merk er in de praktijk ook helemaal niets meer van dat dat ding er zit.

Sterkte in ieder geval, met de hechtingen... Dat was eigenlijk het enige dat ik ECHT erg vond!

:smt006 Monique
do, 09/23/2004 - 13:34 Permalink
Freia

Bedankt Monique voor het snelle antwoord.

Ik had zo'n brief meegekregen van de implantoloog en daarin stond de eerste drie weken niet vliegen, niet duiken (vanwege de luchtdruk), dat van dat sporten en het vloeibaar eten.
Antibiotica en valium doet ze er ook standaard bij, dus niet speciaal voor mij. Valium om je kaakspieren te ontspannen tijdens de operatie (je moet je mond zo ver open houden). En eerlijkgezegd vond ik het wel ok, ik was supergespannen van wat er ging gebeuren en na het innemen van dat tabletje werd ik erg gelaten en een stuk rustiger. De antibiotica is uiteraard om ontstekingen tegen te gaan. Volgens mij kreeg Janne die in deze tread haar verhaal beschreef wel deze medicatie. En het spoelmiddel uiteraard, waardoor je eten ook een stuk minder lekker gaat smaken. Bah! zal blij zijn als dat niet meer hoeft.
Bij mij is het de 36, links onder.
Ik vraag het maandag wat allemaal wel en niet mag. Doe jij wel sport? En zo ja wat? Ik doe nu alleen yoga, bevalt ook goed, daar niet van. Maar ik vraag me toch af wat wel en niet mag (ik laat het na maandag wel horen).
Wat betref eten, de assistente zei dat ik voorlopig nog niet in een appel mag bijten, alleen kleine partjes of raspen. Maar jij kreeg dus helemaal niet die voorschriften mee?
Fijn dat het nu zo goed met je gaat. Dat is bemoedigend!

Groetjes,
Freia
:smt006
do, 09/23/2004 - 13:59 Permalink
minique

Omdat Janne idd over antibiotica had gemeld, heb ik dat nog heel specifiek nagevraagd bij mijn tandarts (is ook implantoloog) en het was niet nodig. Waarschijnlijk heeft elke implantoloog zijn eigen voorkeuren c.q. er zijn bepaalde indicaties waardoor bijv. antibiotica wel of niet nodig is.

Ik kreeg ook een brief mee met wat aanwijzingen, maar behalve niet-roken stond daar eigenlijk niet veel in, behalve dan wat je tegen zwellingen kon doen, oppassen moet spoelen de eerste dagen en dat soort 'praktische' zaken.
En over eten kreeg ik dus alleen te horen over de etenswaren met scherpe randen die de wond zouden kunnen openstoten.

Ik deed toen aan zwemmen en fietsen. Nu aan fitness, maar nogmaals: er is bij mij met geen woord gerept over sport, ik heb er ook geen moment bij stilgestaan dat dat niet zou mogen.

Is het bij jou ook een 2-fasen implantaat (dus zit-ie nu onder het tandvlees)?

:smt006 Monique
do, 09/23/2004 - 14:46 Permalink
Freia

Yep, zit onder het tandvlees. Dicht genaaid met zeer veel steken!!
Over fitness zei ze dat ik moest uitkijken niet met zware gewichten borst of schouderoefeningen te doen en zeker niet mijn kaken daarbij aanspannen (doen mensen soms). Maar ik neem aan dat jij niet echt in het krachthonk zit en met redelijk normale gewichten je series doet. :wink:
Ren jij op de loopband?
Nou ja, ik heb zelf besloten pas weer met hardlopen en steps te beginnen als het implantaat helemaal is vastgegroeid.
Scheef jij nou dat je in December het abutment krijgt?
do, 09/23/2004 - 15:02 Permalink
minique

Au!!! Ik weet het nog... het zijn echt veel hechtingen hè?

Joh, ik ben bijna bodybuilder - hihihihihi - nee, hoor, geintje: hele normale gewichten en rustig opbouwen.
En nee, ik ren niet op de loopband, maar ik loop stevig door.

Idd ga ik in december (de 2e om precies te zijn) voor fase 2. Ik heb er best wel zin in (alhoewel... een paar dagen vantevoren zal ik 'm best wel weer knijpen).

Ik zat nog even te denken over het spoelmiddel dat je smaak zo beïnvloedt: ik had eerst corsodyl en dat vond ik dus echt vies, daarna ben ik overgestapt op Perio-Aid en dat beviel me veeeeeeeel beter!

