Coronectomie linksonder

Author:
Carlien
Posted:
di, 03/21/2023 - 10:54
Goedendag,

Rechtsonder staat tussen haakjes, linksonder staat een streepje voor.

(2017 is rechtsonder de kies boven de verstandskies getrokken, de verstandskies is daarna langzaam geheel doorgekomen.)

- December 2018 is mijn verstandskies linksonder pijnlijk geworden.
Februari 2019 heeft de kaakchirurg een foto gemaakt en besloten om de achterste kies boven de verstandskies te trekken in de hoop meer ruimte te creëren, omdat de wortel te dichtbij de zenuw ligt kon de verstandskies niet getrokken worden.

- In 2022 begint de verstandskies weer te zeuren, en hij komt in november met een puntje door. En begint het tandvlees te ontsteken.

- 15 december 2022 besluit de tandarts het tandvlees er een stukje af te branden om de verstandskies meer ruimte te geven en zodat de waterstofperoxide verder komt door te bijten op een gaasje.

(27 december 2022 wordt rechtsonder de kaak dik en pijnlijk, bij de spoedpost kunnen ze niets vinden op de foto, maar besluiten om een wortelkanaalbehandeling te starten op de 1 na laatste kies, daarmee neemt de zwelling in de dagen daarna af)

In januari 2023 nog 2 keer bij de tandarts geweest voor allebei de kanten.

- 25 januari 2023 eerste keer bij een andere kaakchirurg geweest dan in 2019. Hij wou hem niet trekken, bij het tandvlees was een ontsteking, verder niet. Blijven bijten op een gaasje met waterstofperoxide en duimen dat hij door kwam.

- 4 februari op gestaan met een dikke kaak linksonder. Bij de spoedpost clindamycine meegekregen. Deze tandarts werkte toevallig bij de kaakchirurg en zei dat ik de week daarna langs moest komen ivm betere fotoapparatuur.

5 februari metronidazol gekregen, ivm allergische reactie clindamycine. (Allergisch voor meerdere soorten antibiotica, wordt onderzocht door de allergoloog, sta sinds 2011 onder controle)

8 februari 2023 weer een andere kaakchirurg gezien. Zij dacht hem zo te kunnen trekken, maar na de foto stelde ze voor alleen de kroon eraf te halen. Zodat het tandvlees dicht zou groeien en er geen ontsteking meer zou zijn. Dus de kroon eraf die dag.

- 13, 15, 22 en 24 februari terug geweest wegens onhoudbare pijn. Hechtingen zijn eruit gehaald, monoject meegekregen, moest richting de wond maseren. Er is sprake van trage wondgenezing, zou met 2 weken wel overgaan. En de pijn aan de rechterkant kon ook wel van kaakklemmen komen. De dikke linkeronderkaak met gat was geen abces, dus antibiotica, zeker met allergieën was geen optie. De wortel moet er als een soort splinter uitzweren zodat hij bij de zenuw weg is en ze hem kunnen trekken.(Kort samengevat, moest niet zeuren en afwachten)

(6 maart 2023 is rechtsonder weer dikker en pijnlijk, de collega tandarts ivm afwezigheid eigen tandarts kon niets vinden. Maar heeft voor de zekerheid de 1 na laatste en 2 na laatste kies uitgeboord en een noodvulling opgedaan. Misschien lekte het ergens).

9 maart 2023 flauw gevallen met koorts, antibiotica van de vervangende tandarts gekregen, doxycycline voor 10 dagen t/m 18 maart. 10 maart ook flauw gevallen bij de kapper waar ik mijn lange haren heb laten afknippen, omdat ik de pijn aan mijn hoofd en nek niet meer kon hebben. De huisarts denkt dat het flauwvallen door het ziek zijn komt en verwachtte verbetering door de antibiotica.

(9 maart doorverwijzing naar de kaakchirurg voor verwijderen verstandskies rechtsonder, de afspraak bij de kaakchirurg staat gepland voor 31 maart.)

Door de antibiotica gingen de klachten geheel over rechts en links. Het gat linksonder werd zelfs iets kleiner, al is het nog steeds een vrij groot gat.

