foto's

Author:
rosa
Posted:
do, 01/24/2002 - 21:10
Er zijn vandaag foto's gemaakt om te kijken of er gaatjes tussen mijn kiezen zitten. Hoelang duurt het voor deze foto's klaar zijn, want als er iets zou zijn zouden ze me bellen. En als je gaatjes tussen je kiezen hebt hoe wordt dit dan gevuld?
de digitale tandarts

Rontgenfoto's worden ontwikkeld in een speciale ontwikkelautomataat, waarbij deze binnen acht minuten ontwikkeld kunnen worden.

Als de rontgenfoto's genomen zijn voor de diagnostiek van tandbederf (deze foto's worden bitewings genoemd), kan de patient bijv. in de wachtkamer plaatsnemen om te wachten op de uitslag. Het is ook mogelijk dat de patient alvast naar huis gaat en bij eventuele "gaatjes" wordt opgebeld.
Jij bent niet opgebeld en zal dus waarschijnlijk geen gaatjes hebben!

Moderne digitale rontgensystemen zijn in staat om de foto direct of binnen korte tijd op een computerscherm te vertonen. In de toekomst zullen alle tandartsen dit ook in huis hebben.

Gaatjes tussen je tanden en kiezen zijn met het oog dus moeilijk te zien (vandaar de rontgenfoto's) en ook niet zomaar te bereiken met de boor. Dit wordt approximale caries genoemd.

http://www.tandarts.nl/imagesforum/approxcaries.jpg

De tandarts moet om bij tandbederf tussen tanden en kiezen te komen eerst van boven door een stuk onaangetast tandweefsel boren.

Voorkom dit soort tandbederf met flossen en tandenstoken aangezien de tandenborstel deze plekken niet goed bereikt.

Met vriendelijke groet.




[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-01-31 16:39 ]

[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-02-20 00:53 ]
vr, 01/25/2002 - 14:30 Permalink
rosa

bedankt weer! duurt het boren van gaatjes tussen de kiezen langer of korter dan gewone gaatjes en is het een makkelijker behandeling of is het veel moeilijker?
za, 01/26/2002 - 14:09 Permalink
de digitale tandarts

Dit zijn helaas ook 'gewone' gaatjes, het komt veel voor!

Het duurt over het algemeen wat langer dan een gaatje in het kauwvlak of aan de zijkant van een tand/kies. Een bandje en een houtje/wiggetje tussen de tanden/kiezen zijn noodzakelijke stappen, die extra tijd kosten.

Je zou inderdaad kunnen zeggen dat het ook wat moeilijker te vullen is, maar dit is toch een routine klus voor de tandarts.

Met vriendelijke groet.


[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-01-31 16:38 ]
do, 01/31/2002 - 16:36 Permalink
rosa

dan nog weeeeeer even een vraag. Het gaatje zit rechtsboven de voorlaatste kies, ik ben altijd zo bang om te kokhalzen, is daar ook een tip voor?? En wat bedoelt u met dat er een draadje of stokje tussen moet, ik wil nl. zo precies mogelijk weten hoe zoiets gaat? Hoelang duurt het omgeveer, een halfuur, een kwartier?
Bedankt maar weer
vr, 02/01/2002 - 12:19 Permalink
saskiaa

Beste Rosa,

Ik heb ook altijd erg last van neiging tot kokhalzen. Ik heb hierdoor geleerd om je te concentreren op de ademhaling door de neus. Je hebt er echt baat bij.

succes groetjes van saskiaa
do, 02/07/2002 - 14:27 Permalink
de digitale tandarts

Om een gaatje tussen de tanden en kiezen te vullen zijn wat extra handelingen nodig.

Het vulmateriaal wordt door de tandarts in het "gaatje" gespoten en daarna met een instrument verspreidt en aangedrukt. In het geval van een gaatje tussen twee tanden/kiezen (zie plaatjes in eerdere berichten) moet ook het contactvlak tussen de tanden en kiezen hersteld worden.
Simpelweg aanduwen van het vulmateriaal is niet voldoende; het vulmateriaal zou de gehele ruimte tussen de tanden/kiezen in opvullen i.p.v. dat er weer een natuurlijke vorm ontstaat.

Daarom wordt er een bandje om de kies heen gedaan en aangedraaid m.b.v. een matrijsspanner:
http://www.tandarts.nl/imagesforum/matrijsspanner.jpg

Om te zorgen dat het bandje onderaan het geboorde gaatje goed aansluit en tevens om een goed contactpunt te verkrijgen, wordt daar een driehoekig gevormd houtje tussen de tanden en kiezen geduwd. Dit wordt een wiggetje genoemd.

Na het vullen wordt dit weer verwijderd en is de overgang tussen de tand/kies en de vulling in het moeilijk bereikbare contactvlak ook gelukt.

Er is nog een vraag gesteld over het vullen van een gaatje tussen tanden en kiezen. Ik zal binnekort bij het beantwoorden, proberen met behulp van afbeeldingen en foto's dit proces in verschillende stappen te laten zien.

Met vriendelijke groet.


[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-02-11 17:26 ]
ma, 02/11/2002 - 17:24 Permalink