Doorschemeren vulling, is dat een lekkende vulling?

Author:
AB
Posted:
di, 03/11/2003 - 12:06
Vraag 1: Als een kies doorschemert van de vulling die er in zit, is de kans dan groot dat er een lekkende in de kies zit (lekkend in de zin dat het gat onder/achter de vulling zit)?

Vraag 2: Als van de kies uit vraag 1 een foto is genomen, hoe kan ik zien dat het dan ook daadwerkelijk een lekkende vulling betreft?
AB

1: Ja, ik snap dat een tandarts dat kan zien, middels foto's enzo.
2: de vraag is hoe ik kan beoordelen of mijn tandarts op het juiste spoor is.
di, 03/11/2003 - 12:59 Permalink
Moon

Als er een gaatje achter of in de vulling zit, kan je dat op een foto zien. Er zit dan in een vulling een zwartachtige schim, volgens mij!

als je het precies wilt weten moet je aan je tandarts vragen hoe hij het precies kon zien. Volgens mij kan je van een lekkerende vulling ook pijn hebben....

Groetjes Monique
di, 03/11/2003 - 16:32 Permalink
de digitale tandarts

Gaatjes achter of voor vullingen zijn helaas eigenlijk niet te zien op rontgenfoto's.
Dit komt doordat de vulling dermate veel rontgenstraling blokt dat deze zowel met als zonder tandbederf (voor/erachter) wit wordt afgebeeld op de foto.

Tandbederf onder een rontgenfoto is makkelijker te zien. Tandweefsel aangetast door tandbederf bevat minder kalk en laat hierdoor meer rontgenstraling door, waardoor er inderdaad een 'zwarte schim' te zien kan zijn.

Als je ziet dat een vulling doorschemert in een tand of kies, kan deze inderdaad lekken. Het is natuurlijk ook afhankelijk van wat voor soort vulling het is. Een grijze vulling kan 'van nature' al doorschemeren terwijl een witte dat niet zo snel zal doen.

Ook ontstaan er bij grijze vullingen soms corrosie produkten die een doorschemering kunnen veroorzaken. Dit hoeft echter niet altijd te wijzen op tandbederf.

Door het klinisch beeld (wat je ziet met de ogen!) en (soms) ook het rongenbeeld te beoordelen kan de tandarts een afweging maken of het tijd is om een vulling te vervangen.

Met vriendelijke groet.



[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2003-03-12 22:30 ]
wo, 03/12/2003 - 22:24 Permalink