Deel verstandskies achtergelaten na trekken

Author:
ddbnl
Posted:
di, 08/25/2020 - 17:46
Hallo allemaal,

Ik heb een vraag m.b.t. een behandeling die ik gisteren heb ondergaan, nl. het trekken van twee verstandskiezen (linksonder en linksboven).

Er zijn een aantal dingen gebeurd waardoor ik het vertrouwen in de tandarts enigzins ben verloren, maar die zijn voor hier niet relevant. Waar ik me zorgen over maak is het feit dat er een stukje van de verstandskies linksonder is achtergelaten, omdat het "te veel graven zou zijn om die er nu uit te halen". Volgens de tandarts zou dit waarschijnlijk geen problemen opleveren, maar hij zou kunnen gaan ontsteken en dan "zweert hij er vanzelf uit". Op het moment zelf heb ik hier geen probleem van gemaakt (waarschijnlijk deels vanwege de verdoving, dan ben je niet zo scherp) maar achteraf klinkt mij dit erg raar in de oren.

Inmiddels hebben meerdere mensen mij gevraagd hoe het gaat, en iedereen staat met zijn/haar oren te klapperen als ze horen dat er een stuk is achtergelaten. Bij één van mijn collega's heeft de tandarts bij dezelfde behandeling ook een stuk achtergelaten, en die is ontzetten gaan ontsteken met als gevolg de ergste pijn die hij ooit gevoeld heeft en een rekening van 1600 euro omdat een specialist nu dit laatste stukje moest verwijderen.

Mijn vragen: is het 'normaal' dat er een stuk kies achtergelaten kan worden als deze lastig is om te verwijderen? Kan deze dan enkel ontsteken vlak na de behandeling, of blijft dit de rest van mijn leven een tijdbom? Is de kans op ontsteking klein genoeg om het risico gewoon te nemen, of kan ik beter proactief een andere tandarts/chirurg vinden om dit stukje er nu direct alsnog uit te laten halen?

Tot slot, kun je een eenmalige afspraak bij een andere tandarts maken voor een 2nd opinion (incl. x-ray), of is dit in de tandarts wereld niet gewoonlijk?

Bij voorbaat dank!
ddbnl

Als antwoord op door Lieneke

Hallo Lieneke,

Bedankt voor je bericht. Inmiddels had ik al contact gehad met de tandarts; ze hebben een 2e tandarts (zelfde praktijk) laten controleren en die gaf aan dat het een achtergelaten stukje wortel betreft van kleiner dan 3 milimeter die krom ligt, en dat deze (zijn woorden) dan beter achtergelaten kan worden omdat je anders de kaak nog meer beschadigt om die eruit te vissen. Veranderd dit de zaak jouw inziens?

Ik ga in ieder geval vast de foto's en aantekeningen opvragen zodat ik wellicht via een andere tandarts alsnog doorverwezen kan worden naar een kaak chirurg. Baal er enorm van dat ik gelijk voor de 2e keer onder het mes moet, maar dat is altijd nog beter dan wachten op problemen en het dan alsnog er uit moeten laten halen..

Overigens bedenk ik me net dat ik bij mijn eerste behandeling een jaar geleden eerst een röntge foto kreeg en ze daarna pas begonnen met trekken. Dit keer zijn ze direct begonnen en hebben ze pas tussendoor (twee keer) foto's gemaakt. Begin me daarom nu ook af te vragen of dit niet gewoon een zeer ondoordachte behandeling was... Of misschien overdrijf ik nu.
vr, 08/28/2020 - 13:44 Permalink
vV

Als antwoord op door ddbnl

wellicht was er nog een foto waar alles afdoende op zichtbaar was. Dan een nieuwe foto maken is overbodig, sterker nog vanuit de richtlijnen voor stralenbeperking eigenlijk niet eens toegestaan.
als het om een klein stukje wortel gaat , onder, zijn de risicos van de mogelijke complicaties zoals (permanente) zenuwbeschadiging van dat eruit willen halen groter dan de mogelijke complicaties die het laten zitten en onder controle houden ervan op kan leveren.

doet u ook nog even verslag aan iedereen die u erover gesproken heeft ? Om het beeld over de behandelaar wat u geschapen heeft recht te zetten?
zo, 08/30/2020 - 21:20 Permalink
ddbnl

Als antwoord op door vV

Hallo Vv,

Ik heb nergens (ook hier niet) de praktijk of naam van de behandelaar genoemd, dus er is geen beeld over iemand geschetst. Als dat wel zo was vind ik dat echter alsnog terecht gezien een aantal andere zaken:

- Ik belde initieel over een ontstoken verstandskies; de receptioniste vertelde me dat daar niet veel aan te doen was, maar dat ze hem wél dezelfde middag er nog uit konden halen. Bij mijn eerste behandeling heeft dezelfde praktijk het trekken van de andere verstandskiezen uitgesteld omdat ik toen toevallig ook een ontsteking had (dit zou de kans op ontsteking na de behandeling groter maken). Toen ik dit aangaf verzekerde ze me dat dit gewoon kon. Toen ik eenmaal bij de tandarts op de afspraak was en aangaf dat ik een actieve ontsteking had maar dat de receptioniste zei dat dit ok was, keken ze elkaar raar aan en was het antwoord "ehhh... Ja nou ja... laten we maar doen dan, je bent er al". Dat was al een geruststellend begin...
- Geen initiële foto ondanks dat ik had aangegeven dat de kies bij de vorige foto nog een klein puntje was, maar deze inmiddels helemaal is doorgekomen. Wellicht maakt dit voor de behandeling geen verschil en maakten ze daarom geen foto, maar kort nadat de behandeling begon was het plotseling wel nodig twee foto's te maken na een hoop geploeter. Vraag me af of het vlotter was verlopen met een initiele foto.
- Tijdens het breken van de onderkies met een soort priem stond de tandarts met bijna zijn volle gewicht hierop te duwen; wat mij betreft prima want ik voelde er toch niets van en ik geloof graag dat dit nodig is. Hij schoot echter uit waardoor de priem diep mijn keel in schoot en daar een wondje heeft gemaakt. Zowel de tandarts als assistent reageerde hier heel geschokt op. Ik ook, want als hij 1cm verder was uitgeschoten had dat ding uit mijn keel gestoken. Klinkt heel melodramatisch, maar ik kan er niets anders van maken.

Wat ik zeker toegeef is dat dit laatste (hoewel ik snap dat tandartsen geen robots zijn en ook fouten maken) een hele nare indruk op mij heeft achtergelaten, waardoor ik wellicht overdrijf of te negatief ben m.b.t. de rest van de behandeling. Maar goed, ik heb zoals ik aangaf nergens namen genoemd dus het kan hierbij blijven.

Inmiddels is mijn onderkaak een beetje blauw geworden en heb ik een beheersbare zeurende pijn vanaf mijn nek tot boven op mijn hoofd (hoofdpijn achter het oog). Met zo nu en dan een asperine heb ik hier amper last van. Ik wacht het nog een weekje af met de verwachting dat dit vanzelf weg gaat. Bij mijn eerste behandeling had ik na 2 dagen geen pijn meer, dus toen had ik waarschijnlijk gewoon veel geluk :)
ma, 08/31/2020 - 02:28 Permalink