Gebitsrenovatie dmv kronen. Maar overal pockets. Wat te doen?

Author:
Lian
Posted:
ma, 08/15/2022 - 18:34
Graag hoop ik op duidelijkheid over de behandeling die ik binnenkort zal ondergaan.
Het gaat over een gebitsrenovatie. Ik mis in totaal 5 kiezen, de overige wilde ik beschermen door kronen erover heen te laten plaatsen. Op de plaatsen waar ik kiezen mis, is gekozen voor een frameprotese, zodat ik uiteindelijk weer een goed, volledig functionerend gebit kan hebben.
Begroting is gemaakt, afspraken zijn vooruitgepland om na de vakantie van start te kunnen gaan.

Voor een ander probleem die ik heb, heeft de behandelend KNO arts gevraagd voor een overzichtfoto, röntgenfoto van de tandarts met een stukje diagnostiek, om eventuele ontstekingen aan wortelpunten enz. te kunnen uitsluiten.
De rontgenfoto heb ik gekregen. De assistente van de tandarts vertelde dat er geen ontstekingen zichtbaar waren, maar wel dat de kaak aan het slinken was en dat er pockets waren.

Eigenlijk door toeval, voortkomend uit een ander probleem (kno), ben ik erachter gekomen dat er sprake is van pockets in mijn gebit.

Er worden dus kronen gezet over mijn bestaande tanden waar pockets zitten. Het hele gebeuren kost enorm veel geld, als ik dan ook een goed en functionerend gebit heb, heb ik dit er graag voor over.
Maar er is niet gecontroleerd of mijn kaak en kiezen wel geschikt zijn voor dit hele project, ook niet dat er pockets waren.
Mijn angst is dat ik dadelijk een heleboel geld kwijt ben terwijl ik misschien over een paar jaar door die pockets mijn tanden helemaal kwijt ben en beter een kunstgebit had kunnen nemen.

Ik hoop dat ik het een beetje goed heb kunnen overbrengen en duidelijk heb kunnen maken waar ik mee zit.

Hoop op een antwoord hierover, alvast hartelijk dank, Lian.
Tandarts_Richa…

Voordat ik aan een renovatie begin start ik met de fundering waar de voorzieningen op komen, uw wortels en de ophanging daarvan. Ik meet en maak x-foto's om o.a het bot niveau, eventuele ontstekingen aan uw wortelpunten etc te kunnen beoordelen. Eerst zorgt u dat het tandvlees( uw ophanging ) samen met hulp v d mondhygiëniste op orde is. Een pocket hoeft niet altijd te betekenen dat er geen kroon gemaakt kan worden. Eventuele ontstekingen met wortelkanaalbehandelingen oplossen etc etc. Pas als de basis goed is begin ik met de preparaties voor kronen en bruggen etc etc. Overigens een kroon indiceer ik meestal als onderdeel v e brug of als de tanden/ kiezen over gevuld zijn. Dus een gave kies bekronen om te beschermen neen. Wel als onderdeel v e rehabilitatie indien nodig. Een diagnose wordt door mij en niet mijn assistente gesteld. Hoewel ik moet toegeven dat mijn assistente er heel veel v afweet en een goede kijk erop heeft. Als uw medische kosten in een jaar boven een bepaald percentage v uw reken inkomen komt kunt u dat fiscaal opvoeren. Vraag het uw boekhouder. Een kunstgebit .... neen nooit voor mij tenzij niet anders kan.... maar vaak zijn er andere mogelijkheden.
ma, 08/15/2022 - 20:46 Permalink
Lian

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Beste Tandarts Richard,

Fijn dat ik even advies kon opvragen over mijn situatie. Ik heb de rontgenfoto, alleen zou ik dit niet op dit veld willen plaatsen, een privebericht heb ik geprobeerd om de rongtenfoto te sturen, lukte niet.

