foto's en zwangerschap

Author:
karin
Posted:
wo, 05/22/2002 - 22:58
Ik heb een dringende vraag!

Ik ben 15 weken zwanger en heb gisteren een foto laten maken van een verstandkies die eruit moet. Nu krijg ik altijd te horen dat een foto niet goed voor de baby is, maar mijn tandarts zei dat het geen kwaad kon.
Nu is mijn vraag kan de baby hier schade van op hebben gelopen ja of nee.
Ik heb geen loodschort voor gehad, terwijl mijn verloskundige zei dat dat wel moest.
Mijn tandarts vond dat niet nodig want de straling zou erg weinig zijn.
Ze hebben 1 foto gemaakt met zo'n plaatje in mijn mond en zo'n apparaat tegen mijn wang.
Ik hoop spoedig van u te horen.

Een heel ongeruste moeder.
de digitale tandarts

De hoeveelheid straling die gebruikt wordt voor een tandheelkundige rontgenfoto is minimaal.

De kans op nadelige gevolgen voor de gezondheid is gelukkig dan ook zeer klein.
De hoeveelheid straling is bijvoorbeeld te vergelijken met de hoeveelheid straling die u zou oplopen tijdens een wintersportvakantie van 14 dagen.

De afgelopen jaren is door de ontwikkeling van digitale rontgenfoto's en verbetering van de 'standaard' films, de belichtingstijd meer dan gehalveerd.
Tevens zijn o.a. ten opzichte van vroeger het voltage en de rontgenbuis verbeterd zodat er minder strooistraling optreedt.

Het is wel van belang dat bij het nemen van een foto, hoe gering de straling ook is, het nut van de foto afgewogen moet worden tegen het risico van het niet, of te laat ontdekken van een tandheelkundig probleem.

Bij zwangerschap geldt dat in de eerste drie maanden rontgenfoto's zoveel mogelijk vermeden moeten worden. De foetus groeit dan zeer snel en er vinden veel celdelingen plaats, waar de rontgenstraling mogelijk een negatieve invloed op zou kunnen hebben.

Na de eerste drie maanden hoeven voor de behandeling noodzakelijke rontgenfoto's niet vermeden te worden.
Uit de informatie die ik heb kunnen vinden over dit onderwerp, kwam naar voren dat een loodschort bij zwangerschap aangeraden wordt.

Een loodschort hoeft door afname van de straling, al vele jaren niet meer gebruikt te worden bij het nemen van rontgenfoto's. Mogelijk dat dit nu ook geldt voor het nemen van rontgenfoto's tijdens de zwangerschap.
Voor de laatste inzichten in deze kwestie, kunt u zich misschien beter wenden tot onze beroepsorganisatie (http://www.nmt.nl) of mogelijk de vakgroep radiologie van een tandheelkundige faculteit (bijv. in Amsterdam http://www.acta.nl)

Succes.



[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-05-27 20:24 ]
ma, 05/27/2002 - 20:21 Permalink