Boren ja of nee

Author:
Eline
Posted:
do, 05/23/2002 - 01:06
Gisteren ontdekte ik een klein donker plekje aan de achterkant van m'n voortand (21). Volgens mij is het een (beginnend) gaatje, en ik vraag me af of ik me daar nu ongerust over moet maken, of dat het nog niet behandeld hoeft te worden.
Ik heb dit wel eens eerder meegemaakt en toen heb ik een afspraak bij de tandarts gemaakt, die vervolgens zeer cynisch reageerde in de trand van "ow, ben je zelf maar voor tandarts gaan spelen".
Dat was niet echt een geweldige opmerking, aangezien ik op z'n zachtst gezegd niet echt een fan van de tandarts ben. (ik ben trouwens ook totaal niet hypogondrisch oid.)

Maar goed, de vorige keer heeft de tandarts het plekje wel weggehaald en gevuld, al ging het niet van harte.
Nu heb ik volgende week weer een afspraak ter controle, maar moet ik nu ook al vragen of het gaatje geboord moet worden? Ik zit namelijk niet te wachten op weer zo'n cynische opmerking van mijn tandarts.

Wat ik dacht is namelijk dat als je wacht met het behandelen van een gaatje de schade alleen maar groter wordt, waardoor er uiteindelijk niet meer zonder verdoving kan worden gewerkt. (mijn grote angst) Immers als je het plekje weghaald kan het ook niet groter worden.
Maar misschien is dat wel een heel verkeerde gedachtenkronkel van mij.

Ik zou heel graag een reactie krijgen op mijn verhaal, alvast bedankt.
de digitale tandarts

Wij proberen alle vragen te beantwoorden.

Door de beperkt beschikbare tijd die ik heb (was een paar dagen weg) en de hoeveelheid tijd die het beantwoorden kost, kan ik ook niet precies aangeven wanneer de vragen beantwoord worden.

Wat betreft je vraag:

Donkere vlekjes hoeven niet altijd behandeld te worden.
Het zou een blootliggende tandhals kunnen zijn, welke poreuzer en zachter is en waar ook makkelijker verkleuringen in ontstaan.
Het zou bijv. ook een beginnend gaatje geweest kunnen zijn welke zich hersteld heeft.

Zelfs als het tandbederf is, kan het verstandig zijn om af te wachten. Het tandbederf kan onder controle gehouden worden en door goed schoon te houden (fluoride) kan het mogelijk ook gestopt worden.

Direct behandelen, betekent een vulling maken en een vulling zal altijd een bepaalde levensduur hebben.
Naar ik meen is de gemiddelde levensduur van een witte vulling ongeveer zes jaar in Nederland, waarschijnlijk gaat een kleine vulling in een voortand langer mee, maar zal uiteindelijk toch vervangen moeten worden. Wanneer een vulling vervangen wordt zal deze altijd wat groter worden.

Niet behandelen zou uiteindelijk gunstiger kunnen uitpakken, hoewel dit beter door je tandarts beoordeeld kan worden. Laat je niet afschrikken en stel een vraag over dit plekje.

Verdoven kan tegenwoordig o.a. door de hele dunne naalden zonder veel pijn uitgevoerd worden en is echt aan te raden bij het maken van vullingen.

Ik hoop dat de controle goed verlopen is.

Met vriendelijke groet.




[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-05-29 20:57 ]
wo, 05/29/2002 - 20:54 Permalink
Eline

Sorry, het was niet als kritiek bedoeld, ik begrijp dat het verzorgen van dit forum veel tijd in beslag neemt. Ik dank u heel hartelijk voor het antwoord!
ma, 06/03/2002 - 11:43 Permalink