Ik heb nagekeken voor een mondhygieniste bij mij in de buurt. Daar wil ik een afspraak mee maken, voor algehele controle, reiniging plus ook een stukje diagnostiek over de toestand van mijn gebit/tandvlees enz. Misschien dat zij kan bepalen of het traject verantwoord is of dat het juist eerst goed behandeld moet worden voordat we van start gaan.
Op internet heb ik geprobeerd mij wat in te lezen over pockets. Het mag gerust 3 mm zijn, dan staat er niets in de weg om dit traject in te gaan. Precies wat u aangaf idd.
Maar de gang van zaken zoals u aangeeft wat eerst gecontroleerd moet worden, is bij mij niet gebeurd.

Ik schreef dit bericht niet om mijn tandarts in discrediet te brengen, maar als de kno arts niet gevraagd had voor een rontgenfoto, wist ik niet eens van de pockets af. (er zou niet eens een rontgenfoto zijn gemaakt.)

De afspraken die ik heb staan voor de komende maanden zijn;
-slijpen zijdelingse delen.
-afdruk, beethoogte bepalen, kapjes kronen gepast.
-passen frame en kronen.
-plaatsen kronen en frame.
-slijpen front.
-plaatsen kronen.

Het gaat over de bovenkaak, die in meerder fases word gedaan. Afspraken zijn verdeel over ongeveer 2,5 maanden.

Nogmaals, ik wil niet slecht over mijn tandarts praten, maar ik maak me zorgen dat dit gewoon wordt gepland zonder de voorafgaande onderzoeken of alles wel in orde is.
Wat er ook nog bijkomt; mijn beide ouders hadden slechte genetica om zo maar te noemen, rond hun 45ste hadden zij al een kunstgebit. Inmiddels zijn zij al overleden, maar ik weet dat in mijn hele familie van mijn moeder, hun allemaal tandproblemen hadden. Dit was niet als gevolg van slechte hygiene of zo, eerder erfelijkheid. Allemaal ontstekings gerelateerd.
Tijdens het opgroeien heb ikzelf teveel antibiotica kuren gehad, wat ook weer invloed schijnt te hebben op het gebit van een mens. De kiezen die ik kwijt zijn, waren ook door het gevolg van onstekingen verloren gegaan.

Maar goed, in elk geval hartelijk dank, ik ga dan naar de mondhygieniste om erachter te komen hoe het gesteld is. Jammer dat ik niet de rontgenfoto kan sturen, zou daar graag uw mening over willen horen. Misschien dat u zelfs kunt zien hoeveel mm de pockets zijn.

Vriendelijke groet, Lian.
di, 08/16/2022 - 12:15 Permalink
Tandarts_Richa…

Erfelijkheid kan een rol spelen maar u kunt vroegere tijden niet vergelijken met het heden. Uw ouders niet met u. Tegenwoordig kunnen wij de mond veel beter begeleiden als wij de kans krijgen. Dus geef ons de kans. AB kuur kunnen ook invloed hebben. Zijn de kiezen die u verloren hebt ook endodontisch behandeld om de ontstekingen te geneze. Eventueel met een herbehandeling bij complicaties. Of is er gewoon getrokken. Dit gebeurt vaak vanwege financiële redenen. Niets ten nadele v uw tandarts / mondhygienist.... maar als u voor een dergelijke uitgave staat met parodontale problemen zou ik een parodontoloog raadplegen. Ik stuur vaak door voor het zekere. Overleg het met uw tandarts. Misschien heeft hij/zij wel degelijk rekening gehouden met alle omstandigheden maar u daar niet over ingelicht. Er wordt hier wel vaker een x-foto geplaatst. zonder naam etc. dus anoniem??. Ik ken u alleen als Lian. Verder niet. Ik weet niet hoe een prive bericht werkt op deze site maar onderin vindt u contact . Probeer het daarmee. Wordt waarschijnlijk doorgestuurd.
wo, 08/17/2022 - 01:00 Permalink
Lian

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Beste Tandarts Richard,
Wederom dank voor een reactie terug. Ik ben juist heel blij dat we goede mondzorg hebben, zou mijn tandarts ook absoluut niet kwijt willen.

