herhaling wortelkanaalbehandeling

Author:
maslo
Posted:
do, 06/30/2022 - 22:27
Ik vraag mij af hoe vaak er een revisie van een wortelkanaalbehandeling gedaan kan worden. Ik heb nu twee keer een wortelkanaalbehandeling gehad bij dezelfde kies. De eerste was een jaar of 15 geleden, de tweede keer was 2 jaar geleden ivm een fistel vanuit dat element. Maar de fisteluitgang blijft maar en bij vlagen speelt de ontsteking op. Met name in de nacht voel ik dan meer druk en pijn en vaak ook i.c.m. met virusinfecties/verminderde weerstand.
Ik heb nu van mijn tandarts begrepen dat een apex resectie bij de kaakchirurg nodig is, maar ik vraag me af of (onder normale omstandigheden van de ligging wortels etc) het misschien ook nog mogelijk is om een wortelkanaalbehandeling opnieuw te doen maar dan bij een endodontoloog.

Ik vind het echt vreselijk om naar de kaakchirurg te moeten, dus als het anders kan dan zou ik daar eerder voor kiezen.
maslo

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Op zich is het dus wel mogelijk om het nogmaals te laten doen mits de voorwaarden goed zijn, dat is mooi om te weten. Ik ga na de zomer naar het CBT i.v.m. angstklachten, maar door de angst lukt het me vaak ook niet goed om de goede vragen te stellen voor mezelf w.b. behandelingen. Na wat gelezen te hebben hier, dacht ik in een helder moment dat ik zelf misschien ook liever een herbehandeling heb ipv een apex als dat kan.
Ik hoop dat ik het bij het CBT en/of tzt bij mijn eigen tandarts goed kan overleggen en dan contact kan opnemen met een endodontoloog. Ik neem tenminste aan dat mijn eigen tandarts of het CBT mij dan moeten doorverwijzen naar een endodontoloog. Bedankt voor de reactie.
za, 07/02/2022 - 00:05 Permalink
Tandarts_Richa…

Belangrijk is dat u vertrouwen hebt in uw behandelaar. U moet een goed gevoel hebben. De tandarts moet dat vertrouwen niet beschamen.... de band/vertrouwen vergroten. Dat kan ook in de algemene praktijk. Hoe eerder hoe beter. Niet alleen bij een CBT. Bij CBT werken ook gewone mensen waaraan u het vertrouwen zal moeten schenken. Vind iemand waar u dat vertrouwen aan kunt schenken. Niet goed???..... er zijn ook andere praktijken. U zegt het zelf : na CBT gaat u naar uw eigen tandarts. Dus waarom niet gelijk. Ik behandel de meest moeilijke casussen, bange cliënten gewoon in de praktijk. Wat ik niet zelf kan of denk dat een ander een onderdeel beter kan stuur ik daarvoor door. Maar omdat mijn client vertrouwen in mij heeft kan ik ook overtuigen dat vertrouwen te kunnen hebben in naar wie ik verwijs. Succes.
za, 07/02/2022 - 08:30 Permalink
maslo

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

U hebt een goed punt. Eigenlijk vertrouw ik mijn tandarts (voor zover het vertrouwen mij lukt) heel erg. Ik zou geen ander willen in principe - nu is er een wisseling in de praktijk ivm minder werken van mijn eigen tandarts en evt overname door nieuwe. De nieuwe tandarts heb ik een aantal keren gezien, dat is ook prima. Alleen is het punt dat ik een zeg maar tandartstrauma heb - beetje compliceerd verhaal wel - en dat ik zelf ook merk/voel dat ik het nodig heb om erover te kunnen praten en ook wat ruimte nodig heb. Beide dingen zijn lastig in de praktijk van mijn eigen tandarts te realiseren, dus vandaar dat ik via het CBT ga i.c.m. psychologische hulp. Vorige week nog wel bij mijn eigen (nieuwe) tandarts geweest i.v.m. de sudderende ontsteking, hij zei dus dat daar dan t.z.t. een apex bij de kaakchirurg nodig is. Ik ken hem dus nog niet zo goed in hoe hij werkt/denkt. De andere tandarts kent mij en ik hem al zo'n 25 jaar, dus over vertrouwen hebben in behandelingen en advies, dan zit dat bij de langstwerkende echt wel goed. Ik heb op dat vlak volledig vertrouwen, alleen hem heb ik niet gesproken over de sudderende ontsteking, dus ik weet niet wat hij zou zeggen. Om een goed gesprek te voeren moet de angst niet overheersen en dat is op dit moment helaas wel zo. Op afstand werkt het beter om erover na te denken. Ik waardeer dit forum dan ook erg op dit moment. Zelf zie ik het CBT als kortdurend traject vooral icm het psychologisch deel en de tijd die daar is voor dat traject.
Voor dit topic ging het me met name om de endo en de mogelijkheden. Ik zou natuurlijk alvast mijn eigen tandarts kunnen bellen/mailen met dezelfde vraag en evt al bij een endodontoloog informeren.

