Grijze vullingen vervangen voor witte vullingen

Author:
jvk
Posted:
di, 10/31/2006 - 11:06
Ik heb sinds kort een nieuwe tandarts, doordat ik verhuist ben. Nu ben ben ik vandaag op controle geweest. Deze nieuwe tandarts raad me aan mijn grijze vullingen te vervangen voor witte vullingen. Dit omdat mijn grijze vullingen er slecht afgewerkt zijn en daardoor heel ruw. Waardoor zij bang is dat mijn kiezen gaan brokkelen. Ik heb geen last van deze vullingen op dit moment. Er zitten geen gaatjes onder de vullingen en mijn gebit ziet er voor de rest netjes uit. Ik twijfel, enerzijds omdat ik nergens last van heb maar anderzijds wil ik ook niet wachten totdat ik een keer problemen krijg. Zijn er mensen die mij advies kunnen geven?

Vriendelijk dank,

Jvk
fleetstone

Mijn tandarts raadde mij dit ook eens aan (het ging om twee naast elkaar liggende kiezen met 3-vlaksvullingen). De reden daarvoor was dat ik vlg. de tandarts tussen de kiezen moeilijk zou kunnen flossen. Omdat de vullingen ooit door een andere tandarts zeer vakkundig zijn gelegd en in prima staat verkeerden, heb ik ze niet laten vervangen. Dat voorstel v.d. tandarts was 6 jaar geleden (de vullingen zelf zijn veel en veel ouder) en intussen flos ik nog steeds (met gemak) tussen de kiezen.

Ik mag me eigenlijk als leek niet uitspreken over jouw situatie, maar ik vind, strikt genomen, de reden (slecht afgewerkt en ruw) niet sterk genoeg. Ruwe amalgaamvullingen kunnen nl. gepolijst worden. Daar zou de tandarts mee kunnen beginnen.

De logica dat slecht afgewerkte, ruwe vullingen tanden/kiezen kunnen doen brokkelen, ontgaat mij. Dan moeten de vullingen toch wel erg groot en diep zijn, jij een zwak gebit hebben en de gewoonte hebben harde nootjes te kraken, anders kan ik mij dat niet voorstellen. Hier schort iets aan de communicatie tussen jou en de tandarts.

Als de tandarts dit brokkelen voorziet dan moet er iets ernstigers aan de hand zijn. Of het gevaar van brokkelen ontlopen kan worden door het amalgaam door composiet te vervanden, mag ik niet zeggen; ik ben geen tandarts.

Ik probeer een genuanceerd antwoord te geven.
Tandartsen kunnen m.b.t. het vervangen van vullingen van mening verschillen. Het is maar net wat zij op de universiteit geleerd hebben.
Daarom: vraag aan de tandarts hoe de staat van de grijze vullingen is (sluiten ze goed aan en lekken ze bv. niet), en vraag waarop de vrees van brokkelen gebaseerd is (bv. omdat er te weinig van het element over is).

Mijn advies: wat goed is, niet afbreken tenzij het echt nodig is.
di, 10/31/2006 - 13:02 Permalink
jvk

Hallo Fleestone,

Dank je wel voor je advies.

En toelichting op het verhaal is dat sommige van die vullingen inderdaad diep zijn. Ze zegt dat witte vulligen esthetisch ook mooier zijn. Dat kan ik natuurlijk niet ontkennen. Doordat de afwerking slecht en de tanden dus ruw zijn is het moeilijker ze schoon te houden met alle gevolgen van dien. Ik ben 22, maar ze zegt dat het lijkt alsof ik mijn vullingen al een lange tijd heb terwijl ik jong ben.

Ik heb volgende week weer een afspraak en zal het meer uitgebreid met haar over de situatie hebben. Het is niet alleen een kostbare zaak maar ook is er niets aan de hand op dit moment. Ik heb geen gaatjes, ik heb geen pijn en mijn mondhygiene is goed. Dus ik twijfel heel erg.

Jvk
di, 10/31/2006 - 13:13 Permalink
fleetstone

Diepe vullingen zegt niets over de kwaliteit van een element.
Amalgaamvullingen kunnen heel, heel lang mee.
En ja, wit is mooier, maar amalgaam is voorlopig nog niet 'uit de lucht' omdat het zo'n sterk materiaal is.
Het is onzin van jouw tandarts om op te merken dat het lijkt alsof je de vullingen al een lange tijd hebt. In alle eerlijkheid: wat moet je daarmee?

Laat zij (de ta dus) nou eerst eens die vullingen polijsten, dat kost bijna niks.
di, 10/31/2006 - 13:23 Permalink
robinson

Heel goed, Fleetstone. :wink:
Eerst polijsten, dan beoordelen.
Zijn het erg diepe en grote vullingen dan zou ik eerst deze vervangen door glasionomeer.(indien noodzakelijk!!) Afwachten en tzt.bekronen.
di, 10/31/2006 - 13:28 Permalink
alscho28

tja,

ik zou zelf denk ik kiezen voor niet vervangen, want dan moet er weer meer weg geslepen worden. Is er veel afgebrokkeld geweest of ging het altijd goed?

Ik denk dat je er maar rustig over moet nadenken...
di, 10/31/2006 - 13:35 Permalink
jvk

Er is nog niets afgebrokkeld. En polijsten klinkt inderdaad een stuk beter. Ik stoor me niet aan de grijze vullingen. Ik denk erover na, maar ik nijg naar polijsten.

Ik wil gewoon geen problemen. Wat zou er gebeuren als deze vullingen erin zouden blijven? Dan neem ik aan dat op een gegeven moment de vulling vervangen moet worden. Maar wil de tandarts dan nu ets doen dat later ook nog kan?
di, 10/31/2006 - 13:47 Permalink
fleetstone

Nou, jvk, het antwoord van Robinson (een m/v uit het vak) moet je toch wel geruststellen.

Waarom zo bang voor iets wat nog helemaal niet de aan de orde is?

Heb je een dermate slecht gebit?

En ja, het is goed denkbaar dat de ta (graag) nu iets wil doen wat later ook nog kan.

Nogmaals een goed gelegde vulling mag net zolang blijven zitten totdat er weer sprake is van gaatje (maar lekkage mag natuurlijk ook).
di, 10/31/2006 - 14:03 Permalink
jvk

Hi Fleetstone,

Ik heb geen slecht gebit. Maar ik lees een hoop 'ramp verhalen'. Ik ga aan haar vragen wat zij van polijsten denkt.

Ik heb nergens last van dus zo als het nu is is het voor mij prima. En het ergste wat dus kennelijk kan gebeuren is dat er een nieuw gaatje komt of dat de vulling gaat lekken. Het lijkt me dat dat risico er ook is als er nieuwe vullingen inkomen.

In ieder geval bedankt.
di, 10/31/2006 - 14:11 Permalink
Olcaytoulu

Ik heb een nette gebit. Ben veranderd van tandarts omdat ik ben verhuisd. Dus ook nieuwe tandarts. Op advies grijze vulling al 17 jaar oud moest vervangen worden door witte. Dit is 5 weken terug gebeurd. Maar sindsien kan ik er niet op bijten. Hij is zeer gevoelig. Al 3 keer langs geweest blijkt gewoon goed afgewerkt te zijn. Ook foto gemaakt. Op de foto zag hij er ook goed uit. Ik heb geen pijn maar hij is zo gevoelig als ik wat eet. Precies in het midden. Mijn tandarts vertelde mij, dat misschien mijn zenuwen geirriteerd is en daardoor nog 2 weken even laat rusten. Vervolgens moet ik het weer aangeven als hij niet over is. Is dit normaal?
vr, 05/11/2018 - 16:30 Permalink
Olcaytoulu

Als antwoord op door vV

Hmmm ok. Wamt was echt op het punt om vam tandarts te veranderen. Het is tot traumatisch situatie gekomen. Net of het zo gaat blijven. Mjah nog een week of 2 te gaan daarna gaan zij nogmaals controleren. Bedankt iedergeval. Dat tot rust komen heeft me in iedergeval iets verlicht.
vr, 05/11/2018 - 20:43 Permalink