Ik ben niet altijd goed in de dingen duidelijk te verwoorden, maar wat ik met mijn voorlaatste bericht bedoelde, was dat ik uw advies ter harte nam en net daardoor naar de mondhygieniste wil en ga.
Ik heb een goede gevonden en ga bellen voor een afspraak.
Op haar website stond ook dat zij haar bevindingen doorstuurt naar de tandarts, met goedkeuring van de client. Dat lijkt me een goede samenwerking dan.

Maar juist hierdoor geef ik jullie ook een kans, hiermee geef ik mijzelf ook de mogelijkheid op een gezond gebit.

Het woord; endodontisch heb ik even moeten opzoeken, maar betekent dus wortelkanaalbehandeling. Dat heb ik idd gehad, maar de pijn werd erger tot het niet meer te verdragen was. Van 1 kies heb ik bijna een jaar last van gehad. Mijn tandarts heeft alles gedaan wat mogelijk was, zelfs tot antibiotica kuren aan toe om ontstekingen te bestrijden.
Uiteindelijk was ik blij dat de kies (of kiezen) eruit mochten, dit op mijn verzoek. Als pijn niet meer te harden is, en er is al vanalles geprobeerd, wil je maar 1 ding, dat het ophoud.
Dit is begonnen in 2014, in de loop der jaren ben ik dan in totaal 5 kiezen kwijt.

Ging mij erom, ik ga een kostbaar traject in, ik kan dit maar 1x betalen. Heb nog 1 kans om mijn gebit te herstellen, maar dan wil ik ook zeker zijn dat alles in orde is, niet dat ik binnen een paar jaar alsnog aan een kunstgebit moet.
Daarom neem ik ook uw raad ter harte en ga ik naar de mondhygieniste voor een diagnose om duidelijk te krijgen hoe de situatie is.
Ik begin al kaakklachten te krijgen, dit wil ik graag verholpen hebben.

Misschien heeft mijn tandarts mij niet ingelicht omdat het meevalt, maar daarom wilde ik net de rontgenfoto naar u sturen.
Misschien ziet u dat het wel kan, en zijn de pockets te verwaarlozen. Zou echt graag uw mening en bevindingen willen horen.

Ik ga het nog 1x keer proberen of het lukt om een rontgenfoto via privebericht door te sturen.
De reden dat ik het hier niet wil plaatsen is schaamte voor mijn gebit.

Alvast hartelijk dank, Lian.
wo, 08/17/2022 - 12:41 Permalink
Tandarts_Richa…

nogmaals , wil tandarts en mondhygiënist niet tekort doen maar met een dergelijke mogelijke uitgave zou ik een parodontoloog raadplegen. Is uw kies ook door de endodontoloog her behandeld...Op een x-foto kan ik niet zien wie u bent allen uw gebit dus niet als persoon herkenbaar. Sterkte
wo, 08/17/2022 - 17:28 Permalink
Tandarts_Richa…

OOOOH ben jij dat .... grapje. Op de voortanden boven zou ik nu in deze situatie geen kronen plaatsen uitgaande v wat ik op deze foto zie en zonder onderzoek in de mond. Eerst de ophanging in orde door de parodontoloog, niet mondhygiënist . De parodontoloog heeft dan de verantwoording en zal de hulp v d mondhygiënist gebruiken.. Als ik de foto bekijk denk ik dat u rechts voldoende stabiliteit heeft maar links boven net een kies tekort komt. Is het echt nodig meer kiezen te maken u heeft nu het minimale noodzakelijke. Flink botafbraak in het front boven en oppassen bij de 46/16. Of de boven front op den lange duur te behouden is hangt af van wat de parodontoloog kan bereiken. Belangrijker hoe goed u uw gebit kunt verzorgen. Rookt of heeft u in het verleden gerookt... dat zou voor mij veel verklaren. Als u bereid bent een uitneembare voorziening, zoals een frame te dragen, dan heeft u zelfs voldoende aan de 23/24 en de 13/14 om een frame aan op te hangen mits die elementen gezond zijn, ( parodontoloog) de voortanden kunnen mooi in de frame opgenomen worden na eventuele extractie. Bereid om de ankers v e frame prothese te accepteren dan hoeven die 4 elementen niet bekroond te worden, behalve misschien de 14/24 afhankelijk v d grootte v d vullingen. Anders kunnen voorzieningen in die 4 kronen gemaakt worden om de functie v d ankers over te nemen. Er zijn ook alternatieven afhankelijk v uw budget. Indien voldoende bot aanwezig en parodontaal gezond, niet rokend, zou u ook ter vervanging v d 4 front elementen twee implantaten en een 4 delig implantaat gedragen brug kunnen plaatsen etc etc ...verschillende alternatieven maar allemaal afhankelijk v hoe goed U vooral en de parodontoloog de fundering rustig kunnen krijgen. Verschillende zienswijzen/oplossingen afhankelijk v d behandelaar. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Waar woont u??. Weet in Breda een heel goede parodontoloog maar ook meerdere in den lande.
wo, 08/17/2022 - 23:50 Permalink
Lian