:smt006 Monique
do, 09/23/2004 - 15:19 Permalink
Freia

Ik heb ook perio aid. Idd iets beter dan corsodil. Mijn tong is wel bruin aan het worden na 9 dagen spoelen en die smaak zit constant in mijn mond.
Corsodil heb ik eerder gehad, bij vorige behandelingen (zucht). Vond ik ook niet echt tof. Daarvan leek het wel of steeds velletjes van de binnekant van mijn wang los lieten.
Hoe lang zou ik moeten blijven spoelen?
Misschien zonder het te weten is het wel goed dat je niet rent op de loopband. Ik kan me er wel wat bij voorstellen dat ze high-impact activiteiten ontraden. Ik geef aerobicsles en heb dus wel wat tijdelijk moeten afzeggen op dat gebied. Nu geef ik dus alleen poweryoga en bodybalance. Zijn heel fijne lessen.
:smt006
do, 09/23/2004 - 15:33 Permalink
minique

Volgens mijn tandarts/implantoloog moest ik langer spoelen 'dan de 6 weken die er normaal voor stonden' omdat bij mij de wondranden iets uit elkaar waren gaan staan nadat de hechtingen waren verwijderd. Ik heb in totaal dus zo'n 2,5 maand gespoeld: eerst met 0,2 toen met 0,12 en ten slotte nog met 0,05% chloorhexidine. Ik hoef jou niet te vertellen dat m'n tanden toen ook aardig bruin waren geworden. Ik heb ook een tijdje veel last gehad van een hele gevoelige tong, maar bij het doorzetten verdween dat ook weer en ook m'n smaak kwam uiteindelijk wel weer terug.

Ik weet het echt niet hoor, van dat bewegen... Zoals gezegd: ik heb er heel veel over gelezen, maar dat je (bepaalde) sport(en) niet zou mogen doen, heb ik helemaal niets over gehoord.
Oh, en ik zat nog eens te denken over het kaken aanspannen: als dat een probleem zou zijn, dan zou mijn tandarts mij daar waarschijnlijk wel op gewezen hebben, aangezien ik een verwoed klemmer/knarser ben (en hij weet dat)... Ik heb daar nog wel heel specifiek naar gevraagd bij het gesprek over de keuze implantaat of brug.

Maar hoe het ook zij: bij mij gaat het goed. Extra voorzichtig zijn met dit soort dingen kan natuurlijk nooit kwaad en ik denk dat de ene implantoloog er andere ideeën op nahoudt dan de andere...

:smt006 Monique
do, 09/23/2004 - 16:14 Permalink
minique

Freia, hoe is het nu met je? Ik neem aan dat de hechtingen er inmiddels uit zijn. Heb je je vragen over eten en beweging nog gesteld aan je implantoloog en wat was het antwoord?

:smt006 Monique
vr, 10/01/2004 - 14:39 Permalink
Freia

Hoi Minique,

Ja sorry dat ik niet meer geantwoord heb, er waren zoveel andere dingen..
De hechtingen zijn eruit. Heeerlijk!! Deed nog wel pijn om ze te verwijderen. Hij moest behoorlijk trekken om zijn schaartje eronder te krijgen.
Ik heb gevraagd wat wel en niet mag. Vooral de kaak van links naar rechts bewegen bij dingen zoals gapen en stevig kauwen op taaie dingen. Gapen is moeilijk tegen te houden. Ik doe mijn best :lol: Gelukkig eet ik al wel weer gewone dingen ipv pap en soep.
Sporten daarvoor geldt gewoon wat ik eerder gehoord heb. Voorlopig geen high-impact sporten doen.
Ik moet over twee weken terugkomen om te kijken of de gaatjes van de hechtingen zijn dichtgegroeid. Nog steeds spoelen dus met dat PerioAid.
Gister ook de rekening gekregen van de operatie en wat tot nu toe gebeurd is. Dat is een kleine 1430,- Euro. Niet mis. Maar ik ben wel enorm blij dat ik het gedaan heb. Dan maar even niet op vakantie :-?
Groetjes,
Freia
vr, 10/01/2004 - 15:14 Permalink
minique

Bedankt voor je berichtje. Enne... 't geeft niet hoor... Ik was gewoon een beetje nieuwsgierig...