(15 maart knapte de noodvulling eruit. Mijn eigen tandarts ook gelijk gevraagd of hij de antibiotica wou verlengen. Hij vond dit niet nodig.) 22 maart staat de afspraak voor een definitieve vulling.

14 maart bij de kaak fysiotherapie geweest in de hoop dat zij de pijn kon verlichten, aangezien de kaakchirurg het daarop gooide. De kauwspieren waren inderdaad dik. Zij vroeg wel of er geen ontsteking zat en dat er met carbonpapier is goed naar de stand gekeken moest worden. Daarom heeft de tandarts er 15 maart ff snel wat afgeslepen bij de verstandskies rechtsonder, omdst hij toch nog steeds iets omhoog komt, waardoor het alleen maar erger is geworden.

Vandaag eind van de dag weer een afspraak bij de kaak fysiotherapie, zij masseert de kauwspieren.

Sinds gisterenavond begint linksonder alweer pijnlijker te worden. De misselijkheid neemt weer toe en het algehele ziek zijn, de mond gaat weer minder goed open. Dus denk dat de antibiotica doxycycline niet meer dan een pauze in het ziek zijn was.

Met 3 kinderen, waaronder een baby van augustus jl. ben ik de wanhoop nabij. Ik kan niet ziek op bed liggen en loop dus gewoon door, 's avonds ga ik net na de kinderen naar bed en overdag hang ik op de bank. Maar eigenlijk is dit geen doen. Mensen om mij heen beginnen zich zorgen te maken, maar ook vreemden, ik zie er ziek uit en de kaken zijn vaak zichtbaar dik voor anderen.

Heeft iemand een goed advies?

Ik verwacht echt niet dat tandartsen en kaakchirurgen kunnen toveren, maar zo kan het ook niet.

Alvast bedankt voor de tijd!

Mvg,
Carlien
Carlien

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

De achterste normale kies, waar de verstandskies tegen aan drukt. De kiezen boven de verstandskiezen hebben ze aan beide kanten eruit getrokken in 2017 en 2019.

Vanmiddag werd de pijn steeds erger, de kaak fysiotherapie zag ook de dikke lymfeklieren aan de linkerkant. De kaakchirurg van het zelfstandig behandelcentrum die mij heeft behandeld vond het niet nodig om mij te zien en vond een ibuprofen voldoende en voor antibiotica moest ik maar naar de tandarts. Na overleg met de zorgverzekeraar, de tandarts en de kaakchirurg van het ziekenhuis, mag ik nu daarheen voor een second opinion donderdagmorgen 8.00 uur.

En morgenvroeg moest ik al bij de tandarts zijn voor vulling, en wil hij kijken of ik een nieuwe kuur mag. Dat kon hij niet via de telefoon beoordelen.
di, 03/21/2023 - 19:08 Permalink
Tandarts_Richa…

Advies is de KC nogmaals uw verhaal uitleggen. Print dit uit en laat hem/haar lezen. Via de telefoon schrijf ik niets uit , moeilijk beoordelen. Tenzij het uit het verhaal heel evident is of ik de client heel recent al gezien heb en de situatie al beoordeeld heb. Moeilijk liggende ( dichtbij of aan de zenuw) laat ik de KC een verstandkies in twee tempi ( twee behandelingen) de verstand kies eerst de kroon gedeelte verwijderen. Daarna kan het tweede deel uitgroeien of gewoon ingekapseld in de kaak blijven. Zonde om de kies ervoor te trekken indien niet nodig. En vaak groeit de verstand kies niet door tenzij er met beugels geholpen wordt, zit je met twee problemen. Daarom al jong beoordelen of de kiezen problemen kunnen geven (zelfs al, juist, als de wortels nog niet gevormd zijn dus in kiem fase) en tijdig verwijderen om erger later te voorkomen bij vermoeden. Het is een inschatting. Maar de zorgverzekeraars maken het maken v e panorama foto een probleem. Er moet eerst toestemming aangevraagd worden. Tja laat maar zitten denk ik soms. Geen zin in al die regeltjes, heb het al druk genoeg met alle andere probleem gevallen. Straks zijn wij , net al huisartsen, meer tijd kwijt aan administratie dan aan helpen. Tijd om te stoppen met werken, zo is het vak niet leuk meer.
wo, 03/22/2023 - 09:26 Permalink