Hygienische werkwijze?

Author:
Lientje8
Posted:
di, 01/15/2019 - 16:42
Sinds kort heb ik een nieuwe tandartsenpraktijk.
Het is een erg grote praktijk waar mondhygienisten en preventie assistenten het grootste deel van het werk lijkrj te doen. Vandaag had ik een afspraak voor een kleine behandeling.

Toen ik in de stoel lag viel het mij op dat er bij het kraantje nog een bekertje stond van de vorige patient want er zat lipstick afdrukken of bloed op. Degene die mij behandelde zag dat ook maar gooide het weg tijdens de behandeling terwijl ze de handschoenen aanhad waarmee ze ook in mijn mond zat. Ik was er niet blij mee en later vielen nog meer zaken mij op.

De behandelaar gebruikte de computer bij de behandelstoel ook met handschoenen aan waarmee ze in mijn mond zat en toen de behandeling klaar was, haalde de persoon in kwestie de instrumenten gebruikt bij mij zonder handschoenen weg en plaatste met diezelfde handen een schoon papier in het bakje waarvan de randen ook niet gedesinfecteerd werden terwijl de gebruikte instrumenten en schone daar dus tegenaan kunnen komen. Ook werden nieuwe instrumenten in het bakje gelegd zonder de handen te desinfecteren na het wegleggen van de gebruike instrumenten.

Mijn vraag is of ik overdreven hecht aan hygiene of is dit inderdaad niet zoals het hoort? Moet ik me zorgen maken om mogelijke overdracht van infecties zoals Hepatitis of HIV vanwege de werkwijze in deze praktijk?

Alvast bedankt voor de reacties!
vV

die gaan op niet geringe schaal in tegen de basis- infectiepreventie voorschriften. Als dit al zo gaat kan je je afvragen hoe het verder gaat. Ik zou hier een schriftelijke melding van maken bij de praktijk. Geef ze ook de kans op herstel, dus kijk even hoe de reactie terug is maar wanneer je er een volgende keer bent 2 tips:
Stop zelf de behandeling, met opgaaf van reden, en verlang per direct een verantwoordelijke te spreken. Die moet aanwezig zijn.
wo, 01/16/2019 - 10:20 Permalink
Lieneke

Als antwoord op door vV

Zoals je het beschrijft, hoort het absoluut niet. Maar ik moet bekennen dat het me ook wel eens overkomen is dat ik een vies bekertje had laten staan. Domdom...gelukkig kwam ik er ook op tijd achter. Maar ik vind het erg raar dat de vieze instrumenten zonder handschoenen werden aangepakt en er ter plekke meteen al nieuwe werden neer gelegd. Het kan zijn dat er tussendoor toch een desinfectans over de handen is gegaan, maar zo te lezen heeft u het netjes in de gaten gehouden. Het hoort een automatische te zijn om alles met handschoenen af te ruimen, daarna de handenschoenen uit te doen en de handen te desinfecteren. Als het goed is, kan het toetsenbord en de muis worden afgenomen met een desinfectans of het folie eraf gehaald worden.
do, 01/17/2019 - 16:14 Permalink