endodontoloog, klopt deze diagnose?

Author:
Carla74
Posted:
do, 07/21/2022 - 09:48
Ik zou graag uw mening krijgen over een advies van de endodontoloog.

Het gaat over element 24 (kies in bovenkaak).
De eerste wortelkanaal behandeling is gedaan rond 2001, op deze kies zit sindsdien een kroon.

5 jaar geleden is een tweede wortelkanaalbehandeling gedaan.
De kroon 3 jaar geleden losgekomen en teruggeplaatst.

Sinds zo’n 5 maanden is er een fistel ontstaan. Pockets en tandvlees gezond, geen verdere klachten als pijn of koorts.

Ik ben naar de endodontoloog doorverwezen ivm een wortelkanaalbehandeling en hij meldt na een kort onderzoek van 5 minuten het volgende:

Tand 24 met buccale fistel. Fistel gaat door de mesiale zijkant van de wortel. Apicaal redelijk stabiel. Op de foto vermoeden wij een wortelmicrofractuur. Advies is extractie en het plaatsen van een implantaat.

- Mijn vraag is of deze diagnose door u aan de hand van de foto bevestigd kan worden.
- En is het trekken van deze kies niet een laatste oplossing en voor nu een te rigoureuze aanpak.
Attach
Tandarts_Richa…

Ik kan de diagnose v e wortelfractuur niet altijd/vaak niet, aan de hand van de foto bevestigen. Het is een combinatie v waarnemingen. Het is soms ook mogelijk een apex resectie te doen ( chirurgisch verwijderen v d wortelpunt). Voordeel diagnose kan dan met direct zicht gesteld worden. En eventueel de kies gelijk verwijderd worden bij slechte prognose.Aangezien implantaten een vrij groot, 95-98%, slagingskans heeft wordt steeds vaker die indicatie gesteld omdat een herbehandeling/ apex res. niet altijd een zekere prognose heeft. In de 25 en 26 lijken grote vullingen te zijn...u kunt ook een vrij eindigende brug laten maken 24-26.. Kan niet zien hoe de 23 eruit ziet. andrs 23-25. Meerdere opties dus mogelijk. Zelfs een second opinion bij een ander endodontoloog.
za, 07/23/2022 - 00:16 Permalink
Carla74

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Ik dacht dat het belangrijk was, indien mogelijk, zolang mogelijk je eigen tanden en kiezen te behouden. Dus trekken, behandelen van andere elementen dan 24 was ik niet van plan.
Klopt het dat bij een terugkerende ontsteking deze ook vaak weer opspeelt na het plaatsen van een implantaat?
En wat is dan erger: een ontsteking zoals deze nu is (zonder pijn, koorts of andere klachten, behalve fistel) of een ontsteking bij het implantaat?
zo, 07/24/2022 - 13:49 Permalink
Tandarts_Richa…

Ik wil geen ontstekingen in de mond. Tand of implantaat. En neen het hoeft niet op te speken bij het plaatsen v e implantaat. En idd zo lang mogelijk behouden maar niet ten koste v andere zaken. Dus soms moet je helaas afscheid nemen.
di, 07/26/2022 - 21:27 Permalink