Ik heb beide tandartsen ook over een ander element een andere oplossing horen noemen. De een zegt 'kroon', de ander zegt 'extractie, want geen functie'. Dat vind ik ook lastig merk ik, omdat er twee zienswijzen zijn; Dat is een minder acuut probleem. Ik merk dat ik het wennen aan de werkwijze van een nieuwe tandarts ook nog lastig vind i.c.m. het feit dat ik zelf door de angst dus wat minder mondig ben in de behandelkamer. Dus nu weet ik ook niet zeker w.b. dat advies 'apex' het beste is, vandaar mijn vraag hier ook.
Voor nu heb ik wel genoeg duidelijkheid voor mezelf. Ik weet wat ik wil doen hiermee. Toch tandarts dit alvast voorleggen en evt endodontoloog vragen. Adviezen en tips zijn natuurlijk welkom. De rest van het verhaal (het angstdeel) post ik misschien nog wel bij het 'angst'forum
za, 07/02/2022 - 11:24 Permalink
Tandarts_Richa…

Honderd tandartsen honderd meningen. allemaal goed bedoeld. Advies hangt ook een beetje af v waar je gestudeerd hebt, Idd zinloos te veel in een overbodig element te investeren. Tenzij dat element in de toekomst wel v belang kan zijn maar dan is het niet meer overbodig. Ik zou eerst de endodontoloog raadplegen. Dan kan je alsnog naar de KC als dat het advies is. Psychologisch hulp kan ook buiten CBT. Misschien een idee om uw vragen thuis al op te schrijven. Dan kunt u ze ook niet vergeten. Of notities tijdens het gesprek over wat nog onduidelijk is. Voor mij makkelijk maar ik vind dat je tegenwoordig niet meer bang hoeft te zijn voor de tandarts. Eerst vertrouwen. Het ergste vindt men vaak pijn. Nou daar heb ik een verdoving voor. Dus geen reden meer om bang te zijn.
za, 07/02/2022 - 22:33 Permalink
maslo

Voor de endodontoloog is een verwijzing nodig zag ik, dus wilde ik alvast contact opnemen met mijn tandarts om de vraag voor te leggen, maar ze zijn al gesloten i.v.m vakantie. We gaan zelf ook eerst op vakantie. Dan komt het daarna wel. Hopelijk speelt de ontsteking niet ineens heel erg op (heb evt antibiotica achter de hand als het echt te erg wordt). En anders toch maar een tandarts bezoeken zo nodig.

W.b. het CBT-traject en/of elders psychologische hulp ben ik wel erg benieuwd wat de reden is om niet naar het CBT te gaan. Puur omdat vertrouwen in eigen tandarts het beste is of zijn er andere redenen? Ik wil ook wel een topic openen bij 'angst voor de tandarts' hierover zo nodig omdat het hier niet echt thuis hoort natuurlijk. Inmiddels heb ik al wel psychologische hulp ingeschakeld voor een kortdurend traject ivm de angst, maar ik schat zo in dat een traject bij het CBT me ook nog wel zou kunnen helpen om (hopelijk en ik heb goede hoop) in de nabije toekomst met vertrouwen en zonder al te grote angst(en) bij mijn eigen tandarts de nodige behandelingen te kunnen doen. Sowieso ga ik wel met mijn gezin mee naar de controles die bij onze eigen tandarts staan, dus de verbinding blijft wel.
za, 07/09/2022 - 00:36 Permalink
Tandarts_Richa…

Centrum bijzonder tandheelkunde, CBT, bijzonder tandheelkunde dat niet in de normale praktijk geleverd kan worden. Maar in een CBT werken ook tandartsen. Weliswaar soms gespecialiseerd op een bepaald onderdeel. Is uw gebit tandheelkundig zo bijzonder dat het niet in de praktijk behandeld kan worden. Angstige cliënten kunnen heel goed in de normale praktijk geholpen worden. Hangt v d behandelaar af, zo ook bij het CBT. Zoek een CBT met een speciale tandarts opgeleid om angstige cliënten te begeleiden als u dat perse nodig vindt. Of zoek een reguliere praktijk met een tandarts die goed overweg kan met angstige cliënte..
zo, 07/10/2022 - 20:08 Permalink
guus5656

Ik lees op internet de laatste tijd veel over de gevaren van wortelkanaalbehandelingen. Het schijnt dat er makkelijk metaaldeeltjes als kwik, cadmium en palladium in de kaakholte terecht kunnen komen. Die blijven daar achter en veroorzaken daar ontsteking waar je flink ziek van kan worden, ze worden vreemd genoeg niet verwijderd als je daar last van heb. Waarom worden die niet verwijderd en waarom wordt die ontsteking niet behandeld. Waarom staat zoiets niet in het tandartsdossier vermeld?
do, 07/14/2022 - 19:43 Permalink