Beste tandarts Richard,

Wat ben ik blij dat ik dit forum geraadpleegd heb... Hartelijk dank voor uw bevindingen. Dit behoed mij voor een enorme ramp.
Ik schrik hier echt enorm van, kan wel janken. Mijn gebit is dus echt niet in orde voor dit traject.
Zoals ik eerder aangaf in mijn schrijven, is geen enkel vooronderzoek gebeurd, ook niet ingelicht over wat dan ook.
De rontgenfoto was gemaakt op verzoek van mijn kno-arts (voor een ander probleem), niet door de tandarts.
Zo kwam ik te weten over het slinken van mijn kaakbot en de pockets, tussendoor snel telefonisch medegedeeld door de tandartsassistente.
Als dit niet gebeurd was, was ik gewoon eind september dit traject ingegaan, in het volste vertrouwen dat alles in orde was...
Kosten; 7.300,00 euro. Dit is alleen voor de bovenkaak.
De onderkaak zou volgend jaar aan de beurt komen.
Nu zit ik wel te janken... Ik was bereid om alle reserves wat ik had/heb te besteden, om mijn gebit te renoveren.
Het bovenkaak traject (zal ik zo noemen) zou bestaan uit; kronen over bestaande tanden en een frameprothese voor de ontbrekende tanden boven, 3 stuks aan de frameprotese vast. (ik hoop dat ik het duidelijk kan overbrengen).
Beste Richard, ik ben maar een leek, ik waardeer de diagnose, maar ik begrijp al die codes niet zo goed, neem me niet kwalijk.
Als ik het een beetje probeer te begrijpen, dan is mijn ophanging; alles wat in het tandvlees zit, wortels, toestand kaak enz. niet in goede toestand, en is het zelfs de vraag of ik dan mijn tanden uberhaupt kan behouden, afhankelijk wat de paradontoloog nog kan redden.
De cijfers, ik denk dat hiermee een gebied/locatie van een tand word bedoeld. Mijn voortanden dan eruit, en als de overige bestaande kiezen door een paradontoloog nog in orde kunnen worden gemaakt, daaraan kan dan de frameprotese vast zitten.
Implantaten wil ik liever niet doen, vooral ook omdat ik zo ontstekingsgevoelig ben. Hier had ik in het verleden al over nagedacht, vandaar dat ik gekozen had voor een frameprotese.
Ik hoop dat ik het zo goed begrepen heb.
Wat ik erg vind, is dat er nog niet eens gekeken is of alles in orde is, het zou zo maar "gedaan" worden, zonder onderzoek enz.
De afspraak met de mondhygieniste is gemaakt, ik kan 7 september terecht. Maar ik ga morgenochtend op zoek naar een paradontoloog, hoe ik deze moet vinden weet ik niet, ik ga maar kijken op google dan.
Ik woon in het zuiden van het land trouwens, breda is de provincie naast mij, zal ik maar zeggen.
Ben echt overstuur en emotioneel nu, kan mijn tranen niet bedwingen, ik weet dat dit niet uw bedoeling was. Maar dit is gewoon pure eerlijkheid en behoed mij voor een financiele ravage.
Het heeft ook te maken met het verlies van vertrouwen in mijn tandarts, ze zou gewoon knip en plakwerk hebben gedaan. Bij zoiets als dit, doe je toch gedegen onderzoek of het mogelijk is, voordat je een hele bovenkaak doet?
Ik zou alles wat ik had, kwijt zijn geraakt. Niet alleen mijn reserves maar ook mijn tanden, mijn aangezicht.
Het raakt me enorm. Moet hier ook echt van bijkomen.
Richard, mijn oprechte dank voor je kundigheid en eerlijkheid.
do, 08/18/2022 - 21:14 Permalink
Tandarts_Richa…

