Half jaarlijkse Fluoride behandeling

Author:
Liane
Posted:
ma, 03/10/2003 - 11:50
Even ter informatie, ik ben nu 30 jaar.

Als kind zijnde kreeg ik tot mijn 18de elk half jaar een fluoride behandeling. In al die jaren had ik maar 1 gaatje. Na mijn 18de werd gestopt met de behandeling omdat het niet meer werd vergoed door het ziekenfonds. Helaas voor mij had ik tijdens de controles daarna elke keer 1 á 2 gaatjes.

Op mijn 20ste werd door de tandarts besloten weer te beginnen met de fluoride behandeling. Het enigste nadeel was dat ik die zelf moest betalen, voor mij geen probleem als het om een goed behoud van mijn gebit gaat. Inderdaad had ik daarna aanzienlijk minder last van gaatjes.

Op mijn 25ste ben ik verhuisd naar een andere provincie, omdat het handiger is om een tandarts in de buurt te hebben, ging ik naar een andere tandarts. ( Grote fout van mij geweest )

Deze nieuwe tandarts weigerde mij om de fluoride behandeling te geven. Hij hield voet bij stuk. Zijn advies was om elke dag met ACT te spoelen en daarmee uit.
Ik zelf vind het spul absoluut niet te haggelen en krijg kokhals neigingen tijdens het spoelen. Ik heb meerdere keren verzocht mij een fluoride behandeling te geven, maar de tandarts bleef weigeren. En daar zat ik dus weer elk half jaar met een boor in mond.

Onwetend als ik was, ben ik niet gelijk overgestapt naar een andere tandarts.

Maar nu mijn vraag : kun je een fluoride behandeling EISEN van je tandarts (vooral als je het zelf betalen wilt) ?

Groetjes Liane
de digitale tandarts

Een fluoride applicatie elk half jaar bij de tandarts wordt eigenlijk alleen maar gedaan bij kinderen met een hoog risico op tandbederf.

De meest effectieve wijze om tandbederf tegen te gaan met behulp van fluoride is een lage dosering meerdere malen per dag. Dit is bijvoorbeeld te bereiken door driemaal per dag te poetsen met een fluoride tandpasta.

Een manier om naast het tandenpoetsen op regelmatige basis een extra fluoride moment te hebben is inderdaad door het spoelen met mondspoeling. ACT is een bekend en veel geadviseerd mondspoelmiddel omdat het fluoride bevat en niet aangezuurd is.

Bedenk ook dat naast fluoride, de mondhygiëne en de hoeveelheid ingenomen suiker een grote invloed hebben op het ontstaan van tandbederf.

Lees de informatie over fluoride eens op deze website.

Grt.
ma, 03/10/2003 - 12:20 Permalink