grote vullingen/ kronen; wat moet ik doen?

Author:
akran
Posted:
wo, 03/13/2002 - 15:47
Ik heb problemen met mijn kiezen linksonder de situatie is alsvolgt: de achterste kies bestaat grotendeels uit vulling, de kies daarvoor is al jaren geleden getrokken,de twee kiezen daarvoor zijn als het ware "opgebouwd" het zijn geen kronen maar lijken weer op echte kiezen.nu brokkelt er de
laatste tijd steeds een klein stukje vanaf, zodat ik al niet meer met die kant eet,en het eigelijk nauwelijks durf te poetsen,bang dat er nog meer afbreekt.over 3 weken moet ik voor controle,ik heb dan wel een aanvullende tandartsverzekering,maar niet het geld om hoge kosten te maken voor echte kronen ofzo. wat zou de behandeling kunnen zijn en vooral;hoe duur?de rest van mijn gebit is ondanks veel vullingen in goede staat.

[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-03-25 21:56 ]
de digitale tandarts

Wanneer tanden/kiezen grote vullingen bevatten, worden ze zwakker. Er is minder tandweefsel en de kans dat er een breuk optreedt wordt groter.

Tevens kan het voor de tandarts moeilijk zijn om de kies weer op te bouwen, zeker als de randen ook nog onder het tandvlees liggen. Een kroon kan in deze gevallen de oplossing zijn.

http://www.tandarts.nl/imagesforum/tijdvoorkroon.jpg
In deze kies bevindt zich een wortelkanaalbehandeling en een grote vulling, hierdoor zijn de wanden erg dun geworden en is er een vergroot risico op breuk.

De tandtechnieker is in staat om op het gipsmodel een kroon te vervaardigen, die als een "dop" over de kies heen valt en beschermt tegen ongunstige krachten op de dunne wandjes. Met een kroon is het tevens makkelijker om de natuurlijke vorm, inclusief contactpunten te herstellen.

http://www.tandarts.nl/imagesforum/kroon.jpg

Misschien is het een idee om in overleg met uw tandarts toch 1 kroon per jaar te laten maken. Hierdoor lopen de jaarlijkse kosten niet teveel op en kunt u toch uw gebit zo duurzaam mogelijk laten restaureren.

Mocht dit helaas niet lukken, dan zou een plastische kroon mogelijk uitkomst bieden. Hierbij worden de zwakke wanden verlaagd en bedekt/weer opgebouwd met vulmateriaal. Het vulmateriaal vangt dan een groot deel van de krachten op, zodat de belasting beter verdeeld wordt.

http://www.tandarts.nl/imagesforum/plastischekroon.jpg
Plastische kroon


[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-03-25 21:58 ]
ma, 03/25/2002 - 09:38 Permalink