U heeft het denk ik goed begrepen. Verwijzing naar parodontoloog kan via uw tandarts, ik denk : goed dat u dat doet. Vraag een consult aan bij uw tandarts en vraag hoe en waarom zo gehandeld wordt. Ieder heeft zijn/haar eigen behandel methode. Ik hoop dat ik de goede heb aangegeven. Laat mij het antwoord weten. Een frame prothese is een goedkoper maar prima oplossing als u het zicht v d ankers accepteert en goedkoper. Welk regio woont u.
do, 08/18/2022 - 22:40 Permalink
Lian

Beste Tandarts Richard,

De redactie hier heeft mijn email-adres, misschien kunt u een goede paradontoloog adviseren.
Wat betreft de regio waar ik woon, dat is zuid-limburg/parkstad.
Ik moest het even allemaal laten bezinken, het gebit is toch een deel van wie je bent als mens. Het is het aangezicht.
Maar ik heb voor mezelf duidelijk dat gezondheid voorop staat, dan liever eruit wat eruit moet, en behouden wat mogelijk is met hulp van paradontoloog en mondhygienist. Frameprothese is een goede oplossing voor dat wat ontbreekt, en nog zal gaan ontbreken.
Er zijn al andere klachten die ik heb, die misschien wel voortkomen uit de toestand van mijn gebit/kaak (daarvoor naar kno arts, aanhoudende klachten sinds vorig jaar).
Gisteravond en vandaag veel nagedacht hierover, het gaat toch steeds door mijn hoofd heen.
Ik vind het moeilijk om dit bespreekbaar te maken met mijn tandarts.
Maar ik ga dat gesprek toch aan.
Wederom hartelijk dank voor alle eerlijke info.
vr, 08/19/2022 - 12:09 Permalink
Lian

Dankuwel voor de moeite.
Ik had de website open laten staan in de hoop dat u dit nog zou lezen.
De link van u heb ik geopend en daar staat een centrum die bij mij in de buurt is. Daar is veel mogelijk, zij hebben daar meerdere specialisaties onder 1 dak.
Ik hoop dat dit een goed centrum is, ik ken het niet.
Dankuwel voor de moeite, het word gewaardeerd.
Op dit moment heb ik het gevoel alsof er maar 1 persoon is die mij wilt helpen, die heeft geluisterd, die echt goed heeft gekeken naar de situatie, die mij ook heeft gesteund, met alle vragen en situaties waar ik mee zit. U.
vr, 08/19/2022 - 14:00 Permalink
Tandarts_Richa…

Er zijn meer personen. Alle tandartsen doen hun best maar hebben door de werkdruk helaas niet altijd de tijd. Centrum v Beek is gesloten heb ik gelezen Bestaat niet meer. De vraag heb ik bij een ander parodontoloog weggezet maar nog geen antwoord. Vorig jaar heb ik een client, die verhuisde, op voorspraak v e parodontoloog in Amersfoort doorgestuurd naar Heerlen . Wij hebben in Nederland een hoog niveau v opgeleide parodontologen waar je met vertrouwen naartoe kunt gaan. Als ik antwoord krijg geef ik het door succes. Laat ons in ieder geval weten hoe het afloopt ook na een jaar v afbehandelen.
vr, 08/19/2022 - 14:16 Permalink
Lian

