Gezonde tand trekken om ruimte te maken voor verstandkies

Author:
isomis
Posted:
vr, 12/30/2022 - 18:51
Mijn tandarts heeft foto's gemaakt van mijn verstandskies (bovenkaak) en op de foto is goed te zien dat mijn verstandskies tegen de wortel aan het aanduwen is van mijn achterste kies.

Zijn voorstel is om de gezonde achterste kies te trekken, zodat de verstandskies de ruimte heeft om de plek van mij achterste kies in te nemen.

Ik vind dat best een bizar voorstel om een gezonde kies te trekken. Hij is natuurlijk niet helemaal gezond, want de verstandskies is al tegen de wortel aan het aandrukken en dat voel ik soms als ik bijvoorbeeld verkouden ben. Tevens heb ik wel eens zo'n smaakje in mijn mond. Wat erop kan duiden dat het al aan het ontsteken is bij de verstandskies.

De overige 3 verstandskiezen zijn gewoon getrokken en mijn eerste idee was gewoon om ook die vierde te trekken. Alleen de tandarts geeft aan dat ik het risico dan loop om allebei de tanden te verliezen.

Ik kan echt niks vinden op het internet over deze behandeling. Daarom vraag ik mij af of dit gebruikelijk is? Ik vind het namelijk nogal wat om een gezonde kies te trekken, omdat hij wellicht ook problemen gaat krijgen in de toekomst.
Tandarts_Richa…

Dat hangt v d situatie af. Als de te trekken kies nog goed is, dat zou ik met een x-foto moeten beoordelen, zou ik gaan voor het trekken v d verstand kies. Als de kies heel slecht is en te voorspellen is dat de verstandkies op de goede plek komt, eventueel met behulp v orthodontie. dan zou dat een goede optie zijn. Het is niet een standaard behandeling voor mij. Dat zou ik niet overwegen zonder gedegen onderzoek. Tegen een wortel aan drukken is natuurlijk niet goed, maar als te verwachten is dat de verstandkies op een normale manier kan doorbreken hoeft dat geen problemen te leveren. Als al schade is en te verwachten is dat het niet normaal zal doorbreken moet beoordeeld worden wat de beste optie is. Post de x-foto dan kan ik misschien meer zien/ adviseren. Zo is het niet vertstandig een oordeel te geven.
za, 12/31/2022 - 00:59 Permalink
isomis

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Ik ga de foto opvragen.

Overigens gaat de verstandskies niet meer goed doorbreken. je ziet hem echt goed tegen de wortel van de kies liggen, net onder de kies. Hij ligt ook aardig horizontaal maar net met een flauwe bocht naar boven. Je ziet echt twee wortels van de kies waar hij tegen aan drukt. De ene wortel van deze kies is gewoon recht en gaaf. De wortel daarnaast waar de verstandskies tegen aandrukt, heeft echt een bolling omdat de verstandskies er tegen aandrukt.
za, 12/31/2022 - 07:40 Permalink
Tandarts_Richa…

Als in de toekomst.... wanneer is dat, problemen zijn dan pas trekken, dat kan nog altijd. Door de kaakchirurg laten verwijderen. En als de wortel te dicht bij de hoofd zenuw in de kaak ligt dan eerst de kroon gedeelte verwijderen, en later als de wortel doorgegroeid is de tweede gedeelte. Gat groeit wel dicht dus dat moet geen bezwaar zijn.
za, 12/31/2022 - 14:44 Permalink
isomis

De foto. En antwoord van de tandarts:

Ik heb het mijn collega overlegd en alle opties brengen onzekerheden met zich mee. Bij het weghalen van de goede kies is er een klein risico dat de verstandskies niet op de goede plaats doorkomt. Bij het weghalen van de verstandkies is er in mijn ogen een groter risico dat er een botdefect blijft bestaan aan de achterkant van de goede kies. Ik ben niet bang voor het verschuiven van de andere tanden en kiezen, want die hebben altijd de neiging naar voreten te schuiven en niet naar achteren in de mond. Ons advies is dus wel om de goede weg te halen

Hij heeft mij wel doorverwezen naar kaakchirurg voor second opinion. Wat denken jullie wat het best is?
Attach
vr, 01/13/2023 - 11:25 Permalink
Tandarts_Richa…

Er is idd altijd de neiging nom naar voren te gaan. Maar soms uitzonderingen.. En botdefect...???. niet zeker dat daar een probleem mee zou zijn.Extractie wond zal waarschijnlijk herstellen zoals normaal herstelt na het trekken v e tand/kies.
vr, 01/13/2023 - 11:59 Permalink
Tandarts_Richa…

Houdt twee fingers precies achter elkaar en kijk v voren, hoeveel fingers ziet u... juist een. op een dergelijk foto is dat niet helemaal juist te beoordelen. Het lijkt misschien helemaal er in gegroeid maar voor hetzelfde geld zit het er net achter. Denk niet dat de verstandkies op de plek v d kies ervoor zal groeien als de kies ervoor getrokken wordt maar dat is niet met zekerheid te voorspellen. Een CBCT scan kan wel duidelijkheid geven. Ik zou de verstand kies verwijderen ... de kies ervoor kan dan beoordeeld worden en alsnog verwijderd worden als ik het verkeerd heb beoordeeld.
vr, 01/13/2023 - 21:57 Permalink