Fijn dat je weer redelijk normaal kan eten! Tja, dat sporten is dan nog even 'afzien' voor je. Vervelend dat het verwijderen van de hechtingen zo pijnlijk was, komt misschien doordat ze later zijn verwijderd dan normaal (?). Ik zat trouwens nog te denken dat het wel-niet intensief sporten ook weleens te maken kan hebben met het feit dat het bij jou de onderkaak is (meer spieren, dus er kon weleens veel meer kracht opkomen dan op de bovenkaak).

Het blijft idd een enorm bedrag, maar ook ik vind het het wel waard.

Weet je al wanneer de 2e fase operatie bij jou gaat plaatsvinden?

:smt006 Monique
za, 10/02/2004 - 09:10 Permalink
Freia

Vandaag wel iets raars meegemaakt. Ik voel met mijn tong op die plek van het implantaat een ' dingetje' zitten in mijn tandvlees dat niet weg wilde. In de spiegel zag ik het ook. Toen ik het met een pincet probeerde te verwijderen, bleek dat er een heel stuk hechting naar buiten kwam, wel 2cm touw!! Dat had er dus nog 8 dagen ingezeten nadat de rest van de hechtingen verwijderd waren!!
Nu maar hopen dat dit alles was...
Monique ik weet niet wanneer de volgende fase begint. Ik moet volgende week terug komen en dan zal ik het wel horen.
di, 10/05/2004 - 15:14 Permalink
minique

Zo, de 2e fase operatie zit er bij mij weer op! Ik kan uit de grond van mijn hart zeggen dat dit dus echt niets voorstelde en ik me dus weer voor niets een paar dagen zorgen heb gemaakt :smt003
Even in vogelvlucht hoe het ging: babbeltje, nog even uitleg gekregen wat er precies ging gebeuren en natuurlijk even gevraagd of hij zeker wist dat het implantaat vast genoeg zat (hij was ervan overtuigd en uitgelegd hoe hij het zou controleren), vervolgens verdoving, mee naar de OK en daar in de stoel. Tandarts en assistente gingen zich klaarmaken terwijl bij mij de verdoving nog even kon inwerken, vervolgens werd er een rondje tandvlees weggesneden, afdekdopje eraf gehaald en genezingskapje erop gedraaid en klaar... Ik riep meteen 'was dit alles????' hihihihihihi
Ter controle nog een foto gemaakt, zag er goed uit, behalve dan dat hij wel even een gaatje tussen de 2 kiezen ervoor ontdekte op de foto :( Maar, hey, als we een implantaat hebben overleefd, overleven we dat ook wel weer... toch? :smt005

Freia, ik heb het nog even gevraagd hoe het nou zit met dat sporten. Hij kon geen redenen bedenken waarom je niet zou mogen sporten, alhoewel het na de 1e fase wel beter is om een paar dagen wat rustigaan te doen...

Even een paar dagen spoelen met perio-aid, totdat ik het gewoon goed kan poetsen e.d.
Over 2,5 week terug voor de afdrukken (en het gaatje meteen te laten vullen, dan ben ik daar ook maar weer vanaf)...

:smt006 Monique
do, 12/02/2004 - 10:30 Permalink
Janne

Ik ben al lang niet meer op dit forum geweest, maar las vandaag toevallig dat bij jou morgen de kroon geplaatst gaat worden. Spannend hoor. Niet dat het eng is, maar het is gewoon leuk om eindelijk het eindresultaat te zien.
Laat je nog even weten hoe het geworden is?
Groetjes,

Janne
ma, 01/17/2005 - 14:40 Permalink
minique

Zal ik zeker doen, Janne...
Ik heb heel veel zin in morgen! Ben toch zo benieuwd hoe het na zoveel tijd weer MET kies zal zijn en hoe het voelt om weer te kauwen aan die linkerkant...

:smt006 Monique
ma, 01/17/2005 - 18:45 Permalink
minique

Een klein feestje hier, want....... het is KLAAR!!!
Het was heel even een beetje wennen om nu geen 'gat' meer te hebben, maar toen ik even later boodschappen deed had ik al zoiets van 'hé, ik merk eigenlijk niet dat het 'anders' is. Het gat daar had ik nog steeds moeite mee en daar zat ik met m'n tong ook iedere keer aan/in. Het is geweldig, en ook zo mooi geworden... Ik kan nu eindelijk weer echt helemaal breeduit dit: :smt003 doen...
Vanavond voor het eerst (nog wel voorzichtig) gegeten aan die kant... Ging prima (natuurlijk), maar wat heerlijk is het dan om zowel rechts als links weer te kunnen kauwen...

Groetjes van een blije Monique
di, 01/18/2005 - 18:53 Permalink
warie

Ik denk er ook over een implantaat te laten plaatsen, maar ben er toch erg bang voor. Als ik jullie berichten hier lees, valt het niet tegen, alleen begrijp ik niet goed waar die vele hechtingen komen te zitten en waarom. Ik dacht van animaties begrepen te hebben dat er maar een klein stukje tandvlees opengemaakt wordt, net boven het implantaat, hoe zit dat dan?!!!!! Hoe lang duurt de totale ingreep, de eerste keer en nog wat wat vor soort klemmen e.d. worden er in je mond geplaatst tijdens de ingreep en worden die evt. vastgeschroeft. Ik ben heel erg gevoelig en bang voor al die "toestanden " in je mond, het benauwde gevoel en het gevoel zelf geen controle te hebben over de situatie. Ook om die reden zou ik heel erg opzien tegen het happen met zo'n grote lepel. Hoe wordt dat door jullie ervaren? Zoals wel duidelijk ben ik een echte angshaas, daarom is al jullie informatie bij mij meer dan welkom!!!!! Ik hoop op veel informatie! Alvast van harte bedankt!
di, 01/18/2005 - 20:22 Permalink
minique

Hoi Warie,

Voor het plaatsen van het implantaat wordt er een stukje van je tandvlees opengeklapt (2 parallelle sneden met 1 aan de binnenkant dwarsop |_| zoiets dus. Dan komt het bot vrij te liggen en is er plek om het gat voor het implantaat te gaan boren. Ik geloof dat ik een stuk of 7 hechtingen had: ik dacht 3 of 4 aan de wangkant en bovenop het kaakbot (dus hier op deze sneden ||) en de anderen aan de tongkant (op _ dus). De hechtingen waren het allervervelendste van de hele ingreep, vond ik. Napijn van de wond zelf had ik nauwelijks.

Dat stukje boven het implantaat dat weggeponst wordt, is als je een 2 fasen implantaat krijgt (zoals ik had), dan moet het implantaat eerst ingroeien onder het tandvlees en daarna wordt er alleen een klein rondje weggesneden. Daar wordt inderdaad niet gehecht en de napijn hierbij is te verwaarlozen (ik kon het 's avonds met een zachte tandenborstel alweer voorzichtig poetsen).

De 1e ingreep duurde bij mij ongeveer 30 a 40 minuten, dat is inclusief uitleg, verdoving, panoramafoto, uitleg achteraf en nog een foto.

De klemmen in je mond: die waren alleen bij de 1e ingreep van de partij. Bij mij was er 1 om je mond open te houden (dat leek me vooraf erg vervelend, maar uiteindelijk, omdat je toch best lang je mond goed open moet houden, was dat eigenlijk best wel lekker in de zin van dat je je spieren niet gespannen hoeft te houden) en verder was er ding waarmee de assistente het lapje tandvlees en m'n wang opzij hield. Door de flinke verdoving heb ik daar helemaal niets van gemerkt. En nee, er werd niets vastgeschroefd of zo. Het was een soort schuifsysteem: iets in elkaar als het in en uit de mond gaat.

Het happen kijk ik ook nooit zo naar uit, maar als je rustig blijft, rustig over je buik blijft ademhalen en door de neus, is er niets aan de hand. Evt. kun je aan je tandarts vragen de stoel rechtop te zetten als de lepel eenmaal in je mond zit. Ik vind zelf liggen prettiger, dan kan ik beter op m'n buikademhaling letten.

Overigens ben ik nooit een held geweest als het om de tandarts gaat (ben zelfs vanwege angst een jaar of 5 NIET geweest), dus als ik roep dat het me alles mee is gevallen, wil wel iets zeggen! Je hoeft je er echt geen zorgen over te maken, maar als je zo bent als ik dan is het toch 'eerst zien, dan geloven.'

:smt006 Monique
di, 01/18/2005 - 20:53 Permalink
Janne

Hoi Monique

Wat heerlijk hè, zo'n compleet gebit. Ik ben er ook nog elke dag blij mee en heb er ook nog geen moment spijt van gehad. Ik zei op de dag van plaatsing van de kroon al dat het het allemaal waard is geweest!

Groetjes,
Janne
wo, 01/19/2005 - 10:36 Permalink