De makkelijke of de dure weg?

Author:
Kuijpers23
Posted:
di, 01/26/2010 - 22:26
Ik ben momenteel 25 jaar oud en heb helaas nog maar 2 kiezen in mijn onderkaak. Een jaar of 4 heb ik mijn tanden niet verzorgd vanwege angst voor de tandarts, waar ik nu heel veel spijt van heb. Hierdoor heb ik zowel aan de linker- als rechterzijde alle kiezen moeten laten verwijderen op 2 kiezen na, eentje links (+verstandskies) en eentje rechts (verstandskies is verwijderd). Boven heb ik enkel 2 kiezen moeten laten verwijderen (links en rechts meest achterste). De overige tanden, zowel onder als boven, zijn in aardige staat op een aantal vullingen na.

De kies aan de linkerzijde is vorige week afgebroken, deze kies is zo'n 4 jaar geleden gevuld als laatste reddingspoging. De vulling was ongeveer net zo groot als het restant van de tand. Aangezien deze nu afgebroken is, ben ik vandaag bij de tandarts geweest om te bepalen wat nu de meest logische stap is. De verstandskies ernaast doet pijn, deze ziet er echter goed uit dus de tandarts vermoedt dat het om de afgebroken kies gaat......

Volgens de tandarts is deze kies van groot belang om te behouden omdat het de laatste kies aan mijn linkeronderzijde is, de verstandskies ernaast heeft volgens hem geen functie. De tandarts stelt nu dan ook voor om een WKB uit te voeren, gevolgd door de opbouw van een kroon. Opzoeken van de kosten hiervoor op tandarts.nl leert mij dat dit zo'n 1000 euro zal gaan kosten, waarvan CZ met mijn aanvullende tandartsverzekering maximaal 450 euro zal vergoeden.

Via bovenstaande, langdurige en dure, methode heb ik 1 kies 'terug' en mis ik nog steeds de 2 kiezen naast deze kies. Deze 2 gaten later opvullen met bijvoorbeeld implantaten vind ik een veel te dure optie. Daarom ben ik zelf een beetje verder gaan kijken naar een methode waarbij ik gelijk het hele gat op kan vullen.

Op basis van de kosten / voordelen lijkt een frameprothese de meest passende oplossing. Hier is echter relatief weinig informatie over te vinden behalve de negatieve verhalen op diverse fora, maar die lees je nu eenmaal vaker dan positieve verhalen.

Waar ik voornamelijk mee zit is in hoeverre je straks het frame zou zien zitten? Ik heb op zich een kleine lach, je ziet niet heel veel tanden als ik breed lach, dus dat zou een voordeel kunnen zijn.

Daarnaast moet ik nog de tandarts overtuigen, deze zweert namelijk bij de WKB en de kroon. Kijkend naar de toekomst ben ik echter niet van plan al mijn tanden op lange termijn om te zetten naar een WKB+Kroon aangezien de bedragen hiervoor ontzettend hoog zijn en de vergoeding van de verzekering erg laag is.

Wat ik graag zou willen weten is hoe het frame zichtbaar is en wat aannemelijke redenen voor de tandarts zijn om vast te houden aan de kroon? Zie ik iets over het hoofd of zou een frame met 3 tanden een goede oplossing zijn, kijkend naar het kostenplaatje en de minder lange ingreep? Zijn er nog gevallen wanneer een frame niet past/mogelijk is? Onder heb ik nog wel gewoon de 8 voor/hoek-tanden..