Dat klopt, en ik heb er alle begrip voor, de werkdruk is ook hoog in dit vakgebied. Daarom hoop ik zo dat het centrum wat ik ga bellen (maandag bereikbaar) wel tijd heeft op korte termijn.
Betreffende mijn probleem, begrijp ik nu dat een goede controle vooraf had moeten gebeuren. Dit is niet gebeurd.
Geen pocketmeting, geen meting botniveau, niet nagekeken of tandvlees (geleerd; de ophanging) gezond genoeg is, geen rontgenfoto gemaakt om de wortelpunten te controleren op ontstekingen en dergelijke. Niets, ook niet; "Misschien heeft hij/zij wel degelijk rekening gehouden met alle omstandigheden maar u daar niet over ingelicht."
Maar deze zin kwam voorbij voordat ik de rontgenfoto liet zien. Deze omstandigheden, te zien op de foto, daar zou ik toch over ingelicht moeten worden voordat het traject van start zou gaan, lijkt mij dan.
Dat er uberhaupt een rontgenfoto is gemaakt, was op verzoek van mijn kno-arts (toegelicht in vorige berichten).
Alleen door samenloop van omstandigheden wist ik van de pockets. Daarom mijn vraag gesteld aan experts hier. Om eigenlijk op het nippertje erachter komen hoe het gesteld is. Dit forum heeft me behoed voor een financiele en emotionele ramp.
Ik mag mijn tandarts graag, daarom vind ik het dubbel erg hoe dit gegaan is. Behoor tot de groep mensen die extreem bang zijn voor de tandarts, niet voor de persoon, maar de ingrepen, panisch kan ik worden. En mijn tandarts stelde mij altijd gerust, voelde me veilig.
Ik heb eerlijk gezegd de hele nacht wakker gelegen van het piekeren, gejankt, overstuur.
Want het omvat meer dan dit. Mijn hele leven heb ik gedroomd van een mooi gebit. Deze droom was binnen handbereik, dacht ik. Nu had ik de mogelijkheid, keek ernaar uit, eindelijk breeduit kunnen lachen. Niet meer schamen. Mooie tanden hebben.
Het gaat niet om het geld. Ik ga tanden kwijtraken, het zal nooit meer compleet worden op de manier waarop ik hoopte.
Mijn voortanden, daar heb ik al lange tijd last van, dat gebied rondom voelt gekneusd aan. De stifttanden zijn inmiddels 30 jaar oud en heb daar de nodige problemen mee gehad. Hiermee wil ik zeggen; u heeft gelijk, de voortanden zijn ook echt niet in orde.
Vroeger voortdurend onstekingen bij de linkervoortand bovenin waar de wortelpunt zou zitten, er vormde altijd een wit bolletje op het tandvlees tot deze openging, en zich vervolgens weer vulde enz.
Dat werd dan door de kaakchirurg opengesneden, gereinigd en weer gehecht. Jaren terug werd dit weer opengemaakt, alleen dit keer werd het gevuld met amalgaam vulling in de kaak, dit zou mijn laatste keer zijn, daarna had ik geen last meer van dat witte bolletje ontsteking.
Op die plek heb ik nu wel al jaren blauwe vlekken op mijn tandvlees, de amalgaam vulling lekt. Linksonder voelt mijn kaakbot dikker aan, wat dat is weet ik niet, het voelt niet goed in elk geval.
Het aspect vertrouwen. Een tandarts heeft een belangrijke plaats in je leven. Je vertrouwd hem/haar je aangezicht toe, hij/zij stelt je gerust, hij/zij zorgt een beetje voor je. Helpt je, als je rondloopt met pijn, zorgt dat het weggaat, doet wat hij/zij kan. Als je wanhopig bent (tand/kies gerelateerd) kun je bij hem/haar terecht. Daar is een band voor nodig, dat gebouwd is op vertrouwen. Geld ook voor de huisarts. Het is bijna hetzelfde.
Ik moest me even uitten. Ik vind dit allemaal best erg, op zoveel vlakken, raakt me, emotioneel, meer dan ik hier kan verwoorden.
Hoe het allemaal afloopt, ik zal het dan doorgeven hier. Korter. Niet zo lang als nu.
Dankjewel Richard, voor je hulp, voor alles.
vr, 08/19/2022 - 17:54 Permalink