Gouden tand verwijderen....

Author:
ikke25
Posted:
di, 10/18/2005 - 18:50
Ik wil heel graag mijn gouden tand laten verwijderen, maar weet niet hoe dat in z'n werkgaat. Ik neem aan dat mijn "oude" tand helemaal verwijderd wordt. Wat krijg ik er voor in de plaats en wat kost zoiets????
Hoop dat iemand een antwoord voor me heeft, want wil er vanaf :(
carabelli

Of er een kroon op moet hangt af van het soort 'gouden tand'.

De meeste gouden tanden die bij bijv. vooral bij surinamers, antillianen ed. populair zijn, zijn over het algemeen zog. 'bandkronen'. Bandkronen zijn eigenlijk dunne gouden hulsjes die om een tand of kies passend worden gemaakt, bij deze bandkroontjes wordt over het algemeen weinig tandweefsel verwijderd (vaak alleen rond de contactpunten). Als er sprake is van een bandkroon hoeft er dus niet altijd vervangen te worden door een echte kroon, maar kan bijv met composiet het geheel weer hersteld worden. Het grote probleem met bandkroontjes is alleen dat ze vaak erg slecht aansluiten en dat er caries onder zit, dit kan wel een reden zijn dat er uiteindelijk een kroon geplaatst moet worden.

Is er sprake van een echte vol gouden kroon waarbij de tand volledig omslepen is, dan kan er alleen een nieuwe tandkleurige kroon geplaatst worden als vervanging van de gouden kroon.

Dus afhankelijk van het soort 'gouden tand' en de specifieke omstandigheiden van het geval zal moeten worden bepaald of er met composiet gerestaureerd kan worden of dat er een tandkleurige kroon geplaatst moet worden. Als er met composiet gerestaureerd kan worden zul je ergens rond de 150 euro kwijt zijn (afhankelijk van de grootte van de restauratie), voor een volledige kroon moet je aan een bedrag rond de 450-500 euro denken.
wo, 10/19/2005 - 10:41 Permalink
ikke25

nee, ik heb het (natuurlijk) niet vergoed gekregen toen ik het ging doen. Het was natuurlijk niet noodzakelijk. Ik blijf niet bij dezelfde verzekeraar en bij de verzekeraar waar ik nu ga, neem ik de een na hoogste tandartsverzekering
vr, 12/30/2005 - 14:39 Permalink