Ik ben 32 en na bijna 10 jaar beugels te hebben gehad overwe

Author:
kyra
Posted:
vr, 03/07/2003 - 16:42
Hallo iedereen.
Ik ben een vrouw van 32 jaar. Gelukkig zie ik er nog jong uit dit in het geval dat ik weer overweeg om een beugel te nemen.
Vanaf mijn 12e heb ik regelmatig diverse beugels gehad. Dit waren altijd losse beugels.In het begin kreeg ik eerst een losse beugel voor boven omdat ik een overbeet boven had en dat de voortanden boven naar voren stonden. Na een jaar kreeg ik ook een losse onderbeugel omdat de hoektanden scheef stonden en wat ondertanden naar voren stonden.
Op mijn 15e was alles goed volgens mijn tandarts maar die overbeet bleef bestaan.
Op mijn 16e kreeg ik weer een boven losse beugel omdat een voortand weer naar boven ging staan en ook onder omdat 1 tand weer naar voren groeiden.
En op mijn 19 e trok de tandarts er rechtsboven een kies uit zodat de tand die weer boven naar voren was gaan staan ertussen kon groeien. Die losse beugel die ik daarvoor kreeg deed niks en na 3 jaar heb ik hem maar uitgedaan en ermee gestopt omdat het niet hielp.
Nu ben ik 32 en erger ik me steeds meer aan die overbeet boven, en dat die tand zo scheef en naar voren staat. En ook erger ik me aan dat gat waar die kies is uitgetrokken.
Graag zou ik er toch weer wat aan willen laten doen.

Ik vraag me ook de hele tijd af of mijn tandarts (die zelf specialist was in losse beugels) mij vroeger niet beter naar de orthodondist had kunnen sturen. En zou de laastse keer niet beter een vaste beugel op zijn plaats zijn geweest?
Nu slik ik sinds een tijdje ook seroxat waar ik een hele droge mond van krijg en zie ik eigenlijk een plaatjes beugels ook niet zo zitten.
Maar hoe moet ik dat aanpakken als ik weer een beugel wil en draai ik nu zelf voor de kosten op? Of wordt het vergoed door het ziekenfonds ook als je ouder bent?
Mijn huidige tandarts (niet die van vroeger) is wel gespecialiseerd in beugels maar door als dat gedoe van vroeger ben ik wat wantrouwiger geworden.
Wie heeft er een advies voor mij?
Groetjes Kyra
kyra

Hallo iedereen.
Wat jammer dat niemand hier antwoord op heeft. Maar weet iemand hier dan misschien waar ik ergens op internet of 1 of andere instantie die me hierover kan informeren over de kosten die hier bij komen? Want moet ik alles zelf betalen of wordt er ook wat vergoed door het ziekenfonds.
Mijn tandarts waar ik gisteren ben geweest vond een beugel wel noodzakelijk, hij had het over een vaste beugel voor boven en onder en daarna zo'n beugel die dan het gebit op zijn plaats moet houden.
Nu heb ik er goed met mijn vriend over gehad en die vind dat ik het moet doen als ik het ook graag wil.
Groetjes Kyra
do, 03/13/2003 - 09:27 Permalink
janny1970

Hoi,

Heb je hierover al contact gehad met je eigen verzekering zij kunnen/moeten je kunnen vertellen wat er wel en niet vergoed wordt.

Groetjes, Janny
do, 03/13/2003 - 11:25 Permalink
kyra

Hallo iedereen

Ik ben er al uit. Ik heb gisteren mijn ziekenfonds gebeld en geinformeerd over de kosten en het komt erop neer dat er voor 90% vergoed wordt.
Verder heb ik mijn buurmeisje om informatie gevraagd, die is nl. bij dezelfde tandarts.

Nu nog 1 vraagje:
Wat is het verschil als ik mijn beugel (ik krijg een vaste beugel voor boven en onder) bij mijn tandarts laat zetten in de behandeling of dat ik naar de orthodontist ga en het daar laat doen.?
Groetjes en alvast bedankt Kyra
vr, 03/14/2003 - 13:21 Permalink
de digitale tandarts

Een orthodontist is een tandarts die een door de overheid erkende specialisten opleiding heeft gevolgd van vier jaar.
Deze orthodontist opleidingen zijn gevestigd aan de tandheelkudige universiteiten. Tandartsen die dit succesvol hebben afgerond zijn de enige die zich wettelijk gezien orthodontist mogen noemen.

Voor deze opleiding bestaat over het algemeen veel vraag en het is zeer lastig om bij een van deze opleidingen als tandarts aangenomen te worden.

Tevens is het mogelijk om als tandarts cursussen te volgen waarin ook orthodontische kennis kan worden opgedaan.
Tandartsen die hiermee hun orthodontie hebben geleerd mogen zich geen orthodontist noemen, maar wel bijvoorbeeld tandarts-orthodontist.

De wachtlijsten van de orthodontisten zijn dermate lamg dat tegenwoordig ook veel naar tandarts-orthodontisten wordt verwezen. Misschien kan jewel begrijpen dat er soms nogal enige strijd is tussen de officiele orthodontisten en de tandarts-orthodontisten.

Ik kan niet goed beoordelen of er een duidelijk kwaliteitsverschil is tussen de twee groepen.
Ik denk wel dat de orthodontist over het algemeen de meeste kennis in huis heeft, maar dat ook een belangrijk deel van de tandarts-orthodontisten ruim voldoende kennis heeft om de meeste orthodontische behandelingen uit te kunnen voeren.

Met vriendelijke groet.


[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2003-03-19 01:47 ]
wo, 03/19/2003 - 01:46 Permalink
Esther18

Kyra, ik heb een vraag.
Bij welke verzekering zit jij en wat voor verzerking heb je??
Ik zit bij de Friesland Zorgverzekeraar en die vergoed maar 365 euro vor orthodontie (heb aanvullende verzekering en tand plus)
Dus voor mij is dat eigenlijk niet te betalen zo!
wo, 04/09/2003 - 13